DL: Veliko znanja in natančnosti

25.4.2018 | 14:15

Iztok Ogulin v svoji modelarski delavnici, v kateri so nastala že številna letala. (Foto: M. B.-J.)

Iztok Ogulin v svoji modelarski delavnici, v kateri so nastala že številna letala. (Foto: M. B.-J.)

Semičan Iztok Ogulin iz Modelarskega društva Bela krajina o delu v edinem tovrstnem belokranjskem društvu in edinem za tehnično kulturo v semiški občini – Modelarstvo primerno za vse starosti, Iztok pa je začel že pri sedmih letih

Belokranjski ljubitelji modelarstva so leta 1996 ustanovili Modelarsko društvo Bela krajina. Glavni pobudnik je bil Mirko Ogulin iz Semiča. Od vsega začetka je bilo največ zanimanja za letalsko modelarstvo, eden od članov se sedaj ukvarja z ladijskim modelarstvom, imeli pa so tudi avtomobilske modelarje.

»Moj oče je bil tudi prvi predsednik društva, stara mama pa je v Dragah, kakšen kilometer iz Semiča ob cesti, ki vodi v vas Pugled, odstopila zemljo, na kateri smo uredili modelarsko letališče. Zemljišče je bilo kamnito in zaraščeno, torej neprimerno za obdelavo. Oče ga je temeljito očistil. Nanj so navozili nekaj 10 tovornjakov zemlje ter uredili dovozno pot. Pista našega letališča je ena manjših v Sloveniji, saj je dolga le 100 in široka pičlih 5 metrov. A je zelo zahtevna, zato je med modelarji poznana kot letalonosilka. Piloti morajo biti zelo previdni in natančni, da je ne zgrešijo,« pove Mirkov sin Iztok, ki je v Zvezi za tekmovanja v zračnih bojih Slovenije zadolžen tudi za stike z javnostmi. Člani društva, ki ima sedež v Semiču, so ob pisti postavili zabojnik, v katerem shranjujejo orodje za vzdrževanje piste in modele.

Belokranjski modelarji so v začetku pripravljali tekmovanja na športnem letališču v Prilozju. Petkrat so pripravili tekme v akrobatskem letenju v programu F3A, vmes pa so že začeli organizirati zračne boje, ki so za gledalce najbolj atraktivni, čeprav modelarji niso najbolj navdušeni, ko kaj polomijo. Zadnjih sedem sezon pa vsako leto pripravijo eno tekmo v Dragah. »Zanimivo, da največ tekmovalcev pride prav v Semič. V glavnem so iz Slovenije, veliko jih je tudi iz Avstrije. Vsako leto ena tekma v Sloveniji šteje za evropski pokal in letos bo prav v Semiču, iz tujine pa se jih radi udeležijo Čehi in Slovaki. Poleg tega je še osem tekem za slovenski pokal in eno med njimi vedno pripravi naše društvo,« je zadovoljen Iztok.

Modelarji letala za zračne boje delajo sami po že narisanih načrtih, za učenje pa si naredijo tudi letala po lastnih načrtih. »Naši člani vse izdelajo sami, starejši pa učijo mlajše. Sedaj so sestavni deli tudi bolj dostopni kot nekdaj, pri sestavljanju pa je potrebnega manj znanja kot nekoč. A še vedno je potrebno znanje iz fizike, elektronike, strojništva, modelarstva, obdelave različnih materialov. K temu je treba prišteti še zvrhano mero preciznosti in vztrajnosti,« našteje Ogulin. Danes šteje društvo 15 članov, včasih pa jih je bilo tudi 30. Saj se marsikateri navduši, a kmalu odneha, ko spozna, da modelarstvo ni takšno, kot si ga je predstavljal. Ne nazadnje je treba upoštevati vse zakone, tako kot pri pravem letalstvu.

Predvsem pa pri modelarstvu ni starostnih omejitev. »K nam prihajajo tudi upokojenci, jaz pa sem začel pred 16 leti, ko mi je bilo komaj sedem let. V prihodnosti bomo apelirali na šole, da uvedejo modelarstvo kot obšolsko dejavnost,« načrtuje Iztok, ki je poleg Žige Bahoriča trenutno edini član Modelarskega društva Bela krajina, ki tekmuje. Žiga tekmuje v zračnih bojih v začetniški kategoriji Epa, Ogulin pa v zračnih bojih z maketami letal iz 1. in 2. svetovne vojne. S tekmovanj je prinesel že precej pokalov, letos pa se namerava udeležiti svetovnega prvenstva v zračnih bojih na Češkem. Pred leti je bil član društva Sandi Žužinjak celo slovenski prvak.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 25. januarja 2018

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

25.4.2018Oceni Navdušen 

Že večkrat sem si ogledal te boje z letali in je imenitno videti kaj zmorejo ter tudi kako napredna ter tudi domiselno obogatena letala imajo. To je vedno nekje okrog 2. vikenda v maju, se ve konkreten datum za letos?

26.4.2018Oceni Iztok 

Tekma v Semiču je 17.6.

26.4.2018Oceni Navdušen 

Lepa hvala gospod za podatek, se udeležim ogleda. Lepo pozdravljeni.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava