Potrošnik - toliko ga je, da ga sploh ne opazimo

18.7.2012 | 13:00

Potrošnik - toliko ga je, da ga sploh ne opazimo

Že nekaj časa ob stezah, poteh in po travnikih lahko občudujemo bleščeče in nenavadno modre cvetove navadnega potrošnika (Cichorium intybus). Ponekod ga je toliko, da ga sploh ne opazimo.

Ta rastlina , ki je bližja sorodnica endivje in radiča, je bolj znana iz preteklosti, kar dokazuje njegovo drugo ime: cikorija. Tako še danes marsikje rečejo nepravi kavi, ki je za nameček tudi zelo zdrava. Iz izkopanih in posušenih korenin, ki se nato prepražijo in zmeljejo, se dobi ta odlični kavni nadomestek. Prevedeno ime bi dalo izpeljanko: popotnik z votlim steblom. Eno izmed ljudskih imen je tudi popotnik. Ime je dobil najbrž zaradi tega, ker ga v resnici mnogokrat najdemo ob poteh (zato, ker tam ni bilo pokošeno) ali na neobdelanih zemljiščih.

Primeren je tudi za solato ali juho

Je skromna rastlina, ki pa je premalo cenjena, saj ga v tujini gojijo zaradi odličnih korenin, ki so okusna hrana. Iz mladih listov si lahko pripravimo regratu podobno solato ali zelenjavno juho, ki pa je malo grenka. Zdravilna je vsa rastlina, ki jo uporabljamo za pripravo čajev in drugih pripravkov. Nabiramo jo s cvetovi, lističi in stebelcem. Korenino izkopavamo jeseni ali zgodaj spomladi. Operemo jo in po dolgem razrežemo ter obesimo na prepih. Cvetove in drugo sušimo v senci. Pri sušenju korenine so dognali zanimive stvari, ki dokazujejo, kako je pomembno, da jo sušimo pravilno. Sveža korenina vsebuje približno 18 % inulina, posušena pa zaradi kemičnih procesov med sušenjem več kakor 50 %. Inulin je še kako pomemben za tiste, ki bolehajo za sladkorno boleznijo. Prav v potrošniku in regratu ga je največ.

Zdravi hipohondrijo

Z delovanjem naštetih organov pa si bomo izboljšali tudi krvno sliko in posledica je boljše počutje, saj se z uživanjem potrošnika zdravje, tudi duševno, izboljša, zato naj se z njim nacejajo tudi tisti, ki so nagnjeni k hipohondriji, seveda, če so si svojo motnjo sploh sposobni priznati. Za pripravo čaja damo zvrhano žličko zrezane rastline (vseh delov) v mrzlo vodo in potem segrevamo, dokler ne začne vreti. Na dan popijemo vsaj tri skodelice, in to po požirkih. Enako lahko počnemo tudi s sveže iztisnjenim sokom, ki ga na dan popijemo več žličk.

Potrošnik je potrdila tudi medicina

Potrošnik je bil znano zdravilo že od nekdaj in dognanja starih zdravilcev je potrdila tudi sodobna medicina. Z njim lahko počnemo še marsikaj in preganjamo tegobe, ki so napadle naše telo. Sveži in zmečkani listi zdravijo in blažijo posledice opeklin. Rastlina, namočena v kisu, je tudi zdravilo pri driski. Sok, ki ga dobimo iz cvetov, je zdravilo za utrujene oči, če si iz njega naredimo obkladke. Različne srbečice na koži si pozdravimo tako, da jih namažemo s svežim sokom in pustimo, da se posuši. Z njim si masiramo lasišče in tako preprečimo izpadanje las, še posebno uporaben je za krepitev obrvi. Babice so priporočale močan čaj iz korenin, ki naj bi okrepil rodila. Namočen v dobro žganje (predvsem zeleni deli in cvetovi) pa je potrošnik dober za masažo oslabelih udov.

Poleg vsega naštetega naj bi pomagal celo pri artritisu, telesni in umski izčrpanosti, prebavnih motnjah, slabem delovanju sečil in še in še. Skromni potrošnik je vsekakor dragocen pripomoček, ki ga ne bi smeli prezreti le zato, ker ga je v izobilju. Pa še zanimivost, to cvetlico so v Nemčiji leta 2009 razglasili za rastlino leta.

Vinko Kukman

Galerija

IMG_9751
IMG_9752
IMG_9753
IMG_9755
IMG_9822
IMG_9823
IMG_9824
IMG_9825
IMG_9826
IMG_9827

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

18.7.2012Oceni jože 

Dober članek. Hvala! Morda bo kdo dodal kakšen nasvet ali naslov za recepture iz potrošnika?

24.7.2012Oceni vika lozar 

Te vrstice o cikoriji kar kličejo po tem, da se sklonimo in nabiramo čudovite izstopajoče cvetove v tej poletni pripeki, ko so druge trave čisto posušene. Hvala Vinkotu, da je izbrskal toliko zanimivega o tej skromni a zanimivi rastlini.

1.6.2019Oceni Drago Tomić 

Čaj iz potrošnika preverjeno zdravilo proti driski.

1.6.2019Oceni Drago Tomić 

Recept pa lahko dobite pri meni

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava