DL: Zaradi pasjega lajanja v zapor

7.6.2017 | 13:15

Niko Stariha je skočil čez ograjo, ker ga je s tira spravil pes. (Foto: J. A.)

Niko Stariha je skočil čez ograjo, ker ga je s tira spravil pes. (Foto: J. A.)

Kmalu bo eno leto, odkar je 39-letni Niko Stariha hodil po Črnomlju. Vse bi bilo lepo in prav, če ga pasji lajež za ograjo stanovanjske hiše ne bi spravil ob živce. Tako pa je v efektu skočil čez ograjo na dvorišče in lastnika z desko udaril po glavi. A to še ni bilo dovolj, saj ga je po tistem mahnil še po nosu.

Stariha si je s povzročitvijo hude telesne poškodbe in z izrekom dveh groženj, prva je bila namenjena lastniku psa ter njegovi soprogi, drugo pa je zapisal v pismu že nekaj dni prej, ko je bil še v koprskem zaporu, prislužil eno leto in 10 mesecev zapora. Tako kazen je najprej izreklo novomeško okrožno sodišče, po pritožbi pa tudi ljubljansko višje. Pravnomočnost je pričakal v priporu.

Stariha je 4. marca okoli sedme zvečer hodil po pločniku v Črnomlju. Pri stanovanjski hiši je nanj začel lajati pes. Šlo je za bernardinca, ki je v okolici znan kot zelo prijazen in igriv. Kosmatinec je bil na domačem dvorišču, a Stariho je njegov lajež tako razjezil, da je lastniku najprej rekel, naj ga utiša, ker nanj ne sme lajati. V tistem je preskočil ograjo in začel loviti psa, ki je bežal. Ko se je pred njim znašel lastnik, je zgrabil okoli dva metra dolgo desko in ga udaril po glavi.

Očitno je bil lastnik še toliko priseben, da mu je uspelo Starihi desko izbiti iz rok, a nato ga je vsiljivec s pestjo udaril po nosu, pri čemer mu je presekal ličnico in zlomil nos. Lastnik se je kljub poškodbi uspel zbrati in je Stariho podrl na tla, kjer ga je držal do prihoda policistov, ki jih je poklicala njegova žena. V tistem času je vzkipljivi temnolasec izrekel grožnje, da bo par ubil, postrelil, jima zažgal hišo, pokončal njunega psa in da mu je vseeno, če gre zaradi tega nazaj v zapor.

Druga grožnja, zaradi katere je bil obsojen, je bila zapisana v pismu, ki ga je poslal iz koprskega zapora. Naslovniku je pisal, da bo njegovega sina raztrgal z golimi rokami.

Ves čas sojenja je bil Stariha v priporu, saj gre za specialnega povratnika. Par, h kateremu je vdrl, je med zaslišanjem povedal, da se ga boji.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 2. marca 2017

J. A.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava