DL: Prihodnost igral še v sodnih mlinih

17.9.2014 | 14:50

Eno igrišče za vse naselje (Foto: I. N.)

Eno igrišče za vse naselje (Foto: I. N.)

V novomeškem naselju modrih blokov ob Seidlovi cesti, t. i. Plavi laguni, ta čas premorejo eno samo otroško igrišče. Družine z majhnimi otroki, ki jih v naselju ni malo, zaman čakajo na obljubo pristojnih, da bodo stara igrala, ki so bila prej desetletja nameščena med bloki, popravili in nadomestili z novimi.

Kot pravi predsednica sveta KS Ločna – Mačkovec Dragica Nenadić, je Agencija za šport odstranila stara igrala, last krajevne skupnosti, med bloki št. 20 do 26 brez soglasja stanovalcev, upravnika ali krajevne skupnosti, češ da niso več varna, da jih bodo popravili in nadomestili z novimi. Nato so pri stanovanjskem bloku št. 20 naredili večje otroško igrišče z novimi igrali. »Vse lepo in prav, vendar kljub drugačnim zagotovilom igral nikjer več v naselju — razen tam — ni. Prej so se malo večji otroci lahko sami igrali na igralih pred blokom, zdaj pa moramo vsi na igrišče pred blok št. 20. Starši in otroci si želimo, da nam vrnejo igrala po vsej dolžini naselja. Ograjeno igrišče nas utesnjuje. Ko so delali to igrišče, nas ni nihče vprašal za mnenje,« pravi ena izmed mamic, ki se je po neuspešnem posredovanju predsednice sveta KS pri pristojnih za pomoč obrnila na uredništvo.

Dragica Nenadić pravi, da je pri pristojnih naletela na ignoranco, zato je proti Agenciji za šport v imenu sveta KS vložila tožbo, saj so stanovalci prepričani, da zemljišče, za katerega na agenciji trdijo, da je občinsko, služi kot funkcionalno zemljišče okoli stanovanjskih blokov. »Igrala so nam dobesedno pokradli,« pravi, saj so bila last krajevne skupnosti, ki je po njenih besedah skrbela tudi za njihovo vzdrževanje.

Agencija za šport je igrišča dobila v upravljanje po odloku Mestne občine Novo mesto, pojasnjuje direktor agencije Srečko Vovko in dodaja, da bi bili tako urejenega igrišča zelo veseli v marsikaterem naselju, kjer igrišča nimajo. »Menimo, da je bolje, da so igrala postavljena na enem mestu, da so varna, certificirana in da je igrišče ograjeno, da se na njem ne zadržujejo psi,« razlaga. Čeprav je zdaj z enega konca naselja do igrišča daljša pot, pa meni, da je novo igrišče vendarle prednost, saj je na njem več igral, ta so varna, pa še družine z majhnimi otroki v naselju imajo tako priložnost za spoznavanje in druženje.

Igral tam, kjer so stala nekdaj, ne bodo postavljali, smo izvedeli, dokler ne bo povsem urejeno tudi lastništvo zemljišč med stanovanjskimi bloki. Kot lastnik zemljišč, ki jih imajo tamkajšnji stanovalci za svoje, se je namreč lansko jesen želela vpisati družba Pionir B&M iz Ljubljane, ki se predstavlja kot naslednica družbe Pionir v stečaju. Mestna občina Novo mesto je po naših podatkih vložila ugovor zoper sklep o vknjižbi lastninske pravice in predlagala njegovo razveljavitev, češ da je sodišče na predlog predlagatelja, ki ima sicer podobno ime kot predhodnik, vendar z njim nima povezave, vpisalo lastninsko pravico pri parcelah, ki so v lasti občine.

Vse skupaj se je torej zapletlo bolj, kot so lastniki stanovanj na Seidlovi cesti pričakovali. Sicer so vajeni, da jih glede reševanja težav, povezanih s funkcionalnimi zemljišči, pošiljajo od vrat do vrat. A spor z agencijo glede igral traja že tri leta, preden pa bodo sodni mlini odločili še o lastništvu zemljišča, na katerem so stala igrala, lahko mine še nekaj let. Malčki medtem rastejo, kdo ve, če bodo takrat, ko bo spor razjasnjen, sploh še potrebovali igrala ...

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista, 12. junija 2014

Irena Novak

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

17.9.2014Oceni novomeščanka 

Seveda bodo sedanji malčki, ko bo spor rešen, še potrebovali igrala - za svoje otroke!

17.9.2014Oceni Sabina 

V Plavi laguni sem preživela čudovito otroštvo in najstništvo... frnikole v peskovniku, igranje igric kot so zemljo krast, ravbarji in žandarji, igranje s punčkami na številnih rdečih klopicah... ne bom pozabila, kako smo tudi mladi vsako leto sodelovali pri čistilni akciji, kako smo se potem veselili nove mivke v peskovniku... Danes me stisne pri srcu, ko se ozrem čez balkon stanovanja in vidim, da igrišča ni več. Mivko je prerasla trava, toboganov ni več, gugalnic tudi ne. Žalostno. In ne, ne morem se strinjati s trditvijo Agencije za šport, da je eno igrišče dovolj. Ni. Za tako veliko sosesko nikakor ne. Pa še nekaj glede varnosti - se mi zdi, da je bilo zanjo pred 20 in več leti precej bolje poskrbljeno kot danes.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava