»Veseli veter« v Novem mestu

8.4.2015 | 09:00

»Veseli veter« v Novem mestu

V soboto, 28. 3. 2015, je v Novem mestu potekal gala koncert v sklopu 4. mednarodnega festivala ruske otroške pesmi »Veseli veter«, ki ga je organiziral Ruski center znanosti in kulture iz Ljubljane. Na predizboru v Ljubljani je sodelovalo več kot 400 predstavnikov iz petih držav: Rusije, Slovenije, Kazahstana, Moldavije in Hrvaške.

Številne goste, ki so na ta večer prišli v Kulturni center Janeza Trdine, je pozdravil novomeški župan Gregor Macedoni, ki je poudaril, kako potrebno je obdržati in utrditi vsestranske povezave med Slovenijo in Rusijo, ki so tekom številnih let koristno botrovale razvoju obeh držav. Namestnik direktorja Russotrudničestva iz Moskve Jurij Metelev je dejal, da Festival ruske otroške pesmi v Sloveniji omogoča predajo štafete prijateljstva in običajev kulturne skupnosti med Rusi in Slovenci novim generacijam. V imenu Društva Slovenija - Rusija in Sklada Toneta Pavčka je spregovoril Igor Furlan, nagrade nastopajočim pa je podelil direktor Rossotrudničestva v Sloveniji Rifat Pateev.

Vsi nastopajoči na gala koncertu so prejeli diplome in dragocena darila. Veliko nagrado in prvo mesto sta osvojila tudi mladinski pevski zbor novomeške Osnovne šole Center pod vodstvom Jane Zorko ter somentorstvom Urške Štupar, s pesmima Katjuša in Podmoskovski večeri, glasbena skupina Kantabile iz Metlike z zborovodkinjo Irino Kolar pa z Alelujo iz znamenitega mjuzikla Junona in Avos. Posebno priznanje Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji je za prizadevnost in popularizacijo ruskega jezika prejela profesorica Osnovne šole Center Danica Rangus.

Ob zaključku koncerta je zazvenela himna festivala, pesem »Veseli veter«, ki so jo zapeli vsi udeleženci. V preddverju kulturnega centra pa je bila postavljena fotografska razstava, posvečena Olimpijadi - Soči 2014.

D. R.

Galerija

z-KC-01
z-KC-02
z-KC-03
z-KC-04
z-KC-05
z-KC-06
z-KC-07
z-KC-08
z-KC-09
z-KC-10
z-KC-11
z-KC-12
z-KC-13
z-KC-14

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava