Jesenske jedi z bučo (recepti)

30.11.2022 | 14:15

Foto: Jana

Foto: Jana

Buče so eden najlepših, pa tudi najokusnejših jesenskih plodov. Na tržnici jih izbiramo z očmi, v kuhinji pa jih nato pripravljamo po številnih domiselnih in hkrati preprostih receptih. Kuhane ali pečene, pretlačene v pire, pražene ali dušene so prava vitaminska poslastica in navdušijo tudi tiste ljubitelje dobre hrane, ki jim sicer ni veliko do zelenjave.

Sladki bučni namaz

Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Pečenje in hlajenje: 60 minut

Sestavine: pol stroka vanilje * 125 g sirčka maskarpone * 1 žlička naribane pomarančne lupine (bio) * 4 žlice pomarančnega soka * 3 žlice medu * 150 g bučnega pireja (iz 300 g maslene buče) * 4 rezine črnega kruha.

Priprava: Bučo, iz katere bomo pripravili pire, očistimo semenja in damo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Postavimo jo v vročo pečico in pečemo na srednji rešetki od 45 do 60 minut, toliko, da je bučno meso mehko. Bučo vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi. Zmehčano bučno meso z žlico postrgamo in ločimo od lupine, damo v visoko posodo in gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom. Vaniljev strok razpremo in izpraskamo stržen. Gladko zmešamo sirček mascarpone, vaniljev stržen, pomarančno lupinico, sok in 1 žlico medu. Primešamo bučni pire. Namaz ponudimo s kruhom, namazane kruhke pa pokapljamo še z malo medu.

Nasvet: Sladki bučni namaz se v zaprti posodi (kozarec z navojnim pokrovom) obdrži v hladilniku do tri dni.

Sesekljani zrezki z bučo

Za 8 zrezkov
Priprava: 30 minut
Pečenje: 20 minut

Sestavine: 1 stara žemlja * 1 čebula * 1 žlica maščobe (pol olja, pol masla) * 500 g mešanega mletega mesa * 1 jajce * 2 žlici sesekljanega peteršilja * sol * poper * 250 g očiščene buče hokaido * 40 g sesekljanih bučnih semen.

Priprava: Dan staro žemljo namočimo v mlačni vodi, da se zmehča. Čebulo drobno sesekljamo, počasi jo pražimo na mešanici olja in masla, da postekleni. Žemljo dobro iztisnemo in nadrobimo v skledo. Dodamo mleto meso, 1 jajce, prepraženo čebulo, sesekljan peteršilj, sol in poper. Vse sestavine zgnetemo v gladko mesno testo. Bučo hokaido, očiščeno semenja in vlaknastega oplodja (lupine ne odstranimo!), naribamo. Skupaj s sesekljanimi bučnimi semeni vgnetemo naribano bučo v mesno testo. Z naoljenimi rokami oblikujemo iz zmesi osem ploščatih polpetov. Na močnem ognju in vroči maščobi jih pečemo najprej po dve minuti na vsaki strani, nato zmanjšamo temperaturo in pečemo zrezke na srednje močnem ognju še pet minut na vsaki strani. Ponudimo s solato.

Bučni krhlji iz pečice

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Pečenje: 30 minut

Sestavine: 1 kg buče (na primer muškatne) * 40 g oljčnega olja * 1 žlica masla *sol * poper * 3 vejice rožmarina * 40 g naribanega parmezana * 20 g sesekljanih bučnih semen.

Priprava: Bučo narežemo na široke krhlje, z žlico odstranimo semenje in vlaknato oplodje, z nožem pa jo olupimo. Krhlje narežemo na deset cm dolge kose. Segrejemo oljčno olje in maslo. Z maščobo namažemo kose buče z vseh strani. Pikantno jih solimo in popramo. Zložimo jih na namaščen (ali prekrit s papirjem za peko) pekač. Postavimo v vročo pečico in pečemo pri 190 stopinjah na srednji rešetki od 20 do 25 minut (ventilacijska pečica ni primerna). Medtem pomešamo nariban parmezan in na drobno sesekljana bučna semena. Z mešanico potresemo kose buče in jih pečemo še pet minut.

Kremna bučna juha s porom

Za 2 osebi
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 500 g buče hokaido * 350 g pora * 1 čebula * 1 žlica masla * ščepec sladkorja * 100 ml jabolčnega soka * 0,7 litra zelenjavne juhe iz kocke (ali jušne osnove) * 80 g na kockice narezane šunke (ali pancete) * pol žlice olja * 100 ml sladke smetane * sol * poper * muškatni orešček.

Priprava: Bučo razrežemo, očistimo semenja in vlaken, nato pa neolupljeno na grobo narežemo na koščke. Očistimo por, ga podolžno prerežemo in operemo. Beli del pora na grobo narežemo na koščke, svetlozeleni del pa ločeno drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V loncu razpustimo 1 žlico masla. Dodamo sesekljano čebulo in jo med mešanjem na zmernem ognju steklasto prepražimo. Dodamo narezano bučo, bele dele pora in ščepec sladkorja. Premešamo in pražimo pet minut. Zalijemo z jabolčnim sokom in juho. V pokritem loncu kuhamo, da juha zavre, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo še 20 minut. V ponvi na pol žlice olja od tri do pet minut pražimo kockice šunke (ali pancete) in drobno sesekljan svetlozeleni del pora. Odstavimo. Juhi primešamo sladko smetano in pustimo, da znova zavre. S paličnim mešalnikom jo gladko zmeljemo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. K juhi postrežemo popečene kockice šunke in pora.

Narastek iz buče in krompirja

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 40 minut

Sestavine: 700 g krompirja * 600 g muškatne buče * 3 žličke masla * sol * poper * muškatni orešček * 80 ml sladke smetane * 20 g naribanega parmezana * 1 žlica drobtin.

Priprava: Krompir olupimo, operemo in narežemo na tri milimetre debele rezine. Bučo olupimo, semenje in vlaknati del odstranimo. Bučo narežemo na krhlje, te pa prečno na tri milimetre debele rezine. Z žličko masla namastimo pekač (16 x 29 cm). V pekač naložimo menjaje rezine krompirja in rezine bučk – rezine naj se delno prekrivajo kakor strešniki. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Smetano segrejemo, da zavre, prelijemo jo čez sestavine v pekaču. Potresemo z drobtinami, na vrh pa porazdelimo koščke masla. Nazadnje potresemo z naribanim sirom. Pekač postavimo v vročo pečico in narastek pri 180 stopinjah 40 minut pečemo na rešetki v spodnji tretjini pečice. Ventilacijska pečica ni priporočljiva. Narastek ponudimo ali za prilogo k mesnim jedem ali pa s solato kot samostojno brezmesno jed.

Nasvet: Za pripravo tega narastka je najprimernejša aromatična muškatna buča, ne le zaradi okusa, ampak tudi zato, ker se rezine spečejo v enakem času kot krompir.

Špageti z bučo in žajbljem

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine: 800 g očiščene in na kockice narezane buče * 1 žlička rjavega sladkorja * 100 g masla * 20 žajbljevih listov * 350 g špagetov * sok 1 limone * 50 g naribanega parmezana.

Priprava: Na kockice narezano bučo (če je hokaido, je ni treba olupiti, pri drugih bučah pa lupino odstranimo) stresemo v ponev, ki ima tesno prilegajoč se pokrov. Bučne kocke potresemo s sladkorjem in ščepcem soli ter pokapljamo s šestimi žlicami vode. Ponev pokrijemo in postavimo na štedilnik. Na srednje močnem ognju dušimo bučo od deset do petnajst minut in vmes večkrat premešamo. Bučne kocke naj bodo mehke, vendar naj ohranijo obliko. Če med dušenjem opazimo, da je tekočina povrela, dolijemo še dodatno žlico ali dve vode. Medtem ko dušimo bučo, damo v drugo, manjšo ponev maslo in na grobo narezane sveže žajbljeve liste. Počasi segrevamo, da se maslo speni, nato odstavimo. V veliki kozici osoljenega kropa kuhamo špagete po navodilu z zavitka, da so kuhani, a še čvrsti (približno deset minut). Odvzamemo malo vode od kuhanja in jo prihranimo, preostalo vodo pa odlijemo in odcedimo špagete na cedilu. Stresemo jih nazaj v kozico. Ponev z maslom in žajbljem segrejemo na močnem ognju, da začne maslo cvrčati, nato prilijemo limonov sok in kuhamo še kakšen trenutek. V kozico s špageti stresemo kockice buče, prelijemo z žajbljem in maslom ter s tremi ali štirimi žlicami vode od kuhanja špagetov. Potresemo s polovico naribanega parmezana in dobro premešamo. Po okusu solimo in popramo. Ponudimo s preostalim naribanim parmezanom, da si lahko vsak še dodatno potrese špagete.

Nasvet: Če želimo, da je jed izdatnejša, lahko med špagete zamešamo tudi kockice prepražene šunke ali pancete.

K. K.; Zarja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava