Na dan upora po poti Novega mesta v žici: Hodil po zemlji sem naši

29.4.2018 | 12:40

Na dan upora po poti Novega mesta v žici: Hodil po zemlji sem naši

Tako bi lahko porekli za slovenski narod. Številne, še vidne poti v naravi med travniki, njivami, vrtovi, sadovnjaki in v gozdu še pričajo, da so ljudje veliko hodili peš. Niso se združevali v klube, da bi si dajali potrebno korajžo za hojo, ki je še vedno najcenejša oblika rekreacije in shujševalna metoda za ohranjanje idealne telesne teže.

V Novem mestu je več športnih društev in skupin, ki skrbijo z vabili na pohode zato, da meščani ne bi ostajali preveč doma pred TV. Skoraj ni vikenda, da ne bi kdo od teh društev vabil na Trško goro, po dolini Krke, od mlina do mlina, spomenika do spomenika, po Julini, Rudolfovi, … poti.

Ena od prepoznavnih pohodov je spominska, rekreativna, turistična in gospodarska hoja po poti objetega mesta, hoja po točkah nekdanjih mest okupatorjeve žice v času 2. svetovne vojne.

Preko 65 % poti poteka po travniku in gozdu ali urejenih sprehajališčih ob Krki, ob Težki vodi, preko Marofa, Ragovega loga. Pot je prijetna, ni zahtevna, dolga je 14 km. V letošnjem letu je urejen pločnik do križišča Straške in Mirnopeške ceste, kar odpira večje možnosti, da pohodniki pridejo do spomenika žrtvam v Bučni vasi, katerega načrt je izdelal arhitekt Jože Plečnik. Pot se večkrat vzpne na gričke, s katerih je prekrasen pogled na panoramo mesta.

Pohodniki na petkovem že devetem skupnem pohodu so zares uživali v prekrasnem pomladanskem dnevu. Bilo je toplo, brez vetra, zemlja je dehtela. Vonj cvetja je kar omamljal. Pridne čebele so nabirale medičino in jo nosile v panje. Ptice so žvrgolele.

Prelepo, so porekli tisti, ki so bili prvič na tej poti. Mnogi so izrazili željo, da bi vse športne in rekreativne organizacije in društva v svoj program sprejeli ta pohod, ker je naš, domač, meški. Ima svojo zgodbo, ima vse, da bi bil lahko osrednji večji dogodek v mestu. Postati bi moral nekaj podobnega, kot je podoben pohod v Ljubljani, saj ima podobno zgodbo iz časa vojne, ko nam je hotel okupator vzeti domovino, jezik in nas kot narod brez kulture izbrisati iz zgodovine.

Dan upora, ki ga praznujemo 27. aprila, je dan, ki se ga mora veseliti vsak državljan, saj nas je ta dan popeljal me tiste narode, ki so se v podjarmljeni Evropi prvi uprli okupatorju v boju proti nacizmu in fašizmu. To kar je uspelo našim partizanom, osvoboditi celotno našo domovino, že v času bojem oblikovati organe, ki so utemeljili državo v kateri danes mi uživamo sad teh naporov.

Združenje borcev za vrednote NOV, raje recimo sedem mestnih krajevnih odborov skupaj s športnimi in turističnimi organizacijami, vsako leto popelje na pot objetega mesta na stotine meščanov. Letošnji zaključek je bil organiziran na zelenici ob Krki, ob Zupančičevem sprehajališču, imenovanem Pumpnca, ki prevzema različne vloge v izvedbi številnih dogodkov.

Vabljeni ste na prvomajski kres, ki že stoji.

Tako je letos minil še en pohod. Morda brez vas, vendar z napovedjo, da bo organiziran tudi prihodnje leto. Lepo bi bilo, če bi stopili skupaj vsi dejavniki in organizirali pohod z dogodki na osmih zbirnih in kontrolnih točkah, ki bodo priklicali v naše duše ponos.

Bodimo ponosni na prehojeno pot naših dedov, očetov, babic in mater, in nas samih. Saj smo le tako ostali Slovenci, s svojim materinim jezikom in dediščino naših prednikov.

Jože Pečnik, avtor gradiva poti objetega mesta, NM*v*ŽICI

Galerija

Na dan upora po poti Novega mesta v žici: Hodil po zemlji sem naši
Na dan upora po poti Novega mesta v žici: Hodil po zemlji sem naši
Na dan upora po poti Novega mesta v žici: Hodil po zemlji sem naši
Na dan upora po poti Novega mesta v žici: Hodil po zemlji sem naši
Na dan upora po poti Novega mesta v žici: Hodil po zemlji sem naši
Na dan upora po poti Novega mesta v žici: Hodil po zemlji sem naši
Na dan upora po poti Novega mesta v žici: Hodil po zemlji sem naši

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (110)

29.4.2018—     + (2)     – (2)     Oceni dezela cvička 

Mau je blo maškarc

29.4.2018+2     + (3)     – (1)     Oceni cofek 

Bv, a za davkoplačevalske denarje.

29.4.2018+2     + (6)     – (4)     Oceni fana 

srecanje slavilcev bolševistične krvave revolucije ni jih pa velik

29.4.2018+2     + (4)     – (2)     Oceni zavezniki za vedno 

Pa ne pozabimo, da so nacisti in komunisti že leta 1939 sklenili zavezništvo, da se bodo skupaj borili proti preostalemu svetu.

29.4.2018+1     + (5)     – (4)     Oceni domoljub 

rdeča zvezda mi je ubila soborca na medvedjeku leta 91..................a so normalni s takimi pohodi? Kaj je s to državo, sistemom narodom in vlado?

29.4.2018+6     + (11)     – (5)     Oceni Lokalc 

Namesto, da bi se spominjali dneva, ko je zadnji soldat okupatorske Titove JNA zapustil Slovenijo in obujali kakšen spomin na mrtve, ki so padli za samostojno Slovenijo, država dopušča čaščenje zločincev in zločinov pod rde-čo zv-ezdo, ki so bili storjeni proti Slovenskemu narodu. Komunisti so Nemško okupacijo izrabili zgolj in samo za uresničitev svojih ciljev in pod pretvezo, da se borijo proti okupatorju so se v bistvu borili in izpeljali revolucijo. Že res, da je okupator počel veliko nečednosti med trajanjem vojne, vendar pa so te nečednosti in holokavst komunisti izvajali več let po končani vojni. Baje je preko 5000 spomenikov še postavljenih tem takoimenovanim "junakom", na vsakem bi morali dodati še dopolnjeno tablo z napisi, koliko je nedolžnih ljudi pod vodstvom teh, ki jih posamezni spomenik upodablja bilo pobitih samo zato, ker v komunizem niso verjeli itd...Častiti komunizem je enako kakor da bi kdo častil fašizem.

29.4.2018+6     + (9)     – (3)     Oceni Marjeta 

Pa kje mi živimo, da se dopušča mahanje z okupatorsko zastavo in nošenje uniform, ki z Slovensko vojsko nimajo nobene zveze. Predlagam, da tudi vsi ostali pripadniki raznih ideologij pridejo na plan in mahajo vsak z svojo zastavo, kajti politika kot zgleda ravno ni prepričana, katera zastava je sploh naša-Slovenska, glede na to, da se to dopušča, še malo pa bo v parlamentu spet Titova slika visela, pa kje mi to živimo ljudje? A naj gremo za kaj takega na volišče in volimo tiste, ki podpirajo zločinski sistem, ki smo se ga komaj rešili?

29.4.2018+6     + (8)     – (2)     Oceni Lokalc 

Vse do junija 1941, so komunisti javno in prostovoljno podpirali Hitlerja,(kasneje pa so ga dokazano vse do konca vojne) torej 27 aprila ni dan OF, temveč dan, ko se je ustanovila Protiimperialistična fronta, pa tudi po zgodovinskih zapisih se na dan 27 aprila ni zgodilo popolnoma nič, temveč je to bilo dan prej (26. aprila), kar pomeni, da tisti, ki ste in še verjamete v pravljice in pravljičarjem ta dan praznujete zaman in z napačnim pojmovanjem, kajti Protiimperialistična fronta ni bil boj proti okupatorju, temveč je to bilo uperjeno kot boj proti kapitalističnim deželam in sicer proti ZDA, Angliji, danes bi to lahko pojmovali, da praznujemo dan proti silam Nata in istim državam kot so to začrtali z Protiimperialistično fronto komunisti. Torej praznik 27 april kakor tudi njegov pomen je laž na kvadrat, ki si jo v zvezi borcev zgleda vsak po svoje razlaga. Še za 1 maj leta 1941 so partizani-komunisti skupaj z Nemško armado (Hitlerjevo) praznovali praznik dela in tudi njihove zastave obešali po celi Sloveniji, če to šteje za boj proti okupatorju potem pač imajo prav :), kajti od pristašev in zagovornikov zločinov se kaj drugega tudi ne more pričakovati.

30.4.2018+1     + (3)     – (2)     Oceni kundak 

Kot kaže so Nemci in Italijan ter ostali bratje po orožju prišli k nam, da bi preprečili povojne poboje. IN partizani ter ostalo svobodomiselno ljudstvo so v letu 2018 moteči za desno sučne in klerikalne!!???

30.4.2018+3     + (4)     – (1)     Oceni Janez 

Prav si napisal ,kundak.Moteči ste za nas Slovence.

začetnapredhodna Stran: 1/11naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava