Kaj pomenijo posamezne oznake na jajcih

1.4.2015 | 14:50

Na škatlah z jajci morata biti natančno navedena kakovostna kategorija in masni razred. Foto: Arhiv Svet24

Na škatlah z jajci morata biti natančno navedena kakovostna kategorija in masni razred. Foto: Arhiv Svet24

Kaj pomenijo posamezne oznake na jajcih
Iz oznak na jajcih izvemo veliko informacij.

Iz oznak na jajcih izvemo veliko informacij.

Pred velikonočnimi prazniki je zanimanje za nakup jajc ogromno. Ponudba jajc po trgovinah je zares pestra, mnogokrat pa se kupci tudi sprašujemo, kaj pomenijo posamezne oznake na embalaži in jajcih. Dobro je, da jih kupci poznamo, da pravzaprav sploh vemo, kaj kupujemo. Pregledali smo oznake in preverili cene.

Dejstvo je, da so jajca zelo pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi številne vitamine in minerale. V dneh pred velikonočnimi prazniki bomo pogosteje posegali po njih.

»V naši redni ponudbi ponujamo tudi jajca, pakirana po šest kosov, iz baterijske reje, ki so večja (oznaka L). Cena zavoja je 0,89 evra …« Lidl

Na škatlah z jajci morata biti natančno navedena kakovostna kategorija in masni razred (velikost jajc). Kakovostna kategorija A ali A – sveža pomeni, da so jajca sveža, naveden mora biti tudi datum minimalnega roka uporabnosti. Oznaka za masni razred nam pove, kako velika so jajca. Največja jajca, ki tehtajo več kot 73 gramov, imajo oznako XL, velika jajca, težka od 63 do 73 gramov, imajo oznako L, srednje velika jajca, težka od 53 do 63 gramov, imajo oznako M, jajca, lažja od 53 gramov, imajo oznako S.

Poglejmo še oznake na jajcih (prikazano na fotografiji na levo). Gre za kombinacijo kode za način reje (0 – ekološka pridelava, 1 – prosta reja, 2 – hlevska oziroma talna reja, 3 – baterijska reja), države proizvodnje (SI – Slovenija, AT – Avstrija, IT – Italija, DE – Nemčija), identifikacijske oznake gospodarstva oziroma registrske številke proizvajalca in številke nadzornega organa. Ekološka reja je sicer do kokoši najbolj prijazna, saj imajo na pašniku in v hlevu največ prostora in jih hranijo z žiti. Prosta reja pomeni, da kokoši spijo v hlevu in imajo prost dostop na ograjen pašnik, kjer lahko brskajo. Hlevska ali talna reja pomeni, da so kokoši zaprte v hlevu, kjer se lahko prosto gibajo, kar je nekoliko boljše od baterijske reje, ki je do kokoši najbolj neprijazna, saj so stalno zaprte v majhnih kletkah.

Cena najcenejšega zavoja jajc v posamezni trgovini
Mercator - 1,32
Hofer - 1,24
Lidl - 1,24

Glede na to, da pogosto kupujemo jajca trgovskih znamk, ki so tudi med cenejšimi, smo preverili cene slednjih. V Mercatorjevih trgovinah najdemo med drugim tudi jajca M Mercator (6 kosov), ki stanejo 1,09 evra, in jajca M Generik (10 kosov), ki stanejo 1,32 evra.

»Jajca, ki jih prodajamo v zavoju po šest kosov, so biojajca iz proste reje, v velikosti M in stanejo 1,94 evra za zavoj. Jajca prodajamo pod lastno blagovno znamko Natur aktiv, ki označuje vse naše bioizdelke,« so nam sporočili iz Hoferja in dodali, da so kupcem na voljo tudi jajca, pakirana v zavoju po 10 kosov, ki jih prodajajo pod lastno blagovno znamko Okus podeželja. So iz baterijske reje, velikosti M, njihova cena pa znaša 1,24 evra za zavoj. Prav tako kupcem pod isto blagovno znamko (zavoj 10 kosov) ponujajo jajca iz baterijske reje, velikosti L, cena teh znaša 1,48 evra. Na voljo so tudi jajca iz hlevske-talne reje, prav tako pakirana po 10 kosov, velikosti L in po ceni 1,65 evra.

Iz Lidla pa so nam sporočili, da lahko v njihovi redni ponudbi pri pakiranju po 10 kosov kupci izbirajo med svežimi jajci iz baterijske reje (kakovost A, velikost M) in hlevske reje (kakovost A, velikost L). Zavoj 10 kosov svežih jajc iz baterijske reje je kupcem na voljo za 1,24 evra na paket, zavoj 10 svežih jajc iz hlevske reje pa stane 1,65 evra. »V naši redni ponudbi ponujamo tudi jajca, pakirana po šest, iz baterijske reje, ki so večja, torej imajo oznako L. Cena zavoja je 0,89 evra, so pa prav tako prvovrstna, torej kakovostnega razreda A,« so dodali iz Lidla in zaključili, da gre pri vseh naštetih jajcih za Lidlovo blagovno znamko.

Svet 24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava