Po potresu pozivi tudi Slovencem: Upoštevajte pravila zaradi koronavirusa; krška nuklearka brez škode; nove fotografije iz Zagreba

22.3.2020 | 11:50

Po potresu pozivi tudi Slovencem: Upoštevajte pravila zaradi koronavirusa; krška nuklearka brez škode; nove fotografije iz Zagreba
Po potresu pozivi tudi Slovencem: Upoštevajte pravila zaradi koronavirusa; krška nuklearka brez škode; nove fotografije iz Zagreba
Po potresu pozivi tudi Slovencem: Upoštevajte pravila zaradi koronavirusa; krška nuklearka brez škode; nove fotografije iz Zagreba

Potres, ki je danes stresel Hrvaško, so čutili tudi mnogi Slovenci, še posebej je vznemirilo prebivalce ob meji. Seizmolog z Agencije RS za okolje Mladen Živčić je poudaril, naj se ljudje ne zbirajo na odprtem in naj prioritetno upoštevajo zaradi epidemije novega koronavirusa zapovedano razdaljo med ljudmi.

Seizmologi so danes prejeli več klicev občanov z območja ob meji s Hrvaško. Ljudje so iskali nasvete, kako v izrednih razmerah, ki jih je povzročil koronavirus, ravnati ob potresu. Uprava RS za zaščito in reševanje bo po napovedih Živčića posodobila svoje napotke za ravnanje ob potresu v razmerah, ki se nanašajo na koronavirus.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.24 zabeležili potres magnitude 5,1. Epicenter je bil 110 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Zagreba. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije.

Sledili so številni popotresni sunki, najmočnejši med njimi z magnitudo 4,4 je bil ob 7.01. Po ocenah seizmologov intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla 5. stopnje po evropski potresni lestvici.

Po besedah Živčića so potres najbolj čutili v krajih bližje Zagrebu, na primer Brežice in Bizeljsko. "Zaenkrat nismo dobili poročil o kakršnikoli škodi. Glede na to, kakšna je bila moč potresa, škode tudi ne pričakujemo," je pojasnil.

Spomnil je, da smo v Sloveniji leta 1998 imeli še močnejši potres od današnjega - velikonočni potres z magnitudo 5,6, ki je tedaj prizadel Posočje.

Minister miri Zagrebčane, pozivi k spoštovanju ukrepov zaradi koronavirusa

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je po današnjem močnem potresu v okolici Zagreba, ki je povzročil precejšnjo gmotno škodo, pozval prebivalce, naj se pomirijo, kolikor se da. Opozoril pa je, da je situacija zaradi pandemije koronavirusa še težja. Prizadete v potresu je pozval, naj še vedno upoštevajo ukrepe za omejevanje širjenja virusa.

Božinović je zagotovil, da bodo hitro naredili oceno varnosti stavb v Zagrebu. "Vsekakor bomo naredili vse, da bi naredili najboljšo oceno, kaj je zdaj sploh mogoče narediti," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal minister.

Povedal je, da je bilo v potresu poškodovanih precej starejših stavb v središču Zagreba, ki so bile grajene še po starejših standardih. Boljša pa je situacija v drugih predelih Zagreba, je povedal.

Iz nacionalnega štaba civilne zaščite so medtem še posebej pozvali prebivalce, naj kljub strahu zaradi potresa spoštujejo ukrepe za zajezitev koronavirusa in ohranjajo razdaljo do drugih ljudi. "Po potresu pogosto prihaja do medsebojnih izrazov podpore in tolažbe, vendar je zaradi koronavirusa treba preprečiti družbeno bližino," so sporočili.

"Težko vam bo in potrebovali boste uteho, vendar bodite s člani družine ali kakšnim prijateljem, sosedom, ne več," so še poudarili v sporočilu za javnost. Tiste, ki so se umaknili iz svojih stanovanj, so še pozvali, naj se vendarle topleje oblečejo, da se ne bodo prehladili, potem pa zaradi prehladov preobremenili zdravstvo, ker se bodo bali, da imajo koronavirus. "Vzemite jakne, odeje in toplo so oblecite, ko čakate zunaj ali v avtomobilih," so še sporočili.

Potres z magnitudo 5,3 je Zagreb stresel ob 6.24. Čez nekaj več kot pol ure pa še en močnejši popotresni sunek z magnitudo 5,0. V Zagrebu je nastala precejšnja materialna škoda, huje poškodovana pa je tudi 15-letnica. Sprva so poročali, da je podlegla poškodbam, ko se je zrušila hiša, v kateri je bivala, nakar so sporočili, da je v kritičnem stanju in jo oživljajo.

Potres v bližini Zagreba v krški nuklearki ni povzročil škode

Potres, ki je davi ob 6.24 stresel Hrvaško, čutili pa so ga tudi prebivalci Slovenije, v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ni povzročil škode. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Neka Ida Novak Jerele. Po njenih besedah bodo v Neku vendarle opravili preventivni pregled sistemov in opreme.

Ministrstvo za infrastrukturo je na Twitterju zapisalo, da strokovnjaki v Neku opravljajo analize skladno s protokoli, zaenkrat pa ni bilo potrebe po zaustavitvi elektrarne. "V tem trenutku ni posledic ali razlogov za zaustavitev. Isto velja za hidroelektrarne," so poudarili na ministrstvu.

Uprava RS za jedrsko varnost je glede jutranjega potresa in vpliva na Nek sporočila, da v elektrarni preventivno pregledujejo sisteme in opremo. Nek sicer še naprej obratuje s polno močjo. Po dozdajšnjih podatkih ni bilo vplivov na okolje. Uprava spremlja dogajanje in bo javnost obveščala o izsledkih pregleda in nadaljnjih ukrepih, so zapisali.

STA; foto: twitter, Bobo, Reuters

Galerija

_zzzzzhr (0)
_zzzzzhr (10)
_zzzzzhr (11)
_zzzzzhr (2)
_zzzzzhr (3)
_zzzzzhr (4)
_zzzzzhr (5)
_zzzzzhr (6)
_zzzzzhr (7)
_zzzzzhr (8)
_zzzzzhr (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava