Kondiciranje jamarskih reševalk

10.1.2017 | 08:20

Kondiciranje jamarskih reševalk

Jamarska reševalna služba - specializirana nepoklicna reševalna služba v sistemu zaščite in reševanja ima v Sloveniji sedem reševalnih centrov (Novo mesto, Velenje, Ljubljana, Kranj, Postojna, Sežana, Tolmin). Da smo reševalci dovolj dobro usposobljeni, za to skrbimo z rednimi vajami čez celotno leto. Ključnega pomena je vsekakor tudi kondicija vsakega jamarskega reševalca. Tokrat smo se jamarske reševalke odločile, da na svojo pest in samo mi izvedemo kondiciranje do 250 metrov globoko v jami.

REŠEVALNE VAJE

Skozi celotno leto se redno izvajamo vaje tako v jamah, soteskah, žičnicah, stenah, v okviru zimskega usposabljanja itd. Vaje najpogosteje izvajamo vsi reševalni centri skupaj in pa tudi posamezno po reševalnih centrih. Izvajajo se tudi reševalne vaje v mednarodnem obsegu. Ker je za uspešno delovanje vsakega posameznega reševalca ključnega pomena tudi njegova fizična sposobnost, je smiselno redno hoditi po jamah ali pa se udeleževati kondiciranj.

JAMARSKE REŠEVALKE

Jamarstvo je šport, za katerega bi si mnogi mislili, da ni ravno najbolj primeren za ženske, saj smo jamarji običajno po obisku jam precej umazani, imamo poškodovane roke, da o kakšnih možnostih za dolge in urejene nohte sploh ne bi omenjali. Ženske z dolgimi lasmi imamo le te pogosto polne blata. Skratka, za mnoge je to bolj ali manj povsem nasprotno temu, kar pričakujejo od žensk. Zamislite si jamarsko reševalko, ki za vikend brez partnerja izgine v temne rove in so po cca petnajstih urah vsa blatna, umazana, prepotena ponovno pojavi na površju. Ampak ne glede na vse predstave in posledice, ki so povezane s tem posebnim športom, nas je kar precej žensk, ki dejansko ta šport obožujemo. Včasih pri Jamarski reševalni službi ni bilo veliko žensk, danes pa se iz leta v leto povečuje število jamarskih reševalk. Jamarska reševalna služba ima 55 operativnih in 27 neoperativnih jamarskih reševalcev. Od tega je kar 7 operativnih jamarskih reševalk ter 3 neoperativne. Da pa se osvoji vsa potrebna znanja ter opravi vse potrebne izpite za jamarskega reševalca, traja več let. Prva stopnja je pripravnik jamar, nato jamar, sledi pripravnik pri Jamarski reševalni službi ter nato jamarski reševalec. Med vsakim omenjenim nazivom pa preteče približno dve leti ali več.

KONDICIRANJE JAMARSKIH REŠEVALK

Devet jamarskih reševalk nas se je podalo na kondiciranje v jamo Burja pri Kozini. Ideja je padla že lansko leto, da bi se zbrale jamarske reševalke ter se skupaj podale v jamo. Namen kondiciranja je bil preveriti svoji fizično pripravljenost ter potrenirati plezanje po jami. Izbrale smo jamo imenovano Burja ter se po vrveh spuščale v globino. Glede na razgibanost jame, smo morale vmes preplezati tudi del jame navzgor, da smo se po drugih breznih spustile do globine približno 250 metrov. Na dnu je sledila malica ter druženje in nato povratek plezanja po breznih nazaj iz jame. Vse blatne in vesele ob uspešnem kodiciniranju smo ob sončnem in izredno mrzlem popoldnevu priplezale iz nekaj manj kot deset stopinj na konkretnih minus pet stopinj.

Vseh devet jamarskih reševalk (Daniela Štrempfelj in Tanja Podržaj sta jamarski reševalki iz Dolenjske) nas je bilo ob tovrstnem druženju zelo pozitivno presenečenih. Za dalje že kujemo nove načrte sodelovanja jamarskih reševalk, katere za enkrat še ne bomo izdale, ampak bomo kdaj s tem presenetile moški del Jamarske reševalne službe.

Mateja Mazgan, jamarska reševalka

Galerija

_z (1)
_z (2)
_z (3)
_z (4)
_z (5)
_z (6)
_z

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava