Svetovni dan demence - sprehod za spomin

27.9.2017 | 12:25

Svetovni dan demence - sprehod za spomin
Svetovni dan demence - sprehod za spomin

Omenjanje, da je 21. september svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, demence, ni slučajen. Človeštvo se vedno bolj zaveda, da je demenca bolezen, ki človekovo osebnost v sorazmerno kratkem času popolnoma razkroji. Človek z demenco, takih je v Sloveniji že 32.000, se ne vključuje v vsakdan, postaja odvisen od svojcev, od družine. Kaj se prične dogajati v družini z osebo z demenco, se ve, če ta družina naveže stik z okoljem in išče pomoč v bolnišnici ali društvih, ki se ukvarjajo s to problematiko.

Gotovo je, da se državne inštitucije od zdravstvenih domov, bolnišnic, do socialnih služb, še vedno premalo vključujejo v reševanje te zahtevne problematike. Problem je pereč, kar neobvladljiv, težak, kot ugotavljajo svojci ob zavrnjenih zahtevkih pomoči potrebnih.

V to problematiko se vključujejo različne inštitucije. Gotovo je najbolj široka pomoč na razpolago v Spominčici, Alzheimer Slovenije, ki združuje po pokrajinah razmeščene podružnice, ki se vključujejo v to perečo problematiko.

Ena od teh na terenu, že uveljavljenih, je društvo Spominčice Dolenjske, ki deluje drugo leto. V tem času je organizacija nanizala številne dogodke v okoliških krajih; Šentjerneju, Straži, Dolenjskih Toplicah, Stopičah, Škocjanu, Šmarjeti, Trebnjem, Mirni Peči. S svojimi Alzheimer Cafe srečanji so v tem času številnim poslušalcem pojasnili bolezen, njene vzroke, potrebo po zgodnjem odkrivanju, obisk zdravnika in uporaba obstoječih zdravilih. Uspeh zdravljenja je odvisen od mnogih dejavnikov, gotovo pa je, da s pomočjo zdravil, upočasnimo napredovanje bolezni.

Tudi letos se je odbor odločil za sprehod za spomin iz štirih začetnih točk sprehoda; Ločne, Žabje vasi, Šmihela, Bršljina, kjer so vodje sprehoda Darka, Jože, Fanika in Renata, krenili na tri kilometre dolg sprehod z vmesnimi postanki, kjer so opravili številne naloge umovadbe. To so prijetne naloge za možganske aktivnosti, ki se jih da reševati v naravi kar tako mimogrede. Sprehajalcev je bilo letos več kot lani, vendar še zdaleč ne toliko, da bi kje nastal problem v prometu. Bistveno je to, da je »sprehod za spomin« zanimiv, da ljudje spoznajo, s kakšnim namenom ti meščani hodijo, poskakujejo, pojejo, recitirajo, štejejo korake, merijo tlakovce, štejejo okna na samostanu, prisluhnejo bitju ure v kapiteljski cerkvi. To so vse vaje za spomin. Vse to zajema smisel hoje v sprehodu za spomin.

Na zaključni prireditvi so številni meščani in člani društva imeli možnost prisluhniti dr. med. Petru Kapšu, mag. farm. Miroslavi Abazovićevi, predstojniku za družbene dejavnosti MONM, Dušanu Kaplanu, družabnici oseb z demenco Janji Jurajevčić, predstojniku nevrološkega oddelka bolnišnice dr. med. Mateju Kolencu. Vse prisotne so nagovori na nek način osrečili, kar so potrdili z aplavzom. Spoznali so, da so se vsi pripravili na to srečanje in z odgovornim pristopom potrdili težo tega dogodka.

V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Novo mesto, Tija in Aleksej z mentorji, z izbranim folklornim nastopom pa veterani skupine Kres.

Gotovo prireditev ne bi bilo mogoče izpeljati brez pomoči donatorjev; Krke, MONM, OŠ Dragotin Kette, Dolenjskega muzeja in neumornih članov društva. Ti slednji so vsem udeležencem ponudili veliko informacij o bolezni, literaturo, pisnih obvestil, pohodnikom pa vodo in sveže pecivo. Ja, tudi solzno vreme se je usmililo vseh, saj je sijalo toplo sonce in modrina neba je priklicala nad mesto jatico mestnih lastovk. Narava gotovo ve, da je potrebno podpreti dobra dela.

Vam, ki boste prebrali ta sestavek še beseda o projektu ADAM, ki je bil letos izveden po vsej Slovenije, tudi v Novem mestu. Ja, kar polovica testiranih je pokazala blago kognitivno motnjo.

Naj vas spomnimo še na 9. svetovni kongres o Alzheimerjevi bolezni, ki bo potekal v Termah Čatež, med 20. In 21 oktobrom 2017. Tudi tam bodo člani Spominčice Dolenjske z namenom, da si pridobijo še več znanja in spretnosti pri pomoči svojcem z osebo z demenco.

Članek s slikami podarja Jože Pečnik, tajnik Spominčice Dolenjske

Galerija

_sprehod (1)
_sprehod (2)
_sprehod (3)
_sprehod (4)
_sprehod (5)
_sprehod (6)
_sprehod (7)
_sprehod (8)
_sprehod (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava