VIDEO: ''Novo mesto v žici'' - kje sta zanos in ponos naših staršev?

7.5.2014 | 14:10

Foto: Nataša in Zdravko Damjanovič - Somy

Foto: Nataša in Zdravko Damjanovič - Somy

Pomnim veliko in vendar lahko rečem, da tako udarnega videospota v zadnjih letih Združenje borcev ni imelo (ob dnevu OF oziroma dnevu upora proti okupatorju se je na pobudo KO ZB za vrednote NOB Drska okoli 70 pohodnic in pohodnikov podalo po poti nekoč okupiranega Novega mesta). Tudi za članke v Dolenjskem listu lahko rečem, da jih ni bilo v celem letu v preteklosti, kot jih je bilo v zadnjih dveh številkah. Bo zavel drug veter! Stopamo iz ilegale?

V ponedeljek smo imeli sestanek za izvedbo prireditve EVROPA-ZMAGA-MLADOST, v petek, 9. maja. Bojim se, da ne bo iz vsega rečenega, dorečenega, napisanega, nič. Vzrok je v vseh tistih, ki se bojijo prevzeti naloge, ki bi budile zavest, da je partizanska vojska v zavezniški vojski strla fašizem in nacizem. Kje je po 70 letih tisti zanos in ponos naših staršev, starih staršev ...

Jože P.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (12)

7.5.2014Oceni senca 

Z zastavo ste brcnili v temo. Nosili bi slovensko zastavo in borčevski prapor. Pika.

7.5.2014Oceni sonce 

senca ti si brcnil v temo.Pa veš zakaj ? Takrat ni bilo lačnih otrok v šolah, niso otroci svojim staršem nosili kruh iz šole, ker so lačni, ni bilo toliko ponižanih in oropanih dostojanstva, kot je to danes. Ta zastava je bila ponos in na koncu je bila tudi zastava pod katero smo imeli delo, denar za dostojno življenje, spoštovanje do soljudi, spoštovanje do tistih , ki niso izdali domovine, delali smo in si ustvarjali domove, vzgajali svoje in druge otroke itd. In kaj je danes, pod to slovensko zastavo ? Stopi iz sence, pokloni se vsem tistim, ki so bili pobiti in so darovali svoja življenja, DA SI TI LAHKO SENCA.

8.5.2014Oceni gofo 

Nosili smo slovensko zastavo, ki so jo po letu 1991, ko so se elite odločile uničiti družbo zamenjali z zastavo, ki slavi neke monarhe...

8.5.2014Oceni 546546 

ja, včasih so kradli vsi bimblni

8.5.2014Oceni drug veter? 

Jugoslavija je po vojni dobila za obnovo več pomoči kot Nemčija, potem reparacije in razne kredite itd., ampak je enkrat tudi to skopnelo. Vi pa bi še kar naprej budili zavest ...

8.5.2014Oceni andreej 

Kdo si je pa ta poho zamislil.Čista bedarija.Pa še slovenske zastave ne nosijo.Če so mesto kdaj dali v žico je to sigurno zaradi vdora banditov komunistov , ki so krali in pobijali po mestu- tako kot v Ljubljani.Pa nehajte enkrat že slavit ta teror med vojno.Poglejte naprej kot pravijo komunisti ne pa nazaj.

8.5.2014Oceni senca 

@sonce, lepo te prosim, če mi nebi razlagal tiste države in tistega sistema, ker sem ga živel. Če še nisi dojel ali razumel, glede na to, da vam nekaterim slovenščina še po tolikih letih dela težave, sedaj živimo v državi Sloveniji, s slovensko zastavo, ki jo je treba spoštovati, tako kot se spoštuje starše, pa naj bodo revni ali bogati. O trpljenju med drugo vojno bova midva, predpostavljam, zelo težko govorila. Pač nisva bila takrat tam. Svoj poklon trpečim v drugi vojni delam na svoj način in ga uresničujem tudi z aktivnostjo v organizaciji združenja borcev. Vendar v moji organizaciji, pod slovensko zastavo in pod praporjem moje organizacije.

8.5.2014Oceni Anton 

Takrat ni bilo lačnih otrok v šolah, niso otroci svojim staršem nosili kruh iz šole, ker so lačni, ni bilo toliko ponižanih in oropanih dostojanstva, kot je to danes. Kaj če bi bil tak sistem danes, bi se pa cedilo med in mleko? Malo Morgen.Takrat so bili v svetu drugi časi.Socializem ni pripomagal k blagostanju - ampak kapitalizem.

8.5.2014Oceni evgen 

Takrat so hrano kupovai na bone ali pa na črno kar so tvegali z zaporom.

9.5.2014Oceni Leon Šuštaršič 

Dober dan, Domovina, ki očitno ne Praznuješ_ Dan Evrope. Danes je Dan Evrope. Deveti maj. Mesec Ljubezni. Morda pa naslednje leto upokojeni ravnatelj Osnovne šole Šmarješke Toplice, tovariš_gospod Jože Pečnik, ...katera ustanova je bila prva Eko- šola v Domovini prejme v jubilejnem letu- Priznanje_Grb mesta Novo mesto. Da, ko se človek ali Človek začne sramovati svoje osebne zgodovine. Ko narod Časti slovesno _ZAPRTO_ Rastočo knjigo izven mestnega obzidja, se je potrebno marsikaj po vesti vprašati. Seveda se ne strinjam, da se je na Dan upora proti okupatorju, hodilo s "državnim" Simbolom, ki je bil tudi nekoč pravni. Danes v Republiki Sloveniji več ni. Danes_ ko je Dan Evrope, ne visijo Prapori na stanovanjskih objektih IN ČE kje danes Praznujejo, praznujejo Dan Evrope v OZN nepriznani Republiki Kosovo. Državni praznik. Na nekdanji Dan mladosti, bodo letos t.i. evropske volitve in ne dvomim, da tedaj bodo visele zastave. Morda pa to pismo "bo" bral tudi sedanji izvoljeni župan MO Novo mesto, Alojz Muhič, ko sva se danes pozdravila. On v štiri OOOO enoprostorcu (proizvaja se v Ingolstadtu), jaz pa veselo na pločniku in bo kot Občan ali morda kot ponovni župan, uradno predlagal občana Jožeta Pečnika za mestno priznanje v letu 2015. Zgodovina je Učiteljica Življenja! Žive naj vsi narodi>>>> P.S.; IN ČE računalnik je za kodo zahteval. Izračunajte vsoto štiri in ena. 5. Pet. Pet številko pa je življenjsko numerološko imel Primerius Truberius_Primož Trubar, ...ki skrajšano ...Ljubi sovražnika:::> IN ČE je bila s strani Rektorja Univerze (kje?), ko duhovnik Primerius Truberius je umrl, da se MORAJO, udeležiti pogreba vsi profesorji in prav VSI študentje. IN ČE; le zakaj, je Rektor to pisno Okrožnico izdal!?

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava