Prva v Sloveniji bo govorila s trebuhom, z njim magistrirala na AGRFT

13.10.2017 | 13:30

Lucija je z avtobiografsko komedijo, začinjeno z ventrilokvizmom, magistrirala na AGRFT. Foto: Željko Stevanić

Lucija je z avtobiografsko komedijo, začinjeno z ventrilokvizmom, magistrirala na AGRFT. Foto: Željko Stevanić

V monokomediji za odrasle bo prepletala različne žanre: stand up komedijo, lutkarstvo in tudi posebno zvrst gledališke umetnosti – ventrilokvizem ali trebuhogovorstvo. Vsem dobro znana Ribničanka Lucija Ćirović bo v monokomediji za odrasle govorila o zabavni poti njenega šolanja, od prvega razreda osnovne šole vse do danes. V predstavi se ji bo na odru pridružil veliki prijatelj – lutka Cóco Ch.Adel.

Lucija, kmalu vas čaka premiera monokomedije za odrasle. Zakaj ravno naslov S trebuhom za kruhom? 

Več razlogov je, zakaj ravno S trebuhom za kruhom … Najprej zato, ker v predstavi opisujem svojo pot iz malega kraja (beri: Ribnice) v svet (beri: Ljubljano) skozi mnogotera doživetja predvsem v zvezi z različnimi stadiji šolanja. Nato zato, ker naslov vsebuje besedo trebuh, ki se skriva tudi v trebuhogovorstvu. In ne nazadnje zato, ker si želim, da bi ravno s trebuhogovorstvom zaslužila za vsakdanji kruh.

Lucija je naletela na kar nekaj ovir pri govoru iz trebuha. »V slovenščini ni priročnika za to, pa tudi nikogar, ki bi te tega lahko naučil. Pa sem se sama, ker se očitno rada 'matram'!«

Ventrilokvizem pravzaprav ni tako splošno znan pri nas, kako bi najlažje razložili to tehniko? 

Ventrilokvizem ali trebuhogovorstvo (ventri v latinščini pomeni trebuh, loqui pa govoriti) je veščina, ki je dobila tako ime zato, ker so nekoč verjeli, da ventrilokvist govori iz trebuha, na primer skozi popek. Resnica pa je, da ne gre za govor iz trebuha, ampak za govorjenje brez premikanja ustnic. Pri nas ni praktično nikogar, ki bi se ukvarjal s tem, zato mnogi izraza ventrilokvizem sploh ne poznajo (in ga tudi ne znajo izgovoriti). V državah z močno zabavljaško zgodovino, kot so na primer Združene države Amerike, pa so ventrilokvisti poznani in celo zmagujejo v velikih šovih talentov. Ravnokar je v šovu Amerika ima talent zmagal že tretji ventrilokvist, tokrat 12-letna deklica Darci Lynne, ki je ne samo odlična, temveč zelo verjetno tudi najmlajša ventrilokvistka na svetu.

V Sloveniji ste pionirka na področju ventrilokvizma. Je tako težko ali zakaj se doslej še nihče ni tega lotil? 

Tehnika res ni lahka in potrebna so leta vaj za obvladovanje ventrilokvističnega govora. Enega od razlogov, zakaj tega do zdaj pri nas še ni bilo, vidim v specifiki slovenskega jezika. Strašno veliko besed vsebuje ventrilokvistično težko izgovorljive ustnične glasove, kot so B, P in M. Tako se na primer beseda POMEMBNO s slabo ventrilokvistično izgovorjavo sliši kot əOəEəəNO.

Kaj mora nekdo obvladati, da lahko sploh obvlada ventrilokvizem? 

Ventrilokvizem bi lahko pravzaprav obvladal vsak, če bi le videl smisel v njem in bil pripravljen žrtvovati ogromno časa za izvajanje vaj. Je pa lažje tistim, ki imajo že v osnovi močan glas in dobro natreniran govorni aparat. Po domače povedano: za obvladanje ventrilokvizma moraš imeti v sebi malo norosti in ogromno vztrajnosti!

Ste ena tistih estradnic, ki blestijo na več področjih – obvladate stand up, blestite v lutkah, ste pionirka trebuhogovorstva, dokazali ste tudi, da ste izvrstna kuharica. A vseeno, kaj počnete najraje? 

Rada kombiniram vse skupaj, a ko je predolgo vsega preveč, kar se zgodi na koncu skoraj vsake sezone, ostane le še počitek … in kuhanje.

Kako pa je bilo s kuhanjem po MasterChefu? Verjetno ste kar naprej kuhali za prijatelje ...

Takoj po MasterChefu sem bila kar malo obsedena s kuhanjem. Kar naenkrat sem hotela speči, narediti, sestaviti najboljšo mogočo torto in sem jih pekla vsakih nekaj dni. Ko je ta faza minila, sem morala v fitnes, da se znebim odvečnih oblog. Zdaj, ko pripravljam medijsko premiero in vse, kar gre zraven za predstavo S trebuhom za kruhom, ki bo 19. oktobra v Kino Gledališču Bežigrad, pa je kuhanje na stranskem tiru, ker preprosto ni dovolj časa za kakšno resno kuharijo. A pride spet ta čas, brez skrbi! Če ne prej, v novembru, ko pride spet na vrsto moja legendarna Martinova pojedina.

Svet 24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava