DL: Špela Kuhel navdušila s cvičkovo obaro

9.12.2022 | 14:45

Špela bi rada nekoč odprla manjši lokal ali slaščičarno.

Špela bi rada nekoč odprla manjši lokal ali slaščičarno.

Inovativna cvičkova obara, s katero bo tekmovala na Norveškem.

Inovativna cvičkova obara, s katero bo tekmovala na Norveškem.

Špela Kuhel z mentorjema Neli Selan in Andrejem Molkom

Špela Kuhel z mentorjema Neli Selan in Andrejem Molkom

Špela Kuhel bo predstavljala Dolenjsko in Slovenijo na mednarodnem tekmovanju v kulinariki EYCA (European Young Chef Award) v Trondheimu na Norveškem. Letos maja je namreč zmagala na državnem predtekmovanju v Mariboru. Komisijo bo skušala navdušiti s prav posebno cvičkovo obaro, v kateri je združila tradicijo in sodobnost. (op. ur.: Omejeno tekmovanje na Norveškem je medtem že bilo, Špela je bila fantastična druga, tudi o tem smo v Dolenjskem listu poročali - glej spodaj.)

»Na tekmovanju bom preizkusila svojo sposobnost in inovativnost, saj se bom srečala s tekmovalci iz vseh evropskih držav. Odhoda na Norveško se zelo veselim,« je dejala 19-letna študentka 2. letnika Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani (BIC).

Veselje do odkrivanja skrivnosti gastronomije in kulinarike pri dekletu s Primskovega, ki sicer zadnji dve leti živi v Šentvidu pri Stični, izvira že iz otroštva. »Ker živim na kmetiji, sem imela vedno na voljo domače sestavine, s katerimi mi je bilo veselje ustvarjati. Ni lepšega občutka kot se sprehoditi do kokošk po sveža jajca, v hlev po mleko in iz teh sestavin kaj pripraviti. Že kot otrok sem se rada vrtela po kuhinji ter sprejemala babičine in mamine nasvete in recepte. Priznam, da sem ob kakšnem neuspehu hitro obupala, a me je mami vedno objela in skupaj sva rešili, kar se je dalo rešiti,« pripoveduje.

Očitno je bila ta mamina tolažba uspešna, saj je po osnovni šoli izobraževanje nadaljevala na novomeški Srednji šoli za gostinstvo in turizem. »Na srednjo šolo imam res lepe spomine, najbolj me je navdušila profesorica kuharstva Anica Oblak Janko, ki me je pripravljala na tekmovanje Gostinsko-turističnega zbora (GTZ) Slovenije, ki je bilo eno leto v Portorožu in drugo v Ljubljani. Šola mi je dala veliko znanja in izkušenj, imeli smo možnost delati tudi v Gostišču na trgu, ki je šolski objekt.«

Špela se je za nadaljnji študij odločala med Bledom in Ljubljano in na koncu izbrala slednjo. Pravi, da se na BIC-u vsi profesorji zares trudijo, da predajo čim več uporabnega znanja. Profesorja kuharstva Andrej Molk in Neli Selan, ki sta tudi njena mentorja pri omenjenem tekmovanju, ki bo med 11. in 13. novembrom na Norveškem, si prizadevata, da izpolnita vsako študentovo željo v povezavi s praktičnim usposabljanjem in udeleževanjem na tekmovanjih. Najljubši so ji prav strokovni predmeti, saj meni, da bo to znanje res lahko uporabljala vsak dan.

Seveda brez prakse ne gre, pridobiva jo tako pri priznanih kuharskih mojstrih kot v šolski restavraciji, ki je odprta za javnost in v kateri chefi iz Slovenije in tujine, tudi tisti z Michelinovimi zvezdicami, pogosto s svojimi mojstrovinami navdušujejo goste in študente BIC-a. »Zadnje leto prakse na fakulteti smo morali poiskati delodajalca, ki je na visoki ravni. Odločila sem se za Krčmo na gradu Bogenšperk, restavracijo, ki je vrata odprla pred dvema letoma. Sprejeli so me odprtih rok in mi vsak dan predajajo ogromno znanja, saj na gradu pripravljamo dva štirihodna menija, ki ju dvakrat na mesec zamenjamo, naš slaščičarski mojster pa poskrbi za nepozabne sladice,« je zadovoljna Špela.

PREŠINILO JO JE MED DELOM V VINOGRADU

Katero jed naj pripravi za tekmovanje EYCA, je kar dolgo premišljevala. Pa jo je med delom v vinogradu prešinila misel o cvičku. »Spomnila sem se dedka, ki je v obaro vedno kanil nekaj kapljic cvička za boljši okus. Tako se mi je zdela zgodba kmalu povezana. Obare so nasploh značilne za dolenjsko okolje, in če v to vključim še dolenjski cviček, ki je vinski posebnež na svetovni ravni, bo zgodba popolna. Začela sem premišljevati in si zapisovati predloge za inovativno jed. Pri tem sta mi pomagala profesorja Andrej Molk in Neli Selan, s katerima smo jed preučili in jo še izboljšali,« je opisala nastanek jedi.

Torej, Špelina inovativna cvičkova obara je sestavljena iz sestavin, ki so sicer tudi v klasični obari, le da so obdelane z drugačnimi tehnikami. »Vsebuje piščančjo rulado s trtnimi listi, povaljano v zeliščne drobtine, omako z vinjakom, korenčkov pire in grahovo kremo, okisano zelenjavo, cvičkov kaviar in ajdov hrustek,« našteva.

SLADKO IN SLANO

Če je Špela Kuhel na začetku predvsem rada pripravljala sladke jedi, biskvite, tortice, peciva, jo danes privlačita sladko in slano. Kadar ima čas, rada kaj dobrega in posebnega pripravi tudi za svoje najdražje. »Nobeden od domačih se ni izobraževal v kulinariki, zato so nad katero jedjo hitro navdušeni, najraje pa imajo sladke dobrote,« smeje pove. Zamisli dobi med prebiranjem kuharskih knjig, avtobiografij in člankov, občasno pa pogleda tudi kakšno kuharsko oddajo. »Kuharskega vzornika nimam, podpiram pa vse chefe, ki delujejo po načelih lokalnosti in trajnosti. Zelo pomembno se mi zdi, da spodbujamo tudi tradicijo, saj le tako običaji in navade naših dedkov in babic ne bodo utonili v pozabo,« je prepričana.

Nekoč bi rada odprla manjši lokal ali slaščičarno, predvsem pa bi si želela znanje, ki ga je in ga še bo osvojila, prenašati naprej in ne nazadnje tudi širiti glas o kulinarični dediščini širše Dolenjske in Bele krajine. »Že nekaj časa razmišljam tudi o kandidiranju za cvičkovo princeso, a mi zaradi prepolnega urnika zaradi študijskih obveznosti, službe in tempa življenja to še ni uspelo. Morda prihodnje leto,« nam je še povedala Špela, ki ob prostem dnevu prebere dobro knjigo ali si ogleda film, se odpravi v gore ali na sprehod v naravo, ob sončnem vremenu pa se s fantom najraje oblečeta v motoristično opremo in oddrvita novim dogodivščinam in spominom naproti.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista 27.  oktobra 2022

                                                                           Mojca Žnidaršič, foto: osebni arhiv

DL: Navdušila s cvičkovo obaro

DL: Špela Kuhel navdušila s cvičkovo obaro

Špela Kuhel je 19-letna študentka 2. letnika Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani (BIC) in izjemno prodorna v pripravi hrane. Dekle, doma s Primskovega, ki zadnji dve leti živi v Šentvidu pri Stični, je pred kratkim predstavljala Dolenjsko in Slovenijo na mednarodnem tekmovanju v kulinariki EYCA European Young Chef Award v Trondheimu na Norveškem. Po majski zmagi na državnem predtekmovanju v Mariboru je tudi tokrat komisijo navdušila s prav posebno cvičkovo obaro, v kateri je združila tradicijo in sodobnost ter med močno evropsko konkurenco osvojila fantastično drugo mesto.

Na fotografiji je Špela s svojima mentorjem Andrejem Molkom in Neli Selan, ki sta zaposlena na ljubljanskem BIC-u. Špelo so zaradi njene izvirnosti in prodornosti mnogi že primerjali kar z Ano Roš. S svojo samozavestno držo in krožnikom cvičkove obare je komisijo navdušila s prepričljivimi okusi Dolenjske. Menda je solze potočil celo voditelj tekmovanja, od ponosa pa tudi Špelina mentorja.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 1.  decembra 2022

                                                                                                                    R. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava