DL: Kdo vse bo še gospodaril okoli blokov?

26.1.2014 | 13:10

Lastniki stanovanj so si več let neuspešno prizadevali, da bi postali tudi lastniki  funkcionalnih zemljišč okoli blokov. V spor med občino, upravljavcem naselja Terco in lastniki se je zdaj vmešal še tretji igralec, ki se predstavlja kot pravni naslednik Pionirja in napoveduje, da bo lastništvo unovčil tako ali drugače. (Foto: I. Novak)

Lastniki stanovanj so si več let neuspešno prizadevali, da bi postali tudi lastniki  funkcionalnih zemljišč okoli blokov. V spor med občino, upravljavcem naselja Terco in lastniki se je zdaj vmešal še tretji igralec, ki se predstavlja kot pravni naslednik Pionirja in napoveduje, da bo lastništvo unovčil tako ali drugače. (Foto: I. Novak)

V vsaj dveh novomeških mestnih soseskah, na Smrečnikovi ulici in v Plavi laguni, so bila parkirišča in zelene površine, ki jih imajo tamkajšnji stanovalci za svoje, še do nedavnega zemljiškoknjižno pisana na Pionir v stečaju. V teh dneh pa je družba Pionir B&M iz Ljubljane v zemljiški knjigi sprožila postopek za spremembo lastništva. Eden od lastnikov stanovanj, ki so si več let neuspešno prizadevali, da bi postali tudi lastniki funkcionalnih zemljišč okoli blokov, se je zgrožen obrnil na nas, saj stanovalci doslej za to podjetje še niso slišali.

Pionir B&M je v lasti podjetnika Matije Robleka iz Šentvida pri Ljubljani. Za Dolenjski list se je predstavil kot pravni naslednik nekdanjega gradbenega giganta Pionirja, ki je po stečaju podjetja na drugi dražbi kupil vso njegovo zapuščino. Prodajo je vodila stečajna upraviteljica Joža Miklič. Premoženje Pionirja je bilo takrat ocenjeno na okrog 92 milijonov tolarjev, danes bi znašalo okrog 400 tisoč evrov.

Kaj bo z zemljišči okoli blokovskih naselij, Roblek še ne ve natančno. »Kot lastnik pa želim to unovčiti tako ali drugače,« pravi in dodaja, da je vse odvisno od stanovalcev in občine. Na pripombo, da imajo lastniki stanovanj po kupoprodajnih pogodbah zagotovljena tudi parkirna mesta, odgovarja, da od občine pričakuje, da bo priskočila na pomoč stanovalcem in jim priznala tisto, kar so že plačali. Meni, da bi tako lahko rešili nepotrebne zaplete. Postopek na zemljiški knjigi je sprožil tudi zaradi napovedane obdavčitve nepremičnin. Dogovore za odkup nekdanjih Pionirjevih zemljišč vodi še v Krškem, kjer so se, tako pravi, lepo dogovorili, ter tudi na Hrvaškem.

OBČINA TERJA RAZVELJAVITEV

Z novomeško občino se doslej, kot trdi, glede tega še ni dogovarjal. Kot kaže, pa občini sploh ni do pogajanj. Za zastopanje v t em primeru so pooblastili kar odvetniško pisarno Škerlj. Ta je v občinskem imenu v ponedeljek, 23. septembra, vložila ugovor na sklep o vknjižbi lastninske pravice in predlagala njegovo razveljavitev, češ da je sodišče na predlog predlagatelja, ki ima sicer podobno ime kot predhodnik, vendar z njim nima povezave, vpisal lastninsko pravico pri parcelah, ki so v lasti občine. Občina naj bi podala v stečajni postopek nad v zemljiški knjigi vpisan GIP Pionir izločitveni zahtevek, ki naj bi ga že oktobra leta 2000 obravnavali tudi na upniškem odboru. Kot je razvidno iz ugovora, je šlo za skupna funkcionalna, javna in deloma kmetijska zemljišča, za katera je občina plačala dobrih 118 tisoč evrov.

Stečajna upraviteljica Joža Miklič je za naš časopis potrdila, da so tistim, ki so plačali, kar so kupili od Pionirja, izdajali odpisna dovoljenja, na podlagi katerih bi se lahko vpisali kot zemljiškoknjižni lastniki. O podjetju Pionir B&M stečajna upraviteljica še ni slišala. Spominja pa se, da so podjetje Pionir kot pravno osebo ob zaključku stečaja prodali družbi s sedežem v – Miamiju!

TUDI TERCA JE PLAČALA

Da so pred zaključkom stečaja od podjetja Pionir B&M proti plačilu pridobili odpisna dovoljenja, na podlagi katerih so bila Pionirjeva zemljišča odpisana v korist vsakokratnih etažnih lastnikov, pa trdijo tudi na družbi Terca, ki je sedanji večinski upravnik večstanovanjskih stavb in skupne kotlovnice v Plavi laguni. Na vprašanje, zakaj tega takrat niso zemljiško knjižno uredili, pravnica Nataša Plavec Matko odgovarja, da takrat niso bili večinski upravnik v tej soseski, nato se je menjala zakonodaja in vpis na podlagi pridobljenih odpisnih dovoljenj ni bil več mogoč. »Na sodišču v Novem mestu smo konec avgusta 2013 sprožili nepravdni postopek in slej ko prej bo vpisana tudi zaznamba postopka za ta zemljišča,« pravi Plavec Matkova.

Lastniki stanovanj na Seidlovi cesti so sicer vajeni, da jih pošiljajo od vrat do vrat. Z vsako udorno jamo pred bloki, košnjo zelenice okoli bloka ali pluženjem snega na parkiriščih se ubadajo z istimi vprašanji: čigavo je zemljišče, kdo je dolžan poskrbeti zanj? Ko so na primer občino pozvali k hortikulturni ureditvi naselja, so jim z občine odvrnili, da zemljišča niso občinska. Ko pa je občina imela od tega korist, na primer takrat, ko je Gratel gradil optično omrežje in za to plačal primerno odškodnino, so bila zemljišča spet občinska.

PIONIR B&M MED SOUSTANOVITELJI ZARJE

Tudi zaradi tovrstnih izkušenj si ne gre obetati, da se bo las tništvo funkcionalnih zemljišč okoli blokov kaj kmalu uredilo. Sploh ob podatku, da se podjetje Pionir B&M v javno dostopnih evidencah pojavlja tudi med soustanovitelji stanovanjskega podjetja Zarja. Svoj delež v tej družbi v večinski občinski lasti je sicer v tem času že prodalo, a da je lastnik Pionirjeve zapuščine našel pot od Miamija nazaj do Novega mesta, se zdi vse prej kot naključje.

Članek je bil objavljen v 40. številki Dolenjskega lista, 3. oktobra 2013

Irena Novak

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

26.1.2014Oceni xy 

ta Terca v Podbojevi lasti ni vredna piškavega groša, komur še to ni jasno.

27.1.2014Oceni Pavel 

Še en komunistični nateg!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava