DL: Iščejo priložnosti - Grmada čaka na obnovo

1.4.2021 | 12:10

Občina išče priložnosti za pridobitev finančnih sredstev, s katerimi bi uredili stavbo nekdanje Grmade v središču Trebnjega. (Foto: R. N.)

Občina išče priložnosti za pridobitev finančnih sredstev, s katerimi bi uredili stavbo nekdanje Grmade v središču Trebnjega. (Foto: R. N.)

V njej nameravajo urediti turističnoinformacijski center, pa tudi spominsko sobo znanih Trebanjcev – Stavba najprej potrebna temeljite obnove – Računajo na državni ali evropski razpis

Občina Trebnje je pred približno petimi leti odkupila stavbo nekdanje Grmade v središču Trebnjega. V njej so želeli urediti turističnoinformacijsko kavarno z multimedijskim arheološkim muzejem, s tem pa bi stavbo, ki ima bogato gostinsko tradicijo in je tudi kulturno zaščitena, ohranili, središče Trebnjega pa povezali s turizmom. A ta še vedno čaka na obnovo in nove vsebine, zato se nekatere sprašujejo, kje se je zataknilo oziroma ali občina v njej morda načrtuje druge vsebine.

Kot so sporočili z občine, so leta 2017 skupaj s pobrateno občino Velika Gorica prijavljali projekt Heritage in IT Age, ki je poleg obnove predvideval tudi ureditev turističnoinformacijske kavarne z multimedijskim arheološkim muzejem. Projekt so prijavili na javni razpis programa Interreg Slovenija-Hrvaška, ki je namenjen sofinanciranju projektov čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško. Občina je namreč v omenjenem programu prepoznala priložnost za pridobitev potrebnih finančnih sredstev, s katerimi bi nekdanjo Grmado lahko uredili, a na razpisu niso bili uspešni. Vseeno se, kot poudarjajo na občini, načrti z njeno ureditvijo niso veliko spremenili, kvečjemu dopolnjujejo vsebine. »Tako je v stavbi poleg turističnoinformacijskega centra in arheološkega muzeja predvidena tudi spominska soba Vilme Bukovec, mogoče tudi Friderika Ireneja Barage in Alojzija Šuštarja,« dodaja direktor občinske uprave Janez Pirc. Obenem želijo, da stavba živi in je obiskana, zato razmišljajo tudi o vzpostavitvi in razvoju bolj spodbudnega okolja za razvoj rokodelstva, poslovnih modelov za rokodelce in še kaj drugega v njej, kar gre po njihovem mnenju z roko v roki s turističnoinformacijskim centrom, kjer bi rokodelci lahko svoje izdelke tudi prodajali.

Stavba je že dodobra dotrajana in je nujno potrebna obnove. »Najprej moramo poskrbeti za sanacijo strehe, zunanjega ovoja, temeljev in stavbnega pohištva, da jo zaščitimo pred nadaljnjim propadanjem. Grmada je namreč profana stavbna dediščina iz leta 1930, ki je bila nedavno z odlokom razglašena za spomenik lokalnega pomena,« pravi Pirc. Pri tem računajo na razpis ministrstva za kulturo ali drugega primernega razpisa, obenem pa še naprej iščejo tudi ustrezne razpise za vsebinsko ureditev nekdanje Grmade.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 14. januarja 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava