Poklon ubitim aktivistom OF - pred jamo, kjer se je ubil Batreja

23.4.2016 | 18:35

Poklon ubitim aktivistom OF - pred jamo, kjer se je ubil Batreja

Zaselek za Starim gradom pri Otočcu je v petek, 22. aprila, ob 17. uri sprejel mnoge obiskovalce, ki so se prišli poklonit ubitim aktivistom OF. Ti so se skrivali v podzemni kraški jami v bližini Beceletove kmetije skupaj z Vinkom Paderšičem – Batrejo, ki se ni hotel predati. Dokler se je lahko, se je branil z ročnimi bombami in streli. Vhod v jamo je skoraj nedostopen, zakrit, vendar so italijanski vojaki to pot čakali, dokler ni v jami odjeknil osamljen strel, ko se je ubil Batreja, narodni heroj.

Novomeški fantje so ga klicali za Bato, kot sta to potrdila interniranca in partizana Tone Šavelj in Stane Ilovar, ki sta bila na kulturno bogati proslavi ob jami. Tu so bili tudi partizani gorjanske, novomeške in Duletove čete, zdaj združeni v društvu. Slavnostni govorniki so bili trije; podžupan Baungartner, predsednica sveta KS Otočec Barboričeva in za združenje krajevnih organizacij borcev za vrednote NOB dr. Jožica Beg. V kratkem orisu so predstavili delovanje kraja v času NOV. Iz njihovih nagovorov je bilo čutiti sedanji utrip ljudi ob dogodkih izpred 74 let.

Za jamo so vedeli redki, zato je moral domači župnik poizvedovati, da je lahko Italijanom in belogardistom povedal, kje se skrivajo aktivisti. Kmet Becele je bil delegat v Kočevju. Tam je s preprosto besedo povedal, da je samo delo in skrb za domačo grudo, slovensko besedo, vreden ta trud, te žrtve, ki so jih svobodi namenili partizani. Domačijo so mu požgali, ga kasneje Nemci ujeli v vinogradu in oba z ženo ubili.

Zdaj živi le spomin in opomin, da je izdaja nizkotno dejanje človeka do sočloveka, v času NOB prevečkrat iz strahu, nekega nagiba storjeno dejanje proti sosedu, domačinu, Slovencu.

Beceletova jama je  ob vhodu  okrašena s tremi venčki, šopkom rož in prižganimi žalnimi svečami.

V tem zelenju, travniškem cvetju, ko je iz bližnjega gozda slišati goloba grivarja in petje kukavice, je vredno zaviti z glavne ceste v  dolino Grčevja, ob potoku, do ribnika in odprtih zidanic in se ustaviti ter pogledati na skalo pritrjene spominske plošče.

Jože Pečnik

Galerija

IMG_4898
IMG_4900
IMG_4901
IMG_4904
IMG_4906
IMG_4907
IMG_4916

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (65)

24.4.2016–4     + (4)     – (8)     Oceni smart 

Toliko let je že od tega, pa še kar serjete s takšnimi članki. Pljuvate čez župnika, češ da je on izdal partizane. Kaj pa so naredili OF aktivisti, da so jih hoteli Italijani pobiti? Najbrž niso bili nedolžne ovčice, pač pa morilci te istih Italijanov? Članek je tudi katastrofalno napisan. Brez rdeče niti. Od kod ste privlekli kmeta Becela? In od kakšne svobode se upate govoriti, da so nam jo namenili partizani - več kot pol stoletja komunizma je vse prej kot svoboda. Prav grozno, kako imate oprane možgane.

24.4.2016+1     + (3)     – (2)     Oceni Resnica 

Hmmmm ..... "Domoljub" čveka o " morilcih" njegovih gospodarjev Italijanov .... Ki so v Slovenijo prišli kot " turisti" izvažat fašizem in si prilaščat slovensko zemljo ....Smart, smart ! Sodobni izdajalec slovenstva!! Častilec fašizma in nacizma!! Narodni PLEVEL!!

24.4.2016–2     + (0)     – (2)     Oceni smart 

Resnica - Italijani so po definiciji bili na strani zmagovalcev II. sv. vojne, zato so tvoje hipoteze napačne!

24.4.2016+1     + (2)     – (1)     Oceni smešno 

smart,z tabo ni nekaj v redu.Ti kar naprej zagovarjaj idiote kot so JJ.Kaj so pa imeli makaronarji in Švabi za delat na naši zemlji.Res je hudo z tabo in tvojimi istomislečimi.Tudi v LJ-Polje vam bojo teško pomagali....

24.4.2016+1     + (3)     – (2)     Oceni smart 

Kdo naj bi bil JJ? "smešno" - nauči se pravopisja, "z tabo" zveni nekoliko č.fursko. Ironično, ravno slednij so bili zelo veseli partizanskih podvigov in komunizma, saj so se lahko tako naselili na veliko bolj razvito območje današnje Slovenije. Torej so partizani tisti, ki so delovali anti-slovensko. Njihov cilj je bil (in je še) združevati vse slovanske narode za boj in obrambo pred romanskimi in germanskimi narodi. O gospodarski in kulturni razvitosti enih in drugih pa tokrat raje ne bi, da ne bo preveč resnice naenkrat. Veliko poveš o sebi, ko žaljivo zmerjaš Italijane z makaronarji. Nemci tudi niso vsi iz Švabske... Preden kaj zapišeš, nekajkrat vdihni, razmisli ter pusti čustva ob strani - če ti tvoj IQ seveda to dopušča. Predvidevam, da si govoril o psihiatrični kliniki - govoriš iz izkušenj?

24.4.2016—     + (3)     – (3)     Oceni Resnica 

Smart ne bodi smešen in ne vstrajaj v dokazovanju svoje bebavosti! Od l.1941 pa vse do kapitulacije fašističnega režima 1943 so bili sovražni okupatorji, katerim so po navodilih RKC zvesto služili " slovenski domoljubi", ki jih tako bebavo zagovarjaš! Tu ne gre za hipoteze, gre za dokumentirano stvarnost!Ki jo tvoj izdajalsko navdihnjeni um nikoli ne bo doumel. Kapaciteta tvojega IQ v angleški številki novorojenčkovega copatka tega pač ni sposobna. Tipičen predstavnik sodobnega faši- nacizma. In ti boš gobezdal o domoljubju! Gnoj zagamani!

24.4.2016–2     + (4)     – (6)     Oceni smart 

Resnica - z žalitvamispet kažeš kakšna bistra bučka si. Tvoje pisanje je povsem irelevantno. Ker imaš povrhu še oprane možgane, ti res ni pomoči. Želim si, da bi za vsakim komentatorjem stal ime in priimek - me zanima, če bi se še potem tako šopiril z butastimi izjavami.

24.4.2016–3     + (1)     – (4)     Oceni Resnica 

Ko bo komentiranje vsem dovoljeno le s predhodnim preverjanjem identitete, bo to veljalo tudi zate in zame. Vsekakor pa bom ostal na strani Resnice in uporabljal natančno isto besedišče, kot ga uporabljam sedaj. Izdalalci in neo faši-nacisti pa boste še vedno to, kar ste bili nekoč in kar ste danes - gnoj slovenstva! TO PA NI IRELEVANTNO, TEMVEČ ZELO POMEMBNO!

24.4.2016–2     + (2)     – (4)     Oceni Resnica 

Ko bo komentiranje vsem dovoljeno le s predhodnim preverjanjem identitete, bo to veljalo tudi zate in zame. Vsekakor pa bom ostal na strani Resnice in uporabljal natančno isto besedišče, kot ga uporabljam sedaj. Izdalalci in neo faši-nacisti pa boste še vedno to, kar ste bili nekoč in kar ste danes - gnoj slovenstva! TO PA NI IRELEVANTNO, TEMVEČ ZELO POMEMBNO!

24.4.2016–1     + (4)     – (5)     Oceni psiholog  

spet sem vidu eno maškaro z zločinsko rdečo zvezdo na glavi najbrž gre v umobolnico

začetnapredhodna Stran: 1/7naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava