DL: Naša kulturna dediščina - Leon Štukelj in Maribor

13.6.2019 | 10:00

Mestni ključ mesta Maribor, nagrada, ki jo je leta 1993 Leon Štukelj prejel kot prvi. (Foto: Boštjan Pucelj)

Mestni ključ mesta Maribor, nagrada, ki jo je leta 1993 Leon Štukelj prejel kot prvi. (Foto: Boštjan Pucelj)

Leon Štukelj je, razen štirih let druge svetovne vojne, živel v Mariboru od leta 1927 do svoje smrti v letu 1999. Kot je povedal sam, so ga Mariborčani lepo sprejeli, tam je osnoval svojo družino in zaokrožil delovno in telovadno pot. Član Rotary kluba Maribor je bil med letoma 1936 in 1941 ter po letu 1993. V okviru tega kluba deluje Fundacija Leona Štuklja. Aktiven je bil tudi v Pravniškem društvu. Po upokojitvi leta 1965 se je posvečal družini, prijateljem, številnim hobijem ter aktivnemu in zdravemu načinu življenja.

Mariborčani so mu od 80. let 20. stoletja dalje podelili številna priznanja, odkrili doprsna kipa, spominsko ploščo, po njem poimenovali trg, športni center in šolo. Skupščina mesta Maribor mu je aprila 1989 podelila zlati grb mesta Maribor, njegovo častno občanstvo mu je bilo podeljeno leta 1993. Kot prvi pa je ob tem priznanju prejel tudi nagrado mesta Maribor – mestni ključ mesta – kot veliki vzornik someščanom in v znak globokega spoštovanja.

V Mestnem parku, kjer so mnogi Leona Štuklja srečevali med sprehodom in telovadbo prav do njegovega zadnjega dne, lahko občudujemo sto dreves, zasajenih v letu 1998 v čast njegovemu 100. rojstnemu dnevu, se sprehodimo po označeni Štukljevi sprehajalni poti ali sedemo in potelovadimo na klopci z napisom »Ave triumphator!«, postavljeni v njegov spomin.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 21. marca 2019

Marjeta Bregar, Dolenjski muzej Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava