Pohod ob dnevu zmage v spomin na z žico objeto mesto Novo mesto

9.5.2014 | 08:00

VABILO

na pohod s spominom na z žico in bunkerji objeto mesto, z ogledom turističnih zanimivosti in razvoja mesta ter želje po rekreativnem gibanju za zdravje, ki bo

v petek, 9. maja 2014, pod naslovom NM*V*ŽICI, med 8.00 in 12.00.

Na pohod se organizirano odpravijo skupine, razredi, šole, društva, organizacije. Izberejo si del pohodne poti ali celotno pot pohoda. Vsak sam poskrbi za dobro razpoloženje in izobraževalni del pomena narodnoosvobodilnega boja za nas Slovence. Misliti je potrebno na partizanke in partizane, ki so v skoraj nemogočih razmerah bojevali boj za osvoboditev in ohranitev slovenstva v času pohoda fašizma in nacizma. Želimo, da namen pohoda ne povezujete s povojnimi dogodki, jekleno ikonografijo, ki je desetletje dajala pečat podobi partizanstva v slovenski javnosti. Partizanova čast izhaja iz gotovosti, da se je uprl ponižanju, temu ponižanju rekel ne, in potegnil črto med seboj in krivico. Njegovemu hrepenenju po svobodi na svoji zemlji danes postavljamo spomenik. Naš pohod je tak spomenik vsem partizanom, talcem, pregnanim, interniranim, meščanom, ki so v mestu heroju nudili odpor okupatorju in njegovim pomagačem.

S pohodom in svojimi aktivnostmi boste najlepše obeležili Dan Evrope-Zmage-Mladosti v mesecu maju.

Odbor pohoda in koordinacije organizacij mesta vas bi z veseljem povabil na zaključno prireditev na Glavnem trgu, ob 12.00, vendar naj to ostane neizpolnjen del naloge za naslednje leto, soboto 9. maja 2015.

Pohodnikom priporočamo:

- primerno obutev in oblačilo,

- malico in pijačo v nahrbtniku,

- nasmeh in pesem na obrazu in ustih.

Hodite na svojo odgovornost!

VABLJENI!

ZBVNOB Novo mesto, Jože Florijančič

Zavod za turizem, Ivo Kuljaj

Odbor za športno rekreacijo, Srečko Vovko