DL: Kostak tudi gradbinec; kadra ni, že zaposlujejo prve Indijce

3.5.2024 | 14:40

Novi Kostakov center za ravnanje z odpadki bo predvidoma končan avgusta. (Foto: Kostak)

Novi Kostakov center za ravnanje z odpadki bo predvidoma končan avgusta. (Foto: Kostak)

V Spodnjem Starem Gradu nastaja nov center za obdelavo odpadkov, s čimer naj bi močno zmanjšali vplive na okolje – Zaposlili bi strojne in gradbene inženirje, a jih ni

Mineva 70 let od ustanovitve krške družbe Kostak. Komunalno in gradbeno podjetje skupaj s hčerinskimi družbami tvori skupino Kostak, ki danes zaposluje 700 ljudi in velja za enega največjih zaposlovalcev v Posavju, uvrščajo pa jo tudi med najhitreje rastoče skupine v Sloveniji. Dejavnosti izvajajo tudi na Hrvaškem, v Srbiji in Nemčiji.

Ob ustanovitvi februarja 1954 se je družba imenovala Komunalna uprava Videm - Krško in je zaposlovala dvanajst delavcev. Registrirana je bila za izvajanje remontnih del na stanovanjskih hišah, vzdrževanje in popravljanje komunalnih naprav, upravljanje tržnice, sejmišča, stadiona, pokopališč, parkov, občinskih cest in kopališč. Leta 1964 se je združila s senovško komunalno upravo in se preimenovala v Komunalno upravo Krško, leta 1972 pa v Komunalno stanovanjsko podjetje Krško ali skrajšano Kostak Krško.

Skupina je leto 2023 zaključila s 152 milijoni evrov prometa in tremi milijoni dobička, od tega je matična družba Kostak ustvarila 120 milijonov evrov prometa. Med večjimi naložbami predsednik uprave Miljenko Muha izpostavlja zlasti 30 milijonov evrov vreden center za obdelavo odpadkov v Spodnjem Starem Gradu, ki ga že gradijo in naj bi ga končali do avgusta letos. »To bo eden največjih in najsodobnejših centrov v Sloveniji. Z njim bomo močno zmanjšali vplive na okolje, saj bo vsa obdelava odpadkov potekala v zaprtih prostorih,« je dejal. Celotno obdelavo odpadkov bodo tako preselili v novi center, ki ga gradijo na zemljišču tik ob obstoječem centru.

Kostak danes skrbi za odvoz odpadkov iz 10.000 gospodinjstev in 1.000 podjetij v krški in kostanjeviški občini. S pitno vodo oskrbuje 25.000 uporabnikov, upravlja 860 kilometrov vodovodnega omrežja, vzdržuje 200 kilometrov kanalizacijskega omrežja in 800 kilometrov cest. V zadnjem desetletju je postal vodilno podjetje za obdelavo odpadkov in proizvodnjo alternativnih goriv v Sloveniji. Z izvajanjem številnih gradbenih projektov je razširil svoje tržne dejavnosti, ki v podjetju prinašajo že skoraj 90 odstotkov prihodkov od prodaje. Pred kratkim je v Ljubljani dokončal gradnjo stanovanjskega kompleksa s 157 stanovanji, gradi pa že nov kompleks z 91 stanovanji. V Krškem za Mestno občino Krško gradi večstanovanjski objekt z neprofitnimi stanovanji, na Hrvaškem pa 90 milijonov evrov vreden regijski center za ravnanje z odpadki RCGO Piškornica.

Med težavami Muha poudarja zlasti pomanjkanje kadra. Kot je dejal, na Hrvaškem Kostak že zaposluje prve Indijce. »Stalno iščemo nove delavce. V Krškem jih trenutno potrebujemo še okoli dvajset, zlasti strojne in gradbene inženirje ter gradbene delovodje, a jih ne dobimo.«

Članek je bil objavljen v marčevski tiskani številki Dolenjskega lista

D. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava