Po domača semena v Knjižnico semen

20.4.2024 | 09:00

Po domača semena v Knjižnico semen

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in ko pričnemo s prvimi vrtnimi opravili. Stik z naravo je zelo pomemben tudi za celosten razvoj otrok, dejavnosti na vrtu pa otroke odlično povežejo z naravo in njenim življenjskim ciklom. Bolj ko otroci poznajo naravo, bolj jo spoštujejo. Vrtnarjenje je krasna priložnost, da otroci razvijajo svoja čutila in odkrivajo vonjave, barve, podlage in okuse rastlin, ki zrastejo na vrtu, in spoznajo, kako pride hrana na njihov krožnik. Pomembno je, da se že otroci zavedajo pomena lokalne  pridelave hrane, da spoznajo rast rastline od semena do ploda in se naučijo osnovnih tehnik vrtnarjenja. 

Pomembnosti samooskrbe in lokalne pridelave se zavedamo tudi v Knjižnici Brežice, kjer od 1. februarja letos izposojamo tudi domača semena. Glavno vodilo in načelo Knjižnic semen je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe in kot se največkrat poudarja – vrnitev semen v roke ljudi. V Sloveniji je Knjižnico semen leta 2019 prva uvedla Goriška knjižnica Franceta Bevka.

Knjižnica semen je namenjena vsem, ki pridelujejo svoje vrtnine oziroma rastline, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.

Po domača semena v Knjižnico semen

S to mislijo smo razvili projekt Po domača semena v Knjižnico semen, kjer smo k sodelovanju povabili vrtce in šole iz domače brežiške občine. Dva aprilska torkova dopoldneva smo otrokom predstavljali Knjižnico semen in pomen uporabe domačih semen. Knjižnice imamo namreč tudi izobraževalno vlogo, v okviru katere posameznike spodbujamo k aktivnemu delovanju v svoji skupnosti in ohranjanju naravne dediščine, kamor sodi tudi ohranjanje in sajenje domačih semen.

V torek, 9. aprila 2024, sva knjižničarki Eva in Sabina obiskali malčke iz skupine Metuljčki v vrtcu Bizeljsko, ki so se odločili, da bodo letos vrtnarili in spremljali rast rastlin od semen do končnega pridelka. Ob branju pravljice Jakec vrtnari so otroci  spoznali Jakca, ki rad vrtnari in na okenski polici posadi bel fižol. Ko ta zraste, se Jakec vsak dan znova razveseli njegovih cvetov in listov. Iz mladega fižolovega zrnja pripravi okusno kosilo, preostalo zrnje pa bo kasneje, ko bo dozorelo, znova posadil. Preko simpatične zgodbe so otroci spoznali, kako iz semena fižola zraste fižol, ki se na koncu znajde na njihovih krožnikih.

Po domača semena v Knjižnico semen

Teden kasneje, 16. aprila 2024, pa smo v knjižničnih prostorih gostili učence 3. razreda Osnovne šole Artiče. V uvodu našega druženja so spoznali delovanje Knjižnice semen, izvedli registracijo in vnos podarjenih semen v aplikacijo, reševali zelenjavne rebuse in uganke, se v kvizu pomerili v poznavanju vrtnarskih opravil in na koncu prisluhnili pravljici Vik in krik v zelenjavnem vrtu. Glavna knjižna junaka Petterson in njegov maček Findus sta imela drugačen pogled na to, čemu je namenjen zelenjavni vrt. Stari Petterson je želel posaditi krompir in zelenjavo, muc Findus pa je bil prepričan, da je nujno treba posaditi čevapčiče. Ko želijo svojo voljo uveljaviti še kokoši in krave, nastane prava zmešnjava, ki je otroke večkrat spravila v smeh.

Otroci so obljubili, da bodo domača semena, ki so si jih izposodili v Knjižnici semen, posadili in opazovali rast rastline. Ob tem bodo spoznavali, da potrebujejo rastline za svojo rast posebno skrb in se naučili osnov vrtnarjenja. Ko bo rastlina dovolj velika in plod dovolj zrel, bodo pripravili slasten obrok. Iz najboljših plodov bodo pobrali semena, jih posušili in del posušenih semen vrnili v knjižnico, kjer bodo na voljo drugim članom Knjižnice semen. Tako bodo prispevali h kroženju domačih semen.   

Ob koncu so v dar prejeli začetni komplet za vrtnarjenje, ki jim bo v pomoč pri sajenju semen in urejanju vrtička, nam pa so obljubili, da bodo vestno skrbeli, da bodo iz semen zrasli plodovi in nam v dokaz pošiljali fotografije.

Prva semena so zdaj že posajena, knjižničarji pa mladim vrtnarjem in njihovim pomočnikom želimo, da fižol, paradižnik, paprika, špinača, korenček, buče in druga semena hitro najdejo pot iz zemlje.

Mag. Sabina Stanič, Knjižnica Brežice

Galerija

_zzvrtnarji (1)
_zzvrtnarji (2)
_zzvrtnarji (3)
_zzvrtnarji (4)
_zzvrtnarji (5)
_zzvrtnarji (6)
_zzvrtnarji (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava