Pohodniki “osvobodili” nekoč v žico odeto Novo mesto

28.4.2014 | 12:35

Pohodniki “osvobodili” nekoč v žico odeto Novo mesto
Pohodniki “osvobodili” nekoč v žico odeto Novo mesto

Ob dnevu OF oziroma dnevu upora proti okupatorju se je na pobudo KO ZB za vrednote NOB Drska okoli 70 pohodnic in pohodnikov podalo po poti nekoč okupiranega Novega mesta. Več kilometrov bodeče žice je skupaj z bunkerji in utrjenimi kontrolnimi točkami obdajalo Novo mesto v času 2. svetovne vojne.

Pohod je deloma potekal po poti v žico objetega Novega mesta, od Drske, kjer stoji obnovljen bunker s topom, do Loke, kjer se je pridružila večja skupina, preko Marofa, Ločne vse do Šmihela. Ob poti je Rudi Sever iz krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Drska s svojimi zgodovinskimi minutami pojasnil, kaj je žica pomenila za prebivalce Novega mesta in poudaril pomen boja za svobodo. “Okupator je onemogočil gibanje tako v mestu, kot tudi iz mesta na podeželje. Meščanom in prebivalcem podeželja je bilo onemogočeno komuniciranje”, je poudaril Sever. Spomnil se je padlih borcev in talcev, katerih spominska obeležja in spomenike je moč videti ob poti. Okupator je želel z izolacijo mesta preprečiti tudi širjenje osvobodilnega gibanja.

Tradicionalni pohod Novo mesto v žici predstavlja edinstveni rekreativno-zgodovinski dogodek, ki pohodništvo povezuje z antifašistično tradicijo in obenem združuje meščane in meščanke.

Luka Hrovat
Foto: Nataša in Zdravko Damjanovič - Somy

Galerija

Ob_zici_NM_01
Ob_zici_NM_02
Ob_zici_NM_03
Ob_zici_NM_04
Ob_zici_NM_05
Ob_zici_NM_06
Ob_zici_NM_07
Ob_zici_NM_08
Ob_zici_NM_09

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

28.4.2014Oceni andreej 

Kje je pa slovenska zastava.Ko tako ponavljajo da so to temelji za državo Slovenijo.Na nobenem takem shodu jo ni videti.Vidite jih samo pri tistih , ki so se ree borili za to našo lepo Slovenijo.

28.4.2014Oceni brezpogojno  

Marn, ki je bil tedaj še poveljnik enega teh partizanskih bataljonov, nam je zapustil dragocen vir za poznavanje življenja v teh mesecih pred laško ofenzivo. Tedaj je dobil povelje, ki ga je dajalo glavno poveljstvo ustno pri vsakem obisku: "Počistimo z vsem, kar ni z nami. Tudi če je samo en član družine proti nam, se mora brezpogojno likvidirati cela družina. Naše kazni morajo biti eksemplarične; samo tako si bomo med ustrahovanim ljudstvom zagotovili svoj obstoj." Nato opisuje morilsko prakso: "Pri vseh umorih niso nikdar iskali dokazov in resnične krivde. Cilj, kot rečeno, je bil: ustrahovati ljudstvo. Čim so kakšnega osmnljenca prijeli, so ga takoj ubili. In šele potem, ko je bil mrtev, so uprizorili proti njemu na mitingih najostudnejšo kampanjo. Mrtev se seveda ne more več braniti... Najprej ubij! - so dobili naročilo od poveljstva, potem pa - politično razjasni, zakaj si ga ubil... Toda laži, ki so jih na takih mitingih ubitemu hoteli naprtiti, so bile tako otipljive in gorostasne, da se je prav zaradi te ogabne politične kampanje ljudstvo na mnogih krajih odvračalo od partizanov." www.foto.com.ar/marko/td/Pot%20v%20komunisticno%20revolucijo%20v%20Sloveniji%20spomladi%201942.pdf

28.4.2014Oceni korl 

na umu je ubog vsak ki časti komunizem ali fašizem.

28.4.2014+1     + (1)     – (0)     Oceni MLADA 

Ni lepše, ko zapojemo Hej brigade in Kovači smo...

29.4.2014Oceni korl 

podobno kot če hitler jugend zapoje 'deutchland uber alles' ... idiot se veseli tistega, česar je normalnega sram...

29.4.2014Oceni gofo 

Boj proti fasizmu je se vedno aktualen, ze ce prebiras komentarje bralcev, kar je dokaz, da se vedno nimamo pravega odnosa do NOB in antisaizma, kot je znacilno za vecino evropskih drzav. Bravo borci

29.4.2014Oceni korl 

NOB je navadna farsa, zato je ves ta cirkus okoli partizanov, osvoboditeljev milo rečeno hecen... in hkrati kaže mentalno stanje pri nas. enako kot proti fašizmu , pa se mora svobodoljuben in razgledan človek boriti proti komunizmu in totalitarizmom vseh vrst, jih prepoznati in jim onemogočiti eksistenco.

29.4.2014Oceni nikol konca 

Razdvajanje naroda se nadaljuje. Italijan je napovedal 50 let medsebojne mržnje. Žal se je motil. Traja že precej več. In bo. Skrbi se za to. Žalostno !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava