Dan OF: pohod ''Novo mesto v žici'' in glasba upora

29.4.2016 | 13:40

Dan OF: pohod ''Novo mesto v žici'' in glasba upora

Kakor vsako leto, smo tudi letos obeležili Dan upora proti okupatorju, ki ga praznujemo 27. aprila. Na ta dan leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

Praznik smo obeležili s tradicionalnim pohodom Novo mesto v žici. Ob 8. uri smo se zbrali pri krajevnem obeležju iz druge sv. vojne - pri bunkerju s topom na Drski, kjer so udeležence pričakali glasbeni takti različnih pesmi upora. Ob bunkerju so bili prisotni tudi praporščaki in postrojeni člani in članice Novomeške čete, ki z obleko in orožjem spominjajo na zmagovite partizanske čete. Po krajšem prazničnem nagovoru predsednika KO ZB Drska Luke Hrovata, je sledil še nagovor člana sveta KS Drska Jožefa Preskarja, ki je zbrani množici povedal, da lahko do jeseni pričakujemo novo pešpot, ki bo potekala ob bunkerju na Drski. Pozdravne besede je zbranim namenil tudi poveljnik Novomeške čete Ivan Petančič – Ičo. Od bunkerja se je kolona odpravila proti Loki, nadaljevala proti Bršljinu, se povzpela na Marof in se nato spustila do Glavnega trga v Novem mestu. Pot je bila skrajšana, saj se je veliko pohodnikov udeležilo proslave na Bazi 20, kjer so slovesno odkrili prenovljena obeležja partizanskim poveljnikom.

Pohod se je sklenil s kulturnim program na Muzejskih vrtovih, kjer so učenci OŠ Center pripravili prijeten kulturni program s pesmimi upora, recitali in glasbenimi nastopi. Muzejski vrtovi so bili tudi prostor srečanja pohodnikov in pohodnic, ki so opravili različne odseke poti Novo mesto v žici in se na pot podali iz Ločne, Centra in Drske.

ZB Drska

Galerija

NM v ZICI_05
NM v ZICI_07
NM v ZICI_15
nm-v-zici_14
nm-v-zici_17
nm-v-zici_19
nm-v-zici_22
nm-v-zici_23

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava