Novo mesto v žici: Praznično na poti objetega mesta

28.4.2016 | 14:50

Pohodnik na poti spozna vsebino sporočilne table pohoda na Loki, pride  do Plečnikovega spomenika v Bučni vasi, spomenika na Marofu, se zazre z  obronkov obeh mestnih naravnih parkov Ragovega loga in Portovalda, na  naselja, vrtove, sadovnjake, pročelja hiš … zre na mesto in položi cvet v  ložo talcev, padlih in narodnih herojev.

Pohodnik na poti spozna vsebino sporočilne table pohoda na Loki, pride do Plečnikovega spomenika v Bučni vasi, spomenika na Marofu, se zazre z obronkov obeh mestnih naravnih parkov Ragovega loga in Portovalda, na naselja, vrtove, sadovnjake, pročelja hiš … zre na mesto in položi cvet v ložo talcev, padlih in narodnih herojev.

Ob praznovanju 75. letnice OF, na državni praznik, Dan upora slovenskega ljudstva, so se na pohod po mestih, kjer je okupator v letih 1942 – 1945 z bodečo žico in 103. bunkerji obdal Novo mesto pred vstopi aktivistov in borcev 15. divizije partizanskih enot Slovenije, podali številni meščani in člani vseh sedmih krajevnih organizacij borcev za vrednote NOB Novega mesta. Pohodniki so s hojo poskrbeli za svojo rekreacijo, uživali v lepih razgledih na okoliško hribovje, ki se je bleščalo v jutranjem soncu, ki je kljub oblačnosti dajalo lep občutek. Videli so številne obdelane vrtičke, sadovnjake, bujne cvetoče grmovnice in urejenost okoli stanovanjskih hiš. Kultura bivanja in skrb za urejenost je lahko v ponos Novomeščanov in takšni pohodi razkrivajo ta skrita mesta, ki jih v desetletjih nekateri ne opazijo, ker se ne podajo na te poti. Pot pohoda je pohodnike vodila v obrobju Ragovega loga, v naselje Majde Šilc, Grm, pa tam ob zeleni Krki, na Marof, na muzejske vrtove, kjer je nastopila skupina učencev OŠ Center. Pohodniki, bilo jih je 210, so prisluhnili recitacijam, mehkobi violine, harmoniki in spevnim besedilom partizanskih melodij.

Na poti so se ustavljali na izbranih mestih in bili seznanjeni z dogajanjem v času NOB, o težavah meščanov ob bombardiranjih, napadih in času, ko so se iz mesta umikali fašisti in kasneje še nacisti. Dan zmage je še vedno živ!

Mesto je na ta dan pohoda zaživelo rekreativno, turistično in spominsko, veliki gospodarski obrati Krke tovarne zdravil in Revoza pa so ob pogledu na te velikane dajale upanje na boljšo prihodnost, za katero vsi živimo.

Koordinator pohoda Jože Pečnik

Galerija

z-pohod (1)
z-pohod (2)
z-pohod (3)
z-pohod (4)
z-pohod (5)
z-pohod (6)
z-pohod (7)
z-pohod

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava