Spletni arhiv

Prikazan je izbor iz arhiva. Prikaži celoten arhiv

Začetni datum: nedelja, 19.9.2021

DL: Turistična kmetija Pri Janezkovih; se res ne splača delati?
ned, 19.9.2021 (19:40) — Lokalno aktualno
Medeja in Ivan Kurent iz Kamnja uspešno vodita živinorejsko in turistično kmetijo – Občinsko priznanje – V muzeju starega kmečkega orodja že preko 400 predmetov – V vinogradu zidanica s črno kuhinjo – Poleg krav še žita, zelišča, zelenjava – Gospodinja peče kruh iz krušne peči – V načrtu še sirarna

DL: Ciprese pri metliškem pokopališču sv. Roka se sušijo, dve novi pipi nepraktični
ned, 19.9.2021 (16:45) — Lokalno aktualno
Oglasila se je Martina iz Metlike, ki pogosto hodi na metliško pokopališče pri sv. Roku. Že kar nekaj časa opazuje ciprese, ki so posajene ob kamniti pokopališki škarpi. Sušijo se in ko jih je zadnjič pogledala natančneje, ni našla niti ene več, ki ne bi bila bolna. Nekatere so že povsem posušene, druge delno. »Vse skupaj je videti precej klavrno, kar malomarno. Zato predlagam Komunali Metlika, ki vzdržuje metliško pokopališče, da jih odstrani. Podoba pokopališča bi bila veliko lepša, če teh propadajočih cipres ne bi bilo. Čudi me, da do tega spoznanja niso prišli že komunalci sami,« je dejala klicateljica in dodala, da ni upanja, da bi ciprese prišle k sebi, saj je nedavno brala, da jih povsod po Sloveniji ogroža neka uvožena bolezen.

Nekoč hrana revnih, danes nadomestek mesa; fižol pomlajuje
ned, 19.9.2021 (15:00) — Lokalno aktualno
Z nabiranjem stročjega fižola smo pri koncu, na vrsto prihaja nabiranje visokega in nizkega fižola. Danes fižol velja za nenadomestljivo zelenjadnico, saj po kakovosti in hranilih prekaša večino druge zelenjave.

DL: Manj nesreč, več vlomov in tatvin; problemi v romskem naselju
ned, 19.9.2021 (13:30) — Lokalno aktualno
V prometnih nesrečah lani na območju trebanjske občine ni umrl nihče – Največ nesreč januarja in septembra – Nizka stopnja raziskanosti vlomov in tatvin – Župan meni, da so se razmere v romskem naselju Vejar v zadnjih letih poslabšale  

DL: Vrhunska operna pevca na dolenjskem podeželju
ned, 19.9.2021 (11:50) — Lokalno aktualno
Idilično dolenjsko podeželje sta si že pred nekaj leti za jesen življenja izbrala vrhunska glasbenika, priznana operna pevca Zdravko Perger in Olga Gracelj. Zdravko je tisti mož, ki je pred leti na dolenjsko podeželje pripeljal opero. Z ženo sta zapustila Ljubljano in se preselila v idilično vasico Osrečje v škocjanski občini. Tu sta našla čudovito leseno domačijo, v kateri uživata v miru, lepi naravi, delu na vrtu pa tudi v stiku z domačini, ki so ju sprejeli za svoja. A tudi sama želita biti povezana s prijaznimi Dolenjci. Tako sta pred kratkim z ubranim petjem obogatila praznovanje 30. obletnice samostojnosti Slovenije na Stopnem. Z njima je na oder ponosno stopil tudi njun vnuk Vid, ki počitniške dni rad preživlja pri babici in dedku. Mogoče pa kdaj Škocjančanom zapoje tudi on.