DL: Za ponovitve na nacionalki popust pri RTV prispevku?

19.10.2018 | 13:00

Simbolična slika (foto: M. K.)

Simbolična slika (foto: M. K.)

Bralka iz okolice Trebnjega je povedala, da v glavnem posluša 1. program RTV Slovenija, da pa poleti opaža, da veliko oddaj, še posebno pogovornih, ponavljajo. »Televizije ne gledam prav veliko, a sem šla, preden sem poklicala, pogledat v televizijski spored in opazila, da ponavljajo tudi veliko televizijskih oddaj. Zanima me, ali bo zaradi ponovitev tudi RTV-naročnina čez poletje kaj nižja, saj dvakrat ali mogoče celo večkrat predvajajo oddaje, ki so bile narejene samo enkrat,« je vprašala.

S službe za komuniciranje RTV Slovenija so sporočili, da je Televizija Slovenija po zakonodaji zavezana k temu, da mora spoštovati kvote evropskih avdiovizualnih del, kvote slovenske produkcije in kvote slovenske neodvisne produkcije, zato je oblikovanje programske sheme na Televiziji Slovenija veliko zahtevnejše kot na drugih televizijah. »Poleti je v Sloveniji pred televizijskimi zasloni v povprečju četrt milijona gledalcev manj kot v preostalem delu leta, zato večina televizij ponavlja oddaje, ki so nastale čez leto, medtem ko smo na javni televiziji zavezani, da imamo v osrednjem televizijskem času določeno število premier. Letos so na sporedu premierno vse informativne oddaje in nove dokumentarne oddaje, hkrati pa sta vedno premierna tudi osrednji filmski program in športni program na TV SLO 2,« so zapisali ter našteli, kaj vse predvajajo premierno ali snemajo v studiih in na terenu.

Hkrati so v odgovoru z RTV Slovenija zapisali, da na Radiu Slovenija tudi v poletnih mesecih pripravljajo celoten informativni program in edini v Sloveniji premierno pripravljajo tudi nočni informativni program. Prav tako so našteli številne oddaje iz nove produkcije. »Glavni razlog za ponovitev nekaterih aktualnih oddaj na prvem in drugem programu Radia Slovenija je, da vsebine posredujemo tudi v drugih terminih in tako oddajo ponudimo v poslušanje tudi poslušalcem, ki je v premiernem predvajanju mogoče niso uspeli slišati. Kar zadeva vprašanje glede nižjega RTV-prispevka zaradi večjega števila ponovitev, pa naj povemo, da je plačevanje RTV-prispevka obveznost, ki jo določa zakon, vezana pa je na posest oziroma uporabo RTV-sprejemnikov. Višina RTV-prispevka je določena, spremeni jo lahko le Vlada Republike Slovenije,« so še odgovorili s Službe za komuniciranje RTV Slovenija.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista 9. avgusta 2018 v rubrsiki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava