Spletni arhiv

Prikazan je izbor iz arhiva. Prikaži celoten arhiv

Začetni datum: sreda, 26.2.2020

DL: Mlado podjetje Good4dogs - Začeto iz ljubezni je postalo posel
sre, 26.2.2020 (14:45) — Lokalno aktualno
Zakonca Merhar iz Kočevja sta leta 2015 registrirala prvi obrat za proizvodnjo surove hrane za hišne živali v Sloveniji – Oba vegana sta začela pripravljati zdravo hrano tudi za svojega psa Sala, danes pa jo tudi prodajata

VIDEO: Našemili so se sami vase; s krofi obdarili policiste, gasilce
sre, 26.2.2020 (14:15) — Lokalno aktualno
Zabavni in sproščeni dolenjski voditelji z Radia Krka, Petra Majdič, Rok Žurga, Jure Zupančič in Ajda Zorko, so poskrbeli za veliko radijskega smeha tudi na pustni torek.

Nina Pušlar delila prelep spomin na otroštvo
sre, 26.2.2020 (13:15) — Lokalno aktualno
Tako se slovenska pevka spominja odraščanja ...Nina, ki bo letos praznovala že 15. obletnico glasbenega delovanja, se je na družbenih omrežjih spomnila na utrinek iz svojega otroštva. V duhu pustnega torka seveda na pust. "Dva klovnčka. Najlepši spomini na otroštvo. Jaz in brat v kostumih, ki sta jih posebej za naju vsako leto z ljubeznijo šivali mami in mama," je zapisala Nina in delila fotografijo, na kateri v doma narejenih kostumih pozirata z bratom.

DL: Naša naravna dediščina - Gozd brez novoletnih jelk
sre, 26.2.2020 (11:30) — Lokalno aktualno
Na pogorju Kočevskega roga boste težko našli primerno novoletno jelko, s katero bi okrasili dnevno sobo, ker je preprosto ni! Razlogov zato je več. Zagotovo v primeru jelke ne gre le za naravne cikle izmenjave drevesnih vrst. Gozdarji opozarjajo, da se je problematika jelke začela pojavljati že sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja zaradi kislega dežja. Vzrok zanj so bile velike emisije žveplovega dioksida, zaradi kurjenja fosilnih goriv, predvsem premoga. Po propadu velikih tovarniških gigantov v začetku devetdesetih let, se je pri nas onesnaženje močno zmanjšalo in s tem tudi ogrožanje gozdov. Tudi v roških gozdovih smo lahko opazovali številne presvetljene krošnje jelk in njihovo zmanjšano vitalnost, a so si drevesa postopno opomogla. Za tem pa je prišla hujša in usodnejša nadloga – jelenjad. Živali, ki so bile v drugi polovici 19. stoletja skorajda popolnoma iztrebljene, so začeli po drugi svetovni vojni ponovno naseljevati. V roškem lovišču se je populacijski vzpon začel po letu 1960 in že leta 1991, ko je bilo že skoraj 20 živali na kvadratni kilometer, dosegel svoj vrhunec. V zadnjem obdobju je bila sicer populacija znižana, vendar ta še vedno ni usklajena z nosilno kapaciteto gozda, ki bi omogočala njegovo normalno naravno obnovo. Zaradi selektivnega prehranjevanja jelenjadi z mladjem, je po podatki gozdarjev zaskrbljujoče predvsem stanje jelke in javorja, saj le redkokateri mladi rastlini uspe zrasti do velikosti novoletne jelke, kaj šele v odraslo drevo, to pa je še kako pomemben gradnik višjih predelov roških gozdov.