7. september v znamenju Petkovičevega ''Košarkar naj bo''

11.9.2017 | 10:50

Poklon ekipe v CD (vse foto: Katja Goljat)

Poklon ekipe v CD (vse foto: Katja Goljat)

Boris Petkovič (režiser) in Nejc Šmit (moderator)

Boris Petkovič (režiser) in Nejc Šmit (moderator)

Klemen Kostrevc, Gaja Filač, Matija Brodnik, Primož Suhodolčan

Klemen Kostrevc, Gaja Filač, Matija Brodnik, Primož Suhodolčan

Nataša Bučar (direktorica SFC in Uršula Cetinski generalna direktorica CD)

Nataša Bučar (direktorica SFC in Uršula Cetinski generalna direktorica CD)

Dogajanje v sklopu filmskega mesta v Koloseju (foto: Kolosej)

Dogajanje v sklopu filmskega mesta v Koloseju (foto: Kolosej)

''Knjigo poznate, zdaj je postala film'' je slogan, ki bo mlade gledalce v prihodnje zagotovo še dolgo spremljal. V Koloseju se je 7.9. že v zgodnjih dopoldanskih urah pričel »filmski dan«, na katerem si je nekaj tisoč šolarjev prvič ogledalo film, ki je nastal po istoimenski knjižni uspešnici Primoža Suhodolčana. Za to priložnost je bilo v Koloseju postavljeno pravo “filmsko mesto“, v katerem so si otroci lahko v živo ogledali filmsko tehnologijo, spoznali nastajanje filma in pri njem tudi sodelovali.

»Občutki so fantastični. Nisem pričakoval toliko otrok in tako dobrega odziva. Ko sem prišel na oder, mi je aplavz v nabito polni dvorani polepšal dan,« je dejal Klemen Kostrevc, ki je v filmu upodobil glavnega junaka, Ranto, ter nadaljeval: »Vsem gledalcem želim sporočiti, naj nikoli ne odnehajo, tudi če se kdaj znajdejo na tleh. Vedno moraš upati in vse ti lahko uspe

Mlade gledalce je na vsaki projekciji pozdravila tudi filmska ekipa, skupaj s filmskimi ustvarjalci. Scenaristu filma Primožu Suhodolčanu in režiserju Borisu Petkoviču so se pridružili tudi igralci Klemen Kostrevc, Gaja Filač, Matija Brodnik, Gojmir Lešnjak Gojc, Marko Miladinovič, Matjaž Javšnik in Ana Maria Mitič, zbrane pa je nagovoril tudi župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, ki je dejal: »Uživajte! Danes imate prost dan. Zunaj dežuje in vi ste v Koloseju. Uživajte v filmu, preberite knjigo in bodite košarkarji

Celotno dogajanje je povezoval Andrej Težak – Tešky, kot se za košarkarsko vzdušje spodobi, pa je otroke spremljala tudi maskota Lipko. »Vesel sem, da je film končno prispel na velika platna. Vsem mladim pa bi rad rekel, naj uživajo in se zabavajo ob njem,« je na dogodku dejal pisatelj in avtor scenarija, Primož Suhadolčan.

Filmsko mesto

Kolosej se je za en dan prelevil v pravo filmsko mesto, saj so organizatorji za zbrane osnovnošolce ob ogledu filma pripravili tudi izobraževalni program, v okviru katerega so otroci spoznali celoten proces nastajanja filma, od ideje do premiere na velikem filmskem platnu, hkrati pa so imeli prostovoljci priložnost, da so odigrali enega od prizorov iz filma, ki ga je filmska ekipa tudi posnela. »Da sta se film in knjiga predstavila na takšen način, se mi zdi izjemno. Dogodek je bil zelo poučen, saj so otroci lahko videli kako film nastaja in kako naše delo sploh izgleda,« je dejal Gojmir Lešnjak Gojc, ki je v filmu Košarkar naj bo upodobil učitelja Tundro.

Naši filmi doma - Slavnostna predpremiera v Cankarjevem domu
V večernih urah so se ustvarjalci in ekipa preselili v Cankarjev dom, kjer je ob 19. uri potekala slavnostna predpremiera v sklopu dogodkov Naši filmi doma. Gre za projekt Slovenskega filmskega centra, javne agencije Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom, ki je nastal z vizijo in željo, da javnosti predpremierno in slovesno predstavi domače filme tik pred distribucijo. Projekt Naši filmi doma tako vrača prepoznavnost in težo slovenskemu filmu in njihovim ustvarjalcem želi omogočiti »institucionalno« odskočno desko pred distribucijo v domače kinematografe, slovenskim gledalcem pa ponuditi možnost predpremiernega gledanja filma v družbi vseh, ki so film ustvarili. Na ta način želi tudi proslaviti zaključek obdobja nastajanja posameznega filma.

Film Košarkar naj bo je svojo svetovno premiero doživel na letošnjem Filmskem festivalu v Sarajevu, kjer ga je mednarodno občinstvo odlično sprejelo, včeraj pa si ga je prvič lahko ogledalo tudi slovensko občinstvo. Četrtkovemu predpremiernemu dnevu bodo v nadaljevanju sledili posebni dogodki po drugih slovenskih mestih ter primorska premiera na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Na redni spored kinematografov Košarkar naj bo prihaja 14. septembra!

Več o filmu
Nov otroško-mladinski film Košarkar naj bo je nastal po knjižni uspešnici Primoža Suhodolčana, v režiji Borisa Petkoviča ter v produkciji Gustav filma in v koprodukciji z RTV Slovenija. Film sta sofinancirala Slovenski Filmski Center in Viba Film. Koproducenti filma so MB Grip, Studio Ritem, Unicasting in PECL.  Košarkar naj bo je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti (tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval). Ranti se življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. S tem se za Ranto začne razburljiva pot, pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah pa ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj /menedžer Smodlak. Iz lene nerode počasi zrase zagrizen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant. Pot velike spremembe otroka v mladostnika film prikazuje z razigranostjo, humorjem in naklonjenostjo ter predstavlja pozitiven pristop k otroškemu razmišljanju in ponuja upanje za vsakega učenca, da lahko s prizadevanjem uspe tako v šoli kot drugje.

Slovenski filmski center – javna agencija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava