VIDEO: Sinička gnezdi

28.4.2017 | 11:45

VIDEO: Sinička gnezdi

Kot član radiokluba S59DJR Novo mesto sem v sodelovanju s Srednjo elektro šolo in tehniško gimnazijo organiziral krožek elektronike za osnovnošolce iz OŠ Grm Novo mesto. Krožek je potekal od jeseni dalje, lotili smo se pa najprej nekaj lažjih in manjših projektov, konec leta pa enega malo večjega projekta z naslovom Pametna gnezdilnica. Namen projekta je bil v prvi vrsti spoznavanje s tehniko in znanostjo ob praktičnem delu. Projekt pametne gnezdilnice je rezultat lastnega razvoja, svoje zannje in izkušnje pa sem poskušal deliti z mladimi, nadebudnimi elektroniki, ki so pri delu uživali in se na praktični način tudi spoznali z zelo zanimivimi področji.

Ker so učenci prišli na krožek z različnim predznanjem, smo se najprej lotili osnov elektrotehnike in spoznali nekaj osnovnih gradnikov. To znanje smo potem izkoristili za praktično delo, ki je učence najbolj veselilo. Konec lanskega leta je padla ideja, da se bi udeležili tekmovanja mladih tehnikov. Kot nalašč je ZOTK v razpis dodal kategorijo »Iz učenčeve domače delavnice«, znotraj katere se lahko udeležijo tudi taki krožki, kot je bil naš. Po krajši debati in obilici zanimivih idej so se otroci sami enoglasno odločili, da razvijemo in izdelamo gnezdilnico za ptice, ki bi omogočala spremljanje gnezdenja ptice in beležila razmere znotraj gnezda. Ideja se je tudi meni zdela zelo primerna, saj je izrazito multidisciplinarna. Otroci so na praktičen način spoznali z veščinami na področjih elektronike, strojništva, obdelave lesa, kovin in plastike, računalništva, senzorjev, razvoja elektronike, organizacije dela, površinske zaščite materialov, na koncu pa še video montaže, priprave dokumentacije in nenazadnje tudi biologije in obdelave podatkovnih baz. Od ročnih spretnostiu smo vrtali, brusili, vijačili, spajkali, jedkali, rezali, napeljevali, sestavljali zahtevna tiskana vezja, vgrajevali elektroniko v plastična ohišja. Ta smo natisnili na 3D tiskalniku natisnili. Naučili smo se tudi o valovnih dolžinah svetlobe, predvsem infra rdečo svetlobo smo posebej obravnavali. Ta je pomembna za osvetlitev notranjosti gnezdilnice, saj je ptica ne vidi, kameri pa omogoča da »vidi« v temi.

Rezultat dela osmih učencev od 6. do 9. razreda OŠ so štiri gnezdilnice, ki so opremljene z vso potrebno elektroniko za spremljanje dogajanja med gnezdenjem ptice. Poleg tega senzorji znotraj gnezdilnice beležijo zračni tlak, temperaturo in vlažnost. Na vhodu v gnezdilnico je senzor, ki beleži prehode ptice. Tega smo razvili popolnoma sami in se pri tem naučili tudi postopka razvoja elektronike.

Tri sestavljene gnezdilnice smo postavili v naravo. Ena je postavljena pri traktu Elektro šole in tehniške gimnazije, druga stoji na češnji na vrhu Recljevega hriba, tretja pa je na vrhu vinograda v orehu in je trenutno najbolj zanimiva, saj v njej gnezdi sinica, ki je po treh tednih urejanja svoje nove garsonjere pričela leči jajca. Teh je bilo 11 in ravno te dni, ko smo mi razbijali pirhe, so mladiči pričeli lomiti jajčne lupine od znotraj. To je bil še posebej vesel dogodek, saj imamo sedaj enkratno priliko, da v živo opazujemo, kaj se dogaja v ptičjem gnezdu, ko mama in ata prinašata črvičke.

Seveda pa vseh teh aktivnosti nikoli nebi izvedli brez pomoči Srednje elektro šole in tehniške gimnazije, ki je prispevala prostore in pomoč dodatnih mentorjev. Prav tako smo hvaležni sponzorjem, ki so donirali material in nekaj denarnih sredstev za nabavo potrebnega materiala. Ker gre za neprofitno dejavnost, smo s pridom izkoristili tudi možnosti, ki jih ponuja akademsko omrežje Arnes. Internetno povezavo do vinograda pa je omogočil radio klub S59DJR Novo mesto.

Dogajanje v treh postavljenih gnezdilnicah je možno spremljati preko spletnega naslova http://civ.v4.si/ , kjer so tudi diagrami z zgodovino odčitkov senzorjev. Gnezdilnica, v kateri so mladiči ima oznako "Čiv 2".

Več podrobnosti je na voljo tudi na spletni strani krožka http://elektronika.splet.arnes.si/ , vsa navodila in načrti za izdelavo pa so na voljo na spletni strani z opisanim projektom: http://e.pavlin.si/2017/04/19/smart-nesting-box/

Imamo tudi veliko fotografij in video posnetkov dogajanja v gnezdilnici. Tule je npr. primer, ko ata ptič prinese mami sinici črva, ta ga pa potem da mladičem pod seboj: (posnetek spodaj) ...

Marko Pavlin

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

20.5.2017Oceni Mare 

Siničke so se odselile. Prišla je pa vijeglavka in sedaj gnezdi z že osmimi jajci. Prav tako je še ena gnezdilnica zasedena, kjer gnezdi sinička s 6 jajci. Več v živo na http://civ.v4.si/

22.5.2017Oceni opazovalec 

Čudovit vpogled v dogajanje! Hvala !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava