Skrivnostni bunker Škrilj

25.2.2018 | 10:15

Skrivnostni bunker Škrilj

Po  desetletjih  odpira vrata  podzemni bunker na Škrilju, dolgo ena najbolj varovanih slovenskih skrivnosti. Zamolčana kočevarska vas se tako znova vrača na zemljevid, hodniki, ki so burili domišljijo ljudi, pa prvič v zgodovini razkrivajo svoje zgodbe. Spoznajte fascinantno podzemlje in tehnično znanje minulih rodov globoko pod hribi v nedrjih kočevskih gozdov.

Bunker je bil zgrajen v času hladne vojne 80 metrov pod površjem. 500 m hodnikov in šest podzemnih sob z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije bi omogočil bivanje v primeru atomskega udara, v njem pa bi brez zunanje pomoči lahko preživeli tudi do 100 dni.

Za obstoj tajnega bunkerja javnost do pred kratkim ni vedela, po novem pa bo ogled mogoč v organizirani skupini. Gozd nad vasjo Škrilj ostaja zaprto vojaško območje.

Zbirno mesto ogleda Bunkerja Škrilj je:

TIC Kočevska Reka
Kočevska Reka 5
1338 Kočevska Reka

Za ogled se je potrebno predhodno najaviti na telefonsko številko +386 (0)59 959 204 ali preko elektronske pošte bunker.skrilj@kocevsko.com.

Ogledi so vodeni in se izvajajo samo po predhodni najavi in v vnaprej dogovorjenih terminih.

Z zbirnega mesta do objekta je organiziran prevoz, ki je edini dovoljen način dostopa. Samostojen dostop do Bunkerja Škrilj ni dovoljen!

Cenik ogleda

INDIVIDUALNI GOSTI

odrasli 16 €

študentje, dijaki, veterani, upokojenci, invalidi 14 €

otroci (predšolski otroci imajo prost vstop) 7 €

Informacije:

Pon, sre, čet, pet: 8.00 - 15.00

Torek: 11.00 - 18.00

Sobota: 8.00 – 10.00

Zavod Kočevsko

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (114)

25.2.2018+2     + (4)     – (2)     Oceni upokojeni Milan 

to komunistično zablodo , si bi lahkot vsak Slovenec ogledal brezplačno , denar pa dat temu Zavodu Kočevsko iz Državnega proračuna zmanjša se postavka za ZZB , ki je tako in tako prevelika.

25.2.2018+1     + (3)     – (2)     Oceni francka 

Koliko kilometrov cest ,vodovodov , železnic itd... bi lahko naredili stem denarjem , kakšni strahopetci so bili ti oblastniki da so si take bunkerje gradili

25.2.2018+2     + (3)     – (1)     Oceni OBČAN 

V času enoumja ni bilo važno, koliko stane in kaj bi lahko za ta denar naredili za ržavljane. Pomembno je bilo varovanje komunistične oblasti za vsako ceno. Enako je bilo z Titovim bunkerjem v Konjicu. Njegova cena je bila 4,8 mrd USD, cesto Bratstva in enotnosti smo pa gradili s krampi in neusposobljenimi brigadirji. Korist so imeli samo uradniki in dekleta-udarnice. Nagrada se je velikokrat pokazala čez 9 mesecev.

25.2.2018+1     + (3)     – (2)     Oceni krajan 

Željava-Bihač je na koncu izgradnje leta 1965, znesla 8 miliard USA dolarjev. To je bil eden najdražjih vojaških objektov v Evropi. 20 kilometrov tunelov širine 30m, hodnikov, lastni vodni vir itd. Leta 1992 jo je JLA s 56 tonami eksploziva, popolnoma razbila. In so šle miliarde. Narod je pa med tem udarniško delal in zbiral samoprispevke za vsako malenkost, če jo je hotel imet. Lepo število naroda tak YU način še danes hvali.

25.2.2018—     + (1)     – (1)     Oceni bandiera rossa 

tako je majmune...sex, rockandroll, droga...

25.2.2018+2     + (5)     – (3)     Oceni Legat. 

francka Ste v vašem kraju pred letom 1945 že imeli elektriko, vodovod in asfaltirane ceste?? Pa preštej. koliko hiš je je stalo ob koncu vojne, koliko se jih je zgradilo do leta 1991 in koliko pa osamosvojitvi. Podatke pa objavi tukaj. Boš?

25.2.2018+2     + (3)     – (1)     Oceni Kar je res, je res 

krajan - jebiga. toda kljub Željavi so se gradile individualne hiše, pa ceste. elektro omrežja. vodovodi., hidro elektrarne. pa jedrska v Krškem. pa cel kup proizvodnih obratov, skratka vsaj 75% sedanje javne infrastrukture s šolami , vrtci in še s čim vred. Danes pa nič ali pa vse na pufe najete v tujini.. In vojska?? Zdajšnja armada številčno pomeni brigado JLA, po borbenih zmogljivostih pa je primerljiva s prejšnjima dvema četama. Letalstva in mornarice sodobne Slovenije pa sploh z ničemer v preteklosti ni mogoče primerjati!!Življenje državljanov pa vsak dan slabše .. Sama revščina komor pogledaš!!

25.2.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni m47 

Glavni delavci v kočevski reki so bili po končani izgradnji likvidirani. Vse se je dogajalo v največji tajnosti, zaposleni na tistem območju so še danes prestrašeni in zavezani k molčečnosti!

25.2.2018+2     + (4)     – (2)     Oceni kuku lele 

res je, kot pravi m47....delavci v kočevski reki do 1952 so bili zajeti nemci in domobrančeki, ko je bil še zadnji likvidiran....jaz sem tam delal do 1971 in šel v penzijo...nikomur nisem o svojem delu niti črhnil...le tu pa tam kaj napišem...

25.2.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni krajan 

... je res, lahko pa bi bilo še bolje. Današnji čas ni primereljiv s tistim. Po osamosvojitvi pa so pokradene desetine milijard in brez pardona primorani v visoke zadolžitve, prodaje firm, ki jih razume peščica, ostali bolje, da jih ne. Saj se ve kako je šla in še gre ta reč. Samostojnost, ja, malo morgen, o glavnih zadevah politike odločajo drugje. Čudi me samo, da v času YU, taglavni niso doumeli da je YU le poskusni zajček, to je Kardelj izjavil že l. 1957 in je igra bila končana leta '91. In ne se preveč zanašat na JLA. To je bil pač naborniški sistem. Pravih vojakov, sposobnih za pravo akcijo pa kljub vsej mašineriji, je bilo zelo malo, z oficirskim kadrom vred. Samo spomni se, kako štalo je naredilo tistih par mandeljcev sredi sedemdesetih let, po Bosni.

začetnapredhodna Stran: 1/12naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava