DL: Tudi po zobeh štejejo uspehe

21.9.2018 | 11:00

Direktorica Vladimira Tomšič (v sredini spredaj) je ob predstavitvi zadnjih posodobitev sporočala, da Zdravstveni dom Sevnica želi biti v koraku s časom. (Foto: M. L.)

Direktorica Vladimira Tomšič (v sredini spredaj) je ob predstavitvi zadnjih posodobitev sporočala, da Zdravstveni dom Sevnica želi biti v koraku s časom. (Foto: M. L.)

Za dobro počutje lokalne skupnosti so pomembni uspehi, pri tem pa tudi ali še posebno uspehi zdravstvenih ustanov. Enega zadnjih občutnih uspehov Zdravstvenega doma Sevnica predstavljajo novi biokemični in imunološki analizator v diagnostičnem laboratoriju in prenovljeni zobozdravstveni ambulanti za odrasle.

»Zdravje vse bolj postaja najpomembnejša vrednota.«

»Letos smo posodobili procese v diagnostičnem laboratoriju z nakupom biokemičnega in imunološkega analizatorja in s prilagoditvijo prostorov laboratorija. Tako smo povečali zmogljivosti biokemičnih in imunoloških preiskav ter omogočili vsakodnevne analize in hitrejšo in varnejšo storitev za paciente in zdravnike, ki preiskave naročajo,« pravi direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič.

Zdravstveni dom je zaposlil zobozdravnici s pripadajočo ekipo zobozdravstvenih asistentk. Tako v njem delujeta dve zobozdravstveni ambulanti za odrasle, in sicer ambulanta z zobozdravnico Tjašo Božič in zobozdravstveno asistentko Tino Novšak in ambulanta z zobozdravnico Anjo Medvešek z zobozdravstveno asistentko Majo Šoba. Za to dejavnost so letos prenovili dvoje prostorov v stavbi zdravstvenega doma v Sevnici. Ambulanti so prenovili popolnoma, od tal do stropa, kot pravi direktorica. Eno od ambulant so opremili z novim, sodobnejšim zobozdravstvenim stolom. Obnova ambulant je bila po besedah Tomšičeve potrebna. Tako so odgovorili na sodobne smernice zobozdravstva in nastale prostorske potrebe, saj je staro zobozdravstveno ambulanto zdravstveni dom naredil že v letu 1995. »Izvajamo zobozdravstvene storitve v okviru zdravstvenega zavarovanja in kot samoplačniške. Odraslo zobozdravstvo zagotavlja enkrat tedensko ordinacijske ure tudi v Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca ter Trubarjevem domu upokojencev Loka. S takim delom se odzivamo na staranje prebivalstva, saj je občina Sevnica že v evropskem povprečju, da je petina prebivalcev starejših od 65 let,« pravi direktorica Zdravstvenega doma Sevnica.

Kmalu ultrazvočni aparat in reševalno vozilo.

Vladimira Tomšič ob omenjenih pridobitvah zadnjega obdobja pravi, da se zdravstveno osebje skupaj z občani veseli novih pridobitev. »Potreb pa seveda nikoli ne zmanjka. In že načrtujemo naše prihodnje delo,« pravi, saj zdravstveni doma Sevnica pripravlja nakup novega ultrazvoka in novega reševalnega vozila. »Čas, v katerim živimo, s svojimi dosežki, napredkom znanosti in izumi bliskovito spreminja celotno družbo. Prav tako se skozi čas spreminja položaj zdravstva, zdravstvenega delavca in vloga zdravja v življenju posameznika. Zdravje vse bolj postaja najpomembnejša vrednota, saj omogoča in zagotavlja kakovostno življenje in je temeljni vir razvoja vsake družbe,« pravi Vladimira Tomšič, ki je omenjene pridobitve zadnjega obdobja predstavila tudi na nedavnem odprtju prenovljenih zobozdravstvenih ambulant v zdravstvenem domu v Sevnici, tj. na slovesnosti, kjer je nastopil Mešani pevski zbor Lisca Sevnica in v okviru katere so odprli razstavo slik in risb Nade Jensterle, kirurginje, ki dela tudi v sevniškem zdravstvenem domu.

Smele načrte zdravstvenega doma in njihovo uresničevanje optimistično sprejemata tudi sevniški podžupan Janez Kukec in predsednik sveta zdravstvenega doma Jožef Žnidarič. Po Kukčevih besedah zdravstveni dom s strokovnim osebjem zagotavlja osnovne zdravstvene storitve kakovostno. »Lahko smo izredno zadovoljni s tem, kar imamo v zdravstvenem domu Sevnica. V imenu sveta zavoda lahko rečem, da se naša direktorica zelo trudi, da prebivalci v naši občini ne čutijo pomanjkanja glede zdravstvenih storitev naših zdravnikov. Tudi veliko pohvalnih besed je, ni pa vse po željah ljudi. Zdravstveni dom zagotavlja zdravniško oskrbo štiriindvajset ur,« pravi Žnidarič. Sevniški zdravstveni dom je po njegovem poznavanju eden bolje opremljenih na tem območju. »Ljudje so včasih morali v Trbovlje, Krško in Brežice. Zdaj imamo vse na enem mestu. To je velika pridobitev. In takšen razvoj sevniškega zdravstvenega doma si želimo tudi v prihodnje,« pravi predsednik sveta zavoda Jožef Žnidarič.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 5. julija 2018

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava