DL: Velikih belokranjskih šivalnic ni več

23.7.2012 | 14:15

Andreja Banovec Panjan

Andreja Banovec Panjan

V Beli krajini je nekdaj prevladovala tekstilna industrija. Predvsem je bilo veliko šivalnic. Tako v metliški Beti z obratom v Črnomlju, v metliškem Kometu, ki se je pozneje preselil v Rosalnice, in njegovem obratu v Starem trgu ob Kolpi pa v  viniškem Novoteksu. Poleg tega je imelo konfekcijsko dejavnost veliko obrtnikov. Nekaj belokranjskih obrtnikov in podjetnikov se še ukvarja s tekstilno stroko, od omenjenih tovarn pa ne šivajo v nobeni več.

Pač pa je v Rosalnicah, potem ko je šel v likvidacijo Komet, pred dobrim letom začel proizvodnjo Komet plus šiviljstvo. Podjetje je odprla Andreja Banovec Panjan, ki je pred tem 11 let v Kometu delala kot vodja kakovosti, tri leta pa kot tehnična direktorica. »Ko je šel novembra 2010, ravno ob svoji 50-letnici, Komet v likvidacijo, je med ljudmi nastal preplah, saj so se likvidacije bali. A rečeno nam je bilo, da ne gre za zapiranje podjetja, ampak za nekakšno sanacijo, da bomo lahko delali še naprej. Predlogov, kako rešiti podjetje, je bilo kar nekaj, a nobeden ni uspel. Veliko nas je bilo zaposlenih, večina pa je gledala predvsem na svoje pravice, manj pa na dolžnosti. In ko je direktor rekel, če bi se dalo narediti še več, so delavke rekle, da ne,« se spominja Banovec  Panjanova, ki so jo začeli prepričevati, naj prevzame proizvodnjo v Kometovi hali.

Danes prizna, da je bila to zanjo zelo težka odločitev. Delo v Kometu je dobro  poznala, a zaradi težkih časov je bila odgovornost še toliko večja. Vedela je tudi, da bodo za normalno proizvodnjo potrebne naložbe. A začela se je dogovarjati s  podjetji za delo in tako je 1. aprila lani začel proizvodnjo Komet plus šiviljstvo,  medtem ko je le dan prej Komet dokončno odpustil vse zaposlene, razen petnajstih, ki so nadaljevali delo v Kometu. Med likvidacijo je bilo tako v Kometu v Rosalnicah  in v poslovni enoti v Starem trgu ob Kolpi odpuščenih 222 ljudi, medtem ko jih je  pred 15 leti, ko se je v podjetju zaposlila Banovec Panjanova, delalo 460.

Že dan potem, ko so izgubile delo v Kometu, je Andreja Banovec Panjan v svojem podjetju zaposlila 80 delavk. »Ko sem izbirala delavke za svoje podjetje, je bil kriterij le  njihova produktivnost glede na proizvodni program, ne pa, ali živijo v Sloveniji ali na Hrvaškem. Res je 35 do 40 odst. delavk s Hrvaške, a ko sem že nekaj tednov po  zagonu proizvodnje dodatno zaposlovala in poklicala na delo slovenske delavke, jih je kar nekaj zavrnilo ponudbe,« pove direktorica Kometa plus, kjer danes dela 100 ljudi. Najela je Kometovo proizvodno halo in sprva tudi stroje, a jih je doslej polovico  že odkupila, dogovarja pa se za odkup še preostalega strojnega parka.

Proizvodni  program je v novem podjetju ostal isti kot v Kometu, torej šivanje iz pletenin, prevladuje pa spodnje perilo, še zlasti nedrčki in stezniki, ter kopalke. Vendar  nimajo svoje blagovne znamke, ampak opravljajo izključno storitve, torej krojenje, šivanje in pakiranje za 12 podjetij predvsem iz Nemčije in Avstrije, zadnje čase pa tudi iz Italije. Proti koncu lanskega leta so v Kometu plus vse bolj čutili krizo, saj so se začela naročila zmanjševati, zato so toliko bolj intenzivno iskali nove kupce. Tri jim je uspelo dobiti na novo, medtem ko so enega izgubili.

In kako se je s 100  zaposlenimi sploh mogoče obdržati na površju glede na poplavo poceni tekstilnih izdelkov z Daljnega vzhoda? Banovec Panjanova pravi, da sta pri kupcih njihovih  storitev najpomembnejša kakovost in fleksibilnost. »Kupci, ki pridejo k nam, so navdušeni nad našo kakovostjo, ki ni nikoli vprašljiva. Pri cenah pa se moramo  pogajati. A če se le uskladimo pri cenah, za nobeno naročilo ne rečemo «ne». Prevzamemo tudi najbolj zahtevna, majhna in nujna naročila, pri tem pa smo za  evropske naročnike tudi zaradi bližine v prednosti pred proizvajalci iz daljnih držav. Res pa je, da smo v največji možni meri zmanjšali režijo, sicer se s ceno ne bi izšlo. Tako sem v upravni režiji le jaz, imamo še tehnično režijo, medtem ko nam računovodstvo vodi računovodski servis,« pove direktorica in pristavi, da bodo v  podjetju naredili vse, da se bodo obdržali. Ob tem se ne pozabi zahvaliti delavkam, ki delajo v eni izmeni, a so se pripravljene prilagajati naročilom in tudi podaljšati delovni čas. Morda pa bodo v prihodnje začeli tudi s svojimi izdelki.

In če bo  dodatno zaposlovala, Andreja Banovec Panjan pravi, da z delovno silo ne bo težav, saj nekdanje Kometove šivilje še vedno povprašujejo po službi.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 26. aprila 2012.

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

23.7.2012Oceni mokrice 

NO VIDITE KAM NAS JE PRIPELJAL POŽREŠNI KAPITALIZEM KATEREGA SMO SI TAKO ŽELELI IN S KATERIM SO NAS NAŠI POŽREŠNI VLADAJOČI IN TAJKUNI N.......I

4.8.2012Oceni ajda 

Samo naj se hvali njej je dobro kaj pa delavke majo dosti za dostojno preživetje,so tk dobro plačane koliko delajo?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava