Naravno nad vrtne škodljivce - bramor

15.6.2022 | 14:10

Bramor (foto: Dreamstime)

Bramor (foto: Dreamstime)

Veselje na domačem zelenjavnem vrtu nam lahko hitro uničijo vrtni zajedavci. Tokrat vam razkrivamo naravne pripomočke za zatiranje bramorja, ki je na vrtovih pogosta nadloga.

Bramor velja za zajedavca, ki ogroža prav vse rastline. Objeda namreč korenine, gomolje, kalčke pa tudi mlade liste. Vse se znajde na njegovem jedilniku in prav hitro lahko ostanemo brez sadik ter posledično brez pridelka. Bramorja najpogosteje najdemo v skrbno negovanih vrtnih tleh, saj ima rad lahka, vlažna in humozna tla, tam pa tudi izlega ličinke. Te so na začetku podobne mravljam, v poznejših fazah pa velikim belim črvom ter nato že odraslim primerkom.

Entomopatogene ogorčice

Če smo še pred leti z veseljem po tleh nasuli strupene pripravke, zdaj strokovnjaki svetujejo uporabo entomopatogenih ogorčic. Gre za majhne črvičke, ki v bramorja vstopijo skozi dihalne odprtine ali ustno votlino. V sebi imajo simbiotsko bakterijo, ki škodljivca ubije. Nato se v mrtvem škodljivcu razmnožujejo, nova generacija zapusti ličinke in išče nove osebke na vrtu. Tako se na naraven način znebimo bramorja. 

Rahljanje zemlje

Proti bramorju se bomo uspešno borili tudi z rednim rahljanjem zemlje. Tako mu bomo sproti uničevali rove pa tudi iztrebljali ličinke, ki se po navadi zadržujejo bolj na površini. Ličinke bramorja so občutljive tudi na svetlobo in sonce. Če jih bomo potegnili iz zemlje, bodo hitro pomrle. Sicer pa domači vrtnarji svetujejo, da v rove in gnezda zlivate vrelo vodo, ki bo ubila tako ličinke kot odrasle primerke.

Vratičev čaj

Odlično sredstvo za zatiranje bramorja je tudi vratičev čaj, brozga ali prevretek. Čaj sicer uporabljamo proti trebušnim zajedavcem, vetrovom in za blaženje prebavnih krčev. Brozgo ali prevretek pripravimo tako, da v dva litra vode stresemo tri velike žlice posušenih zeli, zavremo in pustimo vreti 15 minut. Nato ohladimo in pustimo stati 24 ur. Precedimo in zlijemo v rove.

M. K:; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava