FOTO: Slovenske pravljice v črnomaljskih izložbah

9.6.2016 | 14:50

FOTO: Slovenske pravljice v črnomaljskih izložbah
FOTO: Slovenske pravljice v črnomaljskih izložbah

Pred kratkim se je Črnomelj - iz zakletega - spremenil v pravljično mesto. Tudi tokratnji projekt oživljanja starega mestnega jedra z naslovom ''Slovenske pravljice in poklici'' sva avtorici Lidija Gornik in Nataša Fir Čečura izvedli v okviru KUD Laterna. Zamislili sva si ga, kot sprehod skozi mesto, kjer meščane iz 14. zapuščenih prostorov pozdravljajo glavni junaki najbolj priljubljenih slovenskih pravljic.

Avtorici sva si za sedanjo postavitev izložb izbrali dve ljudski pravljici, 11 pravljic znanih slovenskih avtorjev: Svetlane Makarovič, Ele Peroci, Frana Miličinskega – Ježka, Josipa Ribičiča, Leopolda Suhodolčana, Dragotina Ketteja, Franceta Bevka in Zdenke Obal ter strip Mikija Mustra.

Navdih za postavitve novih izložb sva dobili ravno ob prebiranju pravljic in na podlagi odličnih slovenskih ilustratorjev: Jelke Reichman, Gorazda Vahna, Marlenke Stupice, Mikija Mustra, Marjana Mančka, Ančke Gošnik - Godec in Maje Lubi, ki so te literarne junake tudi upodobili.

Obiskovalce Črnomlja tako iz 14. novih tematsko postavljenih izložb ob sprehodu po ulici Staneta Rozmana pozdravljajo glavni junaki iz pravljic:

Pekarna Mišmaš, Zvezdica Zaspanka, Muca Copatarica,

Moj dežnik je lahko balon, Krojaček Hlaček, Šivilja in škarjice,

Nana, mala opica, Zajčica Lina in violina, Peter Klepec, Mojca Pokrajculja, Miškolin: Mišja šola in Miškolin: Prvič v svet, ter Gusarji Mikija Mustra.

Pri delu sva se osredotočili predvsem na poklice, ki so v teh pravljicah predstavljeni. Tako lahko ob prebiranju zgoraj naštetih pravljic najdemo šivilje, krojače, čevljarje in klobučarje, ki dandanes že sodijo v kategorijo manj cenjenih ter skorajda izumrlih poklicev. V teh pravljicah najdemo tudi peke in mlinarje, učitelja, dninarico, astronoma oz. zvezdogleda, pa mornarje, gospodinje, mesarje in drvarje. Celo gusarji ter dva dobro znana razbojnika, z imenom Ceferin in Cincin, se najdejo. Seveda so, kot je to za pravljice značilno, predstavljeni tudi umetniški poklici kot so pisatelji, glasbeniki in cirkusanti.

S kratkimi obnovami pravljic sva avtorici ob tokratnjem projektu želeli spodbuditi tudi bralno kulturo. Tako lahko meščani ob sprehodu skozi mesto preberejo pravljico svojim otrokom ali vnukom, lahko pa se le nostalgično spomnijo pravljic, ki smo jih tudi sami kot otroci z veseljem prebirali. Kajti, le kdaj ste nazadnje prebrali kakšno dobro pravljico, se spomnili, kaj ste kot otrok želeli postati, ali pa se spomnili vseh tistih moralno-vzgojnih naukov, ki smo se jih skozi pravljice učili?

V dobrih dveh mesecih sva avtorici kot prostovoljki v projekt vložili preko 1.000 ur dela ter sami ročno izdelali:

22 poslikav, 24 napisov, 3 torte, 120 cupcakesov, 30 tortic in 30 kolačkov,

14 klobukov, 8 mišk, 4 oblake, 6 šiviljskih špul, ter spisali za 33 strani teksta.

Poleg naslikanih podob in ročno narejenih izdelkov lahko tisti najbolj pozorni v izložbah opazite tudi starinske predmete in resnične pripomočke, ki so last obeh avtoric. Ker sva želeli, da bi izložbe čim boljše izgledale tudi ponoči, sva pri delu tokrat uporabili tudi LED lučke, katere lahko opazite šele v večernih urah.

Obe avtorici sva se odločili, da s projektnimi postavitvami v zapuščenih mestnih objektih nadaljujeva, saj sva prepričani, da se da z dobro idejo, obilico kreativnosti in truda ter vsaj minimalnimi finančnimi sredstvi, mestno jedro vsaj začasno oživeti ter tako pripomoči k boljšemu izgledu mesta. S tematsko postavitvijo slovenskih pravljic sva ponovno želeli opozoriti tudi na dejstvo, da se da propadajoče stavbe namensko uporabiti tudi kot umetniški razstavni prostor, katerega belokranjski ustvarjalci trenutno še vedno nimamo.

Ob tej priložnosti se avtorici za ponovno sodelovanje in dogovor najlepše zahvaljujeva vsem lastnikom prostorov, za pomoč pri delu, izposojo razstavnih rekvizitov ter materialne donacije pa se tokrat zahvaljujeva: trgovini s pohištvom HUTAR, Francu Tajnerju, vrtcu Otona Župančiča, lastniku in uslužbencem Pekarne Črnomelj, Vrtnarstvu Papež, Nataši Brozovič, Davoru Zupančiču, Andreji Verderber, Renati Butala, Šus baru, Jakovu Fir Čečuri, Krunu Bošnjaku, Tomiju Roštoharju, Adrianu Rustemiju in Valentini Wolf.

Vsem družinskim članom se iskreno zahvaljujeva za njihovo podporo in potrpljenje, vsem mimoidočim in someščanom pa se najlepše zahvaljujeva za vse vaše prijazne besede ter spodbudo pri delu.

Avtorici se za pomoč pri kritju materialnih stroškov zahvaljujeva občini Črnomelj.

Pravljice, na podlagi katerih sva avtorici izložbe tematsko opremili, so izšle pri založbah Mladinska knjiga in Sanje ter knjižnici Vrhnika, katerim tudi pripadajo vse avtorske pravice.

Lidija Gornik in Nataša Fir Čečura

Galerija

1. PEKARNA MIĹ MAĹ  216 - Lidija
10. PEKARNA MIĹ MAĹ  111 - Lidija
10.1. PEKARNA MIĹ MAĹ  38 - Jaka
11. PEKARNA MIĹ MAĹ  119 - Lidija
12. PEKARNA MIĹ MAĹ  44 - Jaka
13. MOJ DEŽNIK 42 - Lidija
14. MOJ DEŽNIK 45 - Lidija
15. MAČEK MURI 15 – Lidija
16. MAČEK MURI 12 – Lidija
17. ZVEZDICA ZASPANKA 18 - Lidija
18. MUCA COPATARICA 21 - Lidija
19. MUCA COPATARICA 1 - Lidija
2. PEKARNA MIĹ MAĹ  197 - Lidija
20. KROJAÄŚEK HLAÄŚEK 2 - Lidija
21. KROJAÄŚEK HLAÄŚEK 1 - Jaka
23__NANA_5___Lidija
24__MOJCA_8___Lidija
25__GUSARJI_14___Lidija
26__ZAJ__ICA_LINA_11_____Lidija
27__PETER_KLEPEC_6_____Nata__a
28__MI__KOLIN_1
3__PEKARNA_MI__MA___210___Lidija
4__PEKARNA_MI__MA___19___Lidija
5__PEKARNA_MI__MA___20___Lidija
6__PEKARNA_MI__MA___69___Lidija
7__PEKARNA_MI__MA___56___Lidija
8_1__PEKARNA_MI__MA___10___Jaka
8__PEKARNA_MI__MA___9___Jaka
9__PEKARNA_MI__MA___39___Jaka
@@@___22____IVILJA_1___Jaka

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

9.6.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni dada 

čudovito in vse pohvale. res je pravljično. vztrajajta!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava