DL: Tomaž Lovšin nepričakovano zapustil RC Ribnica

18.10.2021 | 12:45

»Nasledniku želim vse dobro, obenem pa vabim vse, da obiščejo Rokodelski  center Ribnica in se sami prepričajo o pestrosti vsebin, ki jih pokriva  zavod,« je ob slovesu z mesta direktorja še povedal Tomaž Lovšin.  (foto: M. G.)

»Nasledniku želim vse dobro, obenem pa vabim vse, da obiščejo Rokodelski center Ribnica in se sami prepričajo o pestrosti vsebin, ki jih pokriva zavod,« je ob slovesu z mesta direktorja še povedal Tomaž Lovšin. (foto: M. G.)

Je vaša vizija dela v zavodu trčila ob zid, da ste se odločili za odstop ali preprosto odhajate, ker ste pred novimi izzivi, je vprašanje, na katerega je Tomaž Lovšin, direktor Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica, moral odgovoriti večkrat. Kot pravi, odstopa iz osebnih razlogov in za svojo odločitvijo trdno stoji, hkrati pa se veseli novih poklicnih izzivov. Kam ga bo zanesla poklicna pot, trenutno še ni znano. Zavod bo do izbire novega direktorja kot vršila dolžnosti vodila Tina Peček, vodja kabineta ribniškega župana Sama Pogorelca.

Po prevzemu Rokodelskega centra decembra lani si je Lovšin ambiciozno zastavil obsežen načrt dela in prevetritev malone slehernega kotička zavoda. V tem kratkem času je bil narejen velik korak na področju pridobivanja projektov EU, saj znesek sofinanciranja presega 110.000 evrov. Trije izmed njih so se ravno začeli izvajati. Digi Lab naj bi z nakupom novih tehnologij (3D-tiskalnik, laserski rezalnik) in izobraževanja spodbudil podjetništvo in inovativnost. V sklopu projekta Turizem za vse bo oblikovan nov turistični produkt (obedi in obredi na Ribniškem), ki je usmerjen v preoblikovanje tradicionalnih jedi na moderen način. V sodelovanju z Občino Ribnica, društvi in turističnimi ponudniki so začeli pripravo lokalne strategije turizma. Skoraj od odprtja Rokodelskega centra leta 2010 je delo ovirala prostorska utesnjenost, ki naj bi jo rešila prenova, ki trenutno poteka – v pritličju so na delu slikopleskarji, sledi vgradnja pohištva, septembra pa še delna ureditev pisarn v mansardi. Za omenjeni projekt so v sodelovanju z ustanoviteljem Občino Ribnica na razpisu Ministrstva za kulturo pridobili nekaj več kot 32.000 evrov nepovratnih sredstev. Prav tako je do faze, ko je treba izpeljati postopek izbora izvajalca, pripeljan projekt prenove stalne razstave Suha roba in lončarstvo Muzeja Ribnica, teče pa tudi prenova muzejske spletne trgovine. Ta mesec naj bi izšel zemljevid kolesarskih poti na širšem območju občine, z namenom popularizacije likovne umetnosti pa je bil oblikovan nov program likovnega izobraževanja za otroke (LICEUM), kjer vpis začenjajo z letošnjim šolskim letom.

»Posebno sem ponosen na to, da sem uspel podpisati pogodbo z Ministrstvom za kulturo, s katero od 1. junija letos ministrstvo krije stroške dela za eno osebo. Za to so si sicer že nekaj let prizadevali moji predhodniki, pogodba pa bo od prihodnjega leta občinski proračun razbremenila za nekaj več kot 35 tisočakov,« je podaril Lovšin, ki je ob prevzemu funkcije napovedoval tudi širitev programov zavoda. Sedaj je še bolj prepričan, da se dejavnosti, ki jih pokriva Rokodelski center – ta je ob poletju izkazal pozitiven poslovni rezultat – dajo uspešno tržiti, in to na vseh področjih. Seveda je treba prej izdelati – sam jo je začel že pripravljati – jasno strategijo in tako določiti usmeritve, na katerih področjih, na kakšen način in s katerimi promocijskimi orodji komunicirati s ciljno publiko. S to – veliko obiska dobijo od šol – so stik vzpostavili tudi preko prenove stalne zbirke Suha roba in lončarstvo, s prenovo spletne trgovine in oblikovanjem novega turističnega produkta Rokodelska doživetja.

»Veliko je stvari, ki so nevidne, vendar predstavljajo osnovo za nadaljnji razvoj zavoda. Koliko različnih vsebin je bilo zastavljenih na novo, se bo videlo šele po določenem času. Da je tako, govorijo pohvale ljudi ob mojem odhodu. Seveda je bilo vse to doseženo ob podpori in predanosti zaposlenih,« je Lovšin nakazal zadovoljstvo za opravljeno v tako kratkemu času.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista 19. avgusta 2021

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava