Spletni arhiv

Prikazan je izbor iz arhiva. Prikaži celoten arhiv

Začetni datum: nedelja, 15.9.2019

DL: Predlog o parkirišču - Dogovor bo ali ne bo?
ned, 15.9.2019 (19:15) — Lokalno aktualno
Elitni prostor ob sotočju Lahinje in Dobličice čaka na nadaljevanje naložbe Društva invalidov Črnomelj ... Črnomaljski občinski svetnik Anton Brula je predlagal, da naj bi ob sotočju Lahinje in Dobličice pod starim črnomaljskim mestnim jedrom, torej tam, kjer je bila nekdaj klavnica, uredili začasno parkirišče za stanovalce, uslužbence in za druge. Zemljišče je v lasti Društva invalidov Črnomelj, vendar pa je bil svetnik prepričan, da z lastniki pri dogovoru o parkirišču ne bi smelo biti težav glede na to, da je občina pred leti iz proračuna za projekt društva prispevala 60.000 evrov davkoplačevalskega denarja.

DL: Kmetica leta z mamo
ned, 15.9.2019 (16:15) — Lokalno aktualno
Aktualna kmetica leta 2018 Marija Jakše z Malega Podljubna, članica Društva kmečkih žena Novo mesto, ne hodi na razne prireditve le zaradi svojega trenutnega naziva, saj rada peče tako kruh kot različna peciva in se udeležuje raznih tekmovanj. A s seboj rada in večkrat vzame tudi svojo mamo. Tako smo ju v naš objektiv ujeli na nedavni šarkeljadi na Bučki, kjer je sodelovala tudi mama – na fotograf ji na ogledu razstave šarkljev. Zdaj je jasno, da jabolko ne pade daleč od drevesa.

DL: Naša naravna dediščina - Kaj ogroža rast lehnjaka?
ned, 15.9.2019 (13:40) — Lokalno aktualno
Ena prva večjih lehnjakovi gmot na Krki je v Zagradcu. Ob njej že več stoletij deluje Mavrov, po domače Štuparjev mlin. Izkorišča skoraj 3 m visok padec prek 70 m dolge lehnjakove pregrade, ki je bila v preteklosti verjetno nadgrajena za potrebe izrabe vodne energije. Na mlinsko stran vodo usmerja nizek betonski jez, ki sega do polovice struge, preostali del pa je naraven. Izločanje lehnjaka pod jezom prekine pritok hladnega Globočca. Mlinarja, oče in sin, sta odlična poznavalca reke in njenih stisk, ki se stopnjujejo v zadnjih desetletjih. Nizki poletni vodostaji, ki so nekdaj zaustavljali delovanje mlina, danes pa majhne hiodroelektrarne, so vse daljši. Slabša se tudi kakovost rečne vode, ki so jo včasih zajemali za pitje.

DL: Prisrčna čestitka
ned, 15.9.2019 (11:10) — Lokalno aktualno
Tako prisrčno sta se srečala Ivana Jeglič Košiček, aktivna članica Društva podeželskih žena Šmarjeta, in Gregor Zorko, predsednik Društva Godba na pihala Šmarješke Toplice, ob nedavnem občinskem prazniku v Šmarjeti. Ivana je letos prejela občinsko priznanje, čestital pa ji je tudi Gregor, ki je bil pred nekaj leti deležen podobne pozornosti občine.