Veličastno, neponovljivo - 40 let ansambla Franca Miheliča

9.11.2011 | 09:20

Poklonili so se tudi Lojzetu Slaku.

Poklonili so se tudi Lojzetu Slaku.

V soboto, petega novembra, je bil v dvorani Športnega centra Ribnica jubilejni koncert ob 40 letnici več kot uspešnega ustvarjanja ansambla, ki je Sodražico, Ribniško dolino, krošnjarja, Ribn'čana Urbana in ostale ikone dežele suhe robe in lončarstva ponesel preko občinskih in nacionalnih meja. Mirne duše lahko zapišemo, da je Franc Mihelič za Sodražico, Ribnico in okolico, kot so bili ABBA za Švedsko, Beatli za Veliko Britanijo itd. Preko dva tisoč obiskovalcev je uživalo v več kot dve urnem koncertu presežkov. Izvrstna avdio in video podpora, snemanje koncerta v sodobni HD tehniki, surround zvoku, je koncertu dala še poseben pečat. V vsakem kotičku dvorane smo lahko slišali čist zvok, bilo je sozvočje mojstrov glasbe na odru in Jožeta Pirmana za mešalno mizo. Obiskovalci so si bili po koncertu enotni: »Zamuditi kaj takega, bi bil greh,« se je slišalo pri izhodu iz dvorane. Navdušeni obiskovalci so prišli iz vse Slovenije, iz Belgije, Avstrije, Italije, kot je povedal vodja in ustanovitev ansambla Franc Mihelič, je bila ta večer v Ribnici ne samo Slovenija, temveč srednja Evropa v malem. Bernardi, Francu in Tadeju Miheliču, Ivanu Hudniku, Milanu Kokalju ter voditeljema večera, Tjaši Hrobat in Juretu Sešku, so se na odru pridružili še Francova hčerka Nataša, Tadejeva izbranka Ylenia Zobec, klarinetisti Bojan Zeme, Mitja Marošek, Grega Vindiš, baritonist Boštjan Merzdovnik, harmonikar Robert Goter, ansambel pa je spremljal godalni orkester Simfonika.

Franc Mihelič je v svoji karieri napisal več kot 300 skladb, prejel številna priznanja in poleg Slavka Avsenika ter Lojzeta Slaka velja za enega od treh velikanov slovenske narodno-zabavne glasbe. Pokojnemu Lojzetu Slaku so se na koncertu še posebej poklonili. Nihče v dvorani, tudi člani organizacijskega odbora niso vedeli, da se bodo na odru pridružili legendarni Fantje s Praprotna, vokalisti v ansamblu Lojzeta Slaka. Dvorana je onemela, ko so fantje stopili na oder in ko je Franc Mihelič pričel igrati ponarodelo V dolini tihi je publika vstala, pri marsikomu smo opazili solze v očeh, na koncu pa val navdušenja nad potezo večera. Pri Miheličih je bila glasba vedno doma, Francov oče je bil muzikant, ravno tako starejši brat. V rani mladosti doma nad Francovim igranjem harmonike niso bili ravno navdušeni, niso mu pustili igrati. Usoda je hotela, da ga je v sosednji vasi med igro z žogo, ta pripeljala do okna, kjer je v notranjosti zagledal harmoniko. Pred hišo je bil toliko časa, da so ga vprašali, zakaj stoji pred hišo in se ne igra z žogo? Povedal jim je, da je opazil harmoniko. Gospa mu je odvrnila: »Ja, saj ti si Miheličev, gotovo tudi ti znaš igrati na harmoniko,« in tako se je po Francovih spominih vse skupaj začelo. Danes, po vseh teh letih, igra harmoniko tudi po 10 ur na dan, za ansamblom je nešteto nastopov. Bilo je obdobje, ko so imeli preko 150 nastopov na leto, kar je več kot tri nastope na teden. Idej, pravi izumitelj pet prstnega igranja na 'frajtonarico', ne zmanjka in na obzorju je že njihov nov projekt. Za pokušino smo na koncertu slišali Škrnicelj kostanja. Glasbi sta se posvetila tudi Miheličeva otroka, Nataša in Tadej. Oba komponirata glasbo, Tadej se preizkuša tudi kot producent in organizator. Jubilejni koncert je namreč njegovo delo in za odličen prvenec mu lahko ob pomoči prijateljev, Občine Sodražica in Turističnega društva Sodražica, več kot čestitamo. Ansamblu pa še na mnoga leta!

Tekst in foto:
Marko Modrej

Galerija

P1010010
P1010013
P1010016
P1010017

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

9.11.2011Oceni santana 

Vse lepo in prav.Samo ne morem mimo dejstev,da ni bilo omenjeno sodelovanje 35 let pevca Franca Lovšina pa Borisa Kopitarja,ki sta doprinesla svoj pečat pri prezentaciji Miheličeve glasbe.Drugače pa izvrstna instrumentalna izvedba,kar ne morem potrditi vokalne.Ivan Hudnik ne bo nikoli dosegel žametnega glasu Bernardinega brata,Franca Lovšina.

9.11.2011Oceni franci 

Vse lepo vam želim, Miheliči...

9.11.2011Oceni tejči 

Popolnoma se strinjam z Santano...

7.5.2013Oceni drobtinica 

Iskrene čestitke, ansambel Mihelič in uspešno kariero želim še naprej :-) Santana, tejči, res ne vem, zakaj tako negativno sprejemata zamenjavo vokalov, ker to ni zamenjava, da bi bil kdo boljši ali želel koga nadomestiti zaradi boljšega petja ali kaj podobnega. Seveda ne more nihče dosegati glas nekoga drugega(kako bi pa bilo, če bi vsi peli z enakim glasom in na enak način??), če pa so se Miheliči odločili za Ivana Hudnika, so se pa ja s tehtnimi razlogi in eden izmed teh je verjetno ta, da mu zaupajo in da vedo, da bo ansambel lahko nadaljeval svojo uspešno kariero še naprej s tako dobrim pevcem, kot je Ivan Hudnik. Poanta je, da se uspešnost dosega skupinsko, ne pa posamezno, zato pa je skupina. Pa brez zamere in lep pozdrav vsem.

8.5.2013Oceni dzony006 

SPOŠTOVANI. ISKRENE ČESTITKE ANSAMBLU MIHELIČ, PA KAKOR KOLI ŽE, V " STARI ", ALI V "NOVI " SESTAVI. NE RAZUMEM PA , ZAKAJ ZRAVEN "RINETE" B O R I S A K O P I T A R J A, ON JE ŠE ZELOOOO DALEČ OD ANSAMBLA M I H E L I Č. . PA NAJ SE NE RINE POVSOD ZRAVEN, KAMOR NITI SLUČAJNO NE S O DI . Ž A L !!! BODIMO REALNI, IN SPOŠTUJMO TISTE, KI SO RES ZAZNAMOVALI NAŠO SLOVENSKO NARODNO GLASBO, NE PA NEKI " NATURŠČIKI" KI SE RINEJO ZDRAVEN, KJER SE DA. PA BREZ ZAMERE, KER " GOSPOD " KOPITAR NI VREDEN OMEMBE V NARODNI GLASBI. ENA "USPEŠNICA" KOBAJAGI, KOT REČEJO JUŽNJAKI, ŠE NE NAREDI ZVEZDE!!! KOMUR PA JE GOSPOD KOPITAR VŠEČ, PA NAJ SI GA POVABI NA DOMAČO ZABAVO. VSEM LEP POZDRAV. IVAN IZ POSAVJA.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava