SloveniaSkills - odličen Tilen Meglič iz Mokronoga

17.2.2018 | 16:40

Tilen Meglič  (drugi z leve) med mladimi kamnoseškimi mojstri

Tilen Meglič (drugi z leve) med mladimi kamnoseškimi mojstri

Na jubilejnem 10. slovenskem sejmu izobraževanja in poklicev Informativa, ki se je zaključil konec minulega meseca, je sočasno potekalo tudi nacionalno tekmovanje v poklicnih spretnostih SloveniaSkills. Mladi iz različnih srednjih in višjih šol so se v organizaciji CPI-ja (Center za poklicno izobraževanje) pomerili v sedmih panogah – aranžerstvu, cvetličarstvu, informacijsko-komunikacijski tehnologiji, kamnoseštvu, mehatroniki ter pohištvenem in stavbnem mizarstvu. Med udeleženci je bilo tudi bili tudi več ekip Šolskega centra Novo mesto, ki so se pomerili v stavbnem in pohištvenem mizarstvu ter informacijsko-komunikacijski tehnologiji.

Ekipi novomeških lesarjev Mitji Kolenc iz Mirne Peči in Denisu Robku z Bučke je v težki konkurenci uspelo v obeh panogah osvojiti tretje mesto, kar je uspelo tudi ekipi računalničarjev elektro šole, multimedijcema Luki Kovačiču iz Mirne Peči in Anžetu Jenšterletu iz Novega mesta. V veščini cvetličarstva sta se pomerili tudi dijakinji Kmetijske šole Grm Petra Knez in Tina Štrumbelj iz Malega Lipovca pri Dvoru.

Največji uspeh pa je dosegel v panogi kamnoseštvo Tilen Meglič iz Mokronoga, ki je v izjemni konkurenci premagal vrstnike in osvojil naslov državnega prvaka v poklicnih spretnostih v panogi kamnoseštvo. To je za mladega višješolca, ki se kamnoseških spretnostih uči v Sežani in tudi domačem Mokronogu, velik uspeh in pomembna odskočna deska na sam evropski vrh. Tilenov mentor je Rok Verstovšek Tanšek iz Brežic, ki je osvojil srebrno medaljo na mednarodnem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills 2016 v Göteborgu na Švedskem. Tekmovanje, ki ga je organiziralo CPI (Center za poklicno izobraževanje) je bilo po zahtevnosti in kvaliteti izvedbe primerljivo z olimpijado poklicev v evropskem merilu.

Prva mesta v posameznih kategorijah so zasedli: Brigita Klinar, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje (cvetličarstvo), Tilen Meglič (kamnoseštvo), Jernej Poročnik, ŠC Slovenj Gradec (pohištveno mizarstvo), Tadej Kalajžič, ŠC Slovenj Gradec (stavbno mizarstvo), Jure Kmetič in Jure Korbar, ŠC Celje (mehatronika), Vegova Ljubljana (IKT).

Zmagovalci nacionalnega tekmovanja se bodo udeležili prestižnega evropskega tekmovanja Euroskills, ki bo jeseni letošnjega leta potekal v Budimpešti na Madžarskem. Med pomembne cilje tega tekmovanja je promocija deficitarnih in redkih poklicev ali poklicev z nižjim družbenim ugledom.

Slavko Mirtič

Galerija

Ekipa novomeških lesarjev z mentorjem Mihaelom Gorše (levo)
Tilen Meglič (drugi z leve) med mladimi kamnoseškimi mojstri
Multimedijca novomeške elektro šole in tehniške gimnazije Luka Kovačič in Anže Jenšterle
Tina Štrumbelj z namiznim aranžmajem

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

17.2.2018Oceni zoon 

Bravo Tilen, Denis Robek in ostali!

17.2.2018Oceni Bralec 

Mladim dati priložnost!Bravo!!Čestitke.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava