DL: Pika Rajnar - Matematičarka, ki lajša tegobe s tapkanjem

21.5.2014 | 14:45

Pika Zinka Rajnar

Pika Zinka Rajnar

Med nominirankami za Slovenko lanskega leta so imeli svojo predstavnico tudi Dolenjci, kajti ena od njih - Pika Rajnar - je do polnoletnosti živela v trebanjski občini, na Mali Loki. Kasneje sta jo študij in njena želja po drugačnosti ter samosvojosti odnesla v prestolnico, krajši čas je preživela tudi v Črnomlju. Za Slovenko leta so jo nominirali privrženci EFT - tehnike za doseganje čustvene svobode, od leta 2010 je predstavnica AAMET (Association for the Advancement of Meridian Energy Techniques) za Slovenijo.

Pika Rajnar je izjemno zgovorna, odprta in energična sogovornica, ki zelo rada poudari, da je Dolenjka, ki živi v Ljubljani, a se v rodne kraje rada vrača. Zagotovo jo boste srečali na Krtinski deteljici, ker na tem prazniku praviloma pomaga pri hrani. V domačih koncih jo poznajo kot Lučko, saj je že kot dojenčka nikakor niso mogli klicati Zinka, to ime je namreč dobila po teti, Pika je njen gimnazijski nadimek, ki ga je dobila zavoljo peg, kasneje pa je postal tudi del uradnega imena Pika Zinka.

ROJENA V KRANJU

Je najstarejša od štirih otrok, rojena v Kranju, saj se je njena mama konec nosečnosti odločila preživeti pri sestri, ki je živela v bližini porodnišnice. Ima še tri mlajše brate Staneta, Lojza in Jožeta, oni so ostali v bližini doma, na Krtini in v Šentlovrencu. Njen odprti duh ni zdržal pritiska tradicionalnega kmečkega okolja, ko je dopolnila 18 let, se je iz uporništva preselila k fantu v Črnomelj in v istem letu maturirala na novomeški gimnaziji. Oba s fantom sta študirala v Ljubljani, ona matematiko, kmalu sta se poročila in za vikende odhajala v Belo krajino.

Misel, da je njena usoda predvidljiva, da se bosta z možem po diplomi zaposlila v Beli krajini, ustvarila dom in družino, jo je plašila. »Postala sem panična in padla je odločitev, da se ločiva. To takrat sploh ni bilo enostavno, saj se je sodišče eno leto ukvarjalo s problemom, kako naj naju loči, ker kot študenta nisva imela skupnega premoženja,« v smehu pove sogovornica in omeni, da je bil to njen prvi in edini zakon pred matičarjem.

UČILA TUDI V NOVEM MESTU

Dve leti je delala kot učiteljica matematike, eno leto v Ljubljani, prav toliko na Centru srednjih šol v Novem mestu, a njen perfekcionizem in velika (neuresničljiva) želja, da bi dijaki vzljubili matematiko, sta jo pripeljala do odločitve, da to ni delo zanjo. Zapustila je šolski sistem in začela delati v naši največji banki, ki je ravno tedaj vzpostavljala centralni računalniški center, potrebovali so veliko matematikov, saj računalničarjev tedaj ni bilo. Pomemben mejnik v njenem življenju je bila trgovina z ekološkimi izdelki Kalček, ki jo je ob njeni podpori odprl bivši partner. Z njim ima tudi hčerko Jasno, študentko novinarstva. Ko sta se njuni privatni poti razšli, je bilo jasno, da tudi poslovno ne bosta več sodelovala.

PREVEDLA PRIROČNIK ZA EFT

EFT se je v njeno življenje prikradel slučajno, prek približno desetletjem. »Prijatelj Matic, elektroinženir po poklicu, me je v snegu začel tapkati, bilo je hecno, ampak imela sem podoben občutek, kot bi nekdo umil umazano šipo, počutila sem se drugače, živo,« se spomni usodnega stika s tehniko, ki je postala njen način življenja.

»To me je tako fasciniralo, da sem na internetu poiskala priročnik Garyja Craiga in intenzivno delala po njem. Videla sem, da deluje, ker se mi je zdelo, da bi tapkanje pomagalo tudi drugim, sem ga iz hvaležnosti prevedla v slovenščino, brezplačno je dostopen na spletu. Mislila sem, da je to pač to, ampak izkazalo se je, da ljudje hočejo, da jim to pridem predstavit osebno, tega sprva sploh nisem razumela,« pripoveduje.

Ob poplavi vsakršnih »čiračara« novodobnih metod za boljše življenje nas seveda zanima, zakaj EFT ni ena od njih. »Zadeva je merljiva, gre za to, da popravimo pretok elektrike v telesu in posledično se neprijetni občutki umaknejo,« pojasni in v naslednjem hipu poudari, da ne gre za nikakršno zdravljenje, gre le za postopek, ki popravi pretok energije s stimulacijo akupunkturnih točk.

Nabor težav, ki jih je mogoče odpraviti s to metodo, je zelo dolg, pravzaprav vse, ki izvirajo iz negativnih čustev. »Ljudje prihajajo k meni iz različnih razlogov, zaradi treme, strahu pred pajki, zaradi neuspešnega iskanja službe, ker imajo težave pri vzgoji otrok, ker ne morejo zanositi, pa za to ni medicinskih osnov … Običajno pridejo, ko preizkusijo že vse ostalo.«

Njeno življenje je EFT izjemno spremenilo, ne le da je zdaj to njen poklic, otresla se je strahu pred letenjem, naučila se je reči »ne« brez slabe vesti, svoji hčeri dopušča, da čuti, kar čuti … Samosvoja je bila že prej, a zdaj ji je povsem jasno, da s tem ni nič narobe.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista, 6. februarja 2014

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava