Brežiško-mariborska Noč knjige 2024

2.5.2024 | 09:00

Brežiško-mariborska Noč knjige 2024

Noč knjige povezuje različne generacije, institucije in bralce vseh žanrov v projekte, ki potekajo po različnih krajih. Knjižničarka iz Knjižnice Brežice sem se tudi letos odzvala vabilu OŠ montessori Maribor in skupaj s tamkajšnjimi učiteljicami 24. in 25. aprila 2024 izvedla Noč knjige 2024.

Da bo čas v šoli drugačen, se je napovedovalo že zjutraj, ko so učenci v šolo prihajali s spalnimi vrečami, knjižničarka pa s torbami knjig. Učenci prve triade so v sklopu dvodnevnega dogajanja s prenočevanjem v šoli spoznavali različne države in njihove jezike, kulture, kulinariko. V ta namen sem s seboj v štajersko prestolnico odpeljala velik del stalne razstave Mini Bologna, ki krasi mladinski oddelek brežiške knjižnice. Bibliopedagoška dejavnost je potekala ob knjigah, učenci so spoznavali pisave in zgodbe, ki jih prinašajo knjige na razstavi, spoznali smo, da v nekaterih knjigah vsebino vsaj v enem delu lahko razberemo iz ilustracij. Hitro smo prepoznali tiste, ki so izšle tudi v slovenskem jeziku in smo se z njimi že srečali. Ob vsem listanju in pregledovanju knjižnih zakladov smo si bili enotni, da je branje zelo pomembno. V knjigah najdemo zgodbe in različna znanja.

Zgodbo praznikov, še posebno jurjevanja, dneva boja proti okupatorju in praznika dela, smo odkrivali z učenci druge triade ob različnih knjigah in jo dopolnjevali z lastnimi spomini. Vsi smo te praznike že doživeli, a širšo sliko in zgodovino nastanka smo poiskali v knjižnem gradivu. Ob slikah in besedi smo odkrivali, kakšna kulturna vrednost se med rodovi prenaša s praznovanjem. Marsikatera pesem, glasba, ples, šega in običaj se je ohranila prav ob ohranjanju prazničnega vzdušja. Učenci so ob pripovedovanju običajev iz domače hiše, vasi, lokalnega okolja spoznali, da je slovensko kulturno izročilo zelo bogato. Opozorili smo še na pomen izobešanja slovenske zastave in srečevanj ob praznovanju.

Posebno vzdušje ob tolikih knjigah pod streho učenosti se je razširilo še na vrtčevske prostore, tudi malčki so si namreč zaželeli obiska knjižničarke. V času, ko pogovor pogosto nanese na vrt, semena, sejanje in sajenje, so oni pozorno spremljali pravljice na temo vrtnarjenja. Ponovili smo še pravila obnašanja v knjižnici in bonton rokovanja s knjigami.

Čas med majhnimi bralci je minil zelo hitro in že je bilo tu petkovo popoldne, z njim pa slovo. V upanju, da bo želja po branju in spoznavanju knjig otroke skupaj s preostalimi člani družin vodila v njim najbližjo knjižnico, sem se sama odpeljala proti domači brežiški knjižnici. Vabljeni, da nas v njenih prostorih obiščete tudi vi.

Andreja Dvornik, Knjižnica Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava