DL: Ciril Totter - V povečanje staleža zaradi povpraševanja

20.9.2015 | 14:00

Ciril in Helena Totter izdelujeta tudi sire, rada pa bi jih še več, zato razmišljata o povečanju števila koz in krav. (Foto: M. L.-S.)

Ciril in Helena Totter izdelujeta tudi sire, rada pa bi jih še več, zato razmišljata o povečanju števila koz in krav. (Foto: M. L.-S.)

»Povpraševanje je večje kot ponudba,« pravi belokranjski kmetovalec Ciril Totter, ki zato resno razmišlja, da bi povečal obseg svoje proizvodnje. »In to čim prej – v roku treh do štirih let,« pravi o namenu povečanja količine tako kozjega kot tudi kravjega mleka in s tem proizvodnje mlečnih izdelkov, predvsem sirov.

»Če zori en ali 30 kolutov sira, so stroški enaki. Skoraj enaka sta tudi energija in čas, ki ju moraš vložiti,« ugotavlja Ciril, ki kmetuje že od leta 2001, ko je od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov vzel v najem 30 ha zemljišč v semiški občini. Začel je s 16 dojiljami, danes ima 20 krav, od katerih je 10 dojilj, 10 pa jih molzejo. Leta 2004 je kot mladi prevzemnik po očetu prevzel še kmetijo v Gribljah v črnomaljski občini. Od tedaj gospodari na skupno 45 ha zemljišč, ki so pretežno pašniki in travniki, na osmih hektarjih pa sejejo pšenico, ječmen, tritikalo, oves, koruzo in občasno ajdo za čiščenje. S prevzemom domače kmetije, na kateri so imeli prej le dve kravi, je začel tudi rejo krškopoljskega prašiča. Do lani so imeli po šest prasic in so prodajali odojke, sedaj pa imajo štiri plemenske svinje, ostalo pa pitane svinje. Letno za predelavo spitajo okoli 50 svinj, sicer pa imajo na svoji mešani kmetiji, ki je že od samega začetka leta 2001 ekološka, tudi 50 koz.

»Stroški se bodo na količino zmanjšali,« pravi o nameri povečati proizvodnjo kozjega mleka iz sedanjih 30 do 35 litrov na dan na vsaj 120 litrov, povečal pa bi rad tudi količino kravjega mleka, ki ga sedaj pridelajo 70 litrov na dan, na 120 do 150 litrov. Dnevno imajo po 1,20 do 1,30 litra mleka po kozi in 12 litrov po kravi na dve molži dnevno, kar ni veliko, je pa zato, kot pravi, kakovost mleka boljša in večji izplen pri sirih. Teh pa sedaj zaradi količin mleka, ki jih imajo, iz kozjega mleka skoraj ne delajo. Želja, da bi poleg jogurtov, ki jih že od samega začetka leta 2013, ko so odprli dopolnilno dejavnost predelave mleka in mesa, delajo s probiotično kulturo, ter skute kupcem ponudili tudi kozji sir, pa je tudi tista, zaradi katere zakonca Ciril in Helena Totter razmišljata o povečanju števila koz.

»Težko je dobiti dobre koze,« pravi Ciril glede načrtovanega povečanja, ki bi jim omogočilo, da bi lahko prodali tudi več samega mleka. Sedaj namreč skoraj vse mleko predelajo, se pa je, odkar se je razvedelo, da živine ne hranijo s silažo, tudi povpraševanje po mleku povečalo. Mleko, jogurte, skuto in kislo smetano sedaj dobavljajo v vrtec v Metliki, mlečne izdelke prodajajo v treh ekoloških trgovinah Kalček in na pokriti tržnici BTC v Ljubljani, vse svoje izdelke, med katerimi so tudi suhomesnati, pa prodajajo tudi ob sobotah na tržnici v Metliki in Črnomlju, čez teden pa doma, kjer zakoncema Totter pri delu pomagajo Cirilova mama in njuni otroci, med katerimi ima najmlajši komaj štiri, najstarejši pa osem let.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista, 18. junija 2015

M. Leskovšek-Svete

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (7)

20.9.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni bončo 

da se prvi javim pred hamljasto viko lozar.....to,to ciril,sm zmeri reku da si pravi gospodar,pozdravi mi brate in sestri,vidiva se na teku nočnemu v metliki ako bo drugo leto

20.9.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni korli 

tu bo taprava hrana za begunce,de se bojo lažje prklajal

21.9.2015—     + (2)     – (2)     Oceni belokranjka 

Le tako naprej.Vredno pohvale, da se mladi odločijo za garaško delo na kmetiji-brez tega da bi bil vsaj en zaposlen.Naj vam uspejo vsi načrti, saj vsi pravijo , da je prihodnost v ekološkem kmetovanju.Želim vam, da vam ne bo država pristavila prevelikega lonca za svoje potrebe, saj vsi dobro vemo kako je požrešna.

23.9.2015Oceni jure 

joj belokranjka da vas privrženci j.j. čujejo bi dobili po nosu

23.9.2015Oceni vigred 

Vse dobro družini Totter! @juretu pa pojasnilo, da j.ure j.anković ni na oblasti in nikomur ne bo dal po nosu, še najmanj "belokranjki", ki je napisala lep komentar. Ne mešajte ekološko kmetovanje z osebnimi strahovi osebnih "privržencev".

23.9.2015Oceni jure 

ne gre se o ljubljanskemu j.j.,ampak onemu drugemu,kajti njim je ratalo,kmetije na minus spravit,davčit,palamudit,kmete ožet do kraja....ima tega još

29.9.2015Oceni đinks 

to,to totter....vsi se skrijejo lahko pred tabo,delaš,športaš,tečeš.familijo lepo vzgojeno imaš....vsaka čast!aja mama bo prišla po žbule gribljske spomladi enkrat,pa se vidmo takrat

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava