DL: Ograjo nezakonito znižali zaradi kombajna

13.9.2022 | 14:45

Renata Žibert na problematičnem mostičku, ki vodi v vas Grič pri Klevevžu

Renata Žibert na problematičnem mostičku, ki vodi v vas Grič pri Klevevžu

Ograjo čez mostiček čez Raduljo pred leti Občina Šmarješke Toplice nezakonito znižala zaradi kombajna – R. Žibert: Mostiček nevarna točka! – Župan: Občina bo most razširila in ograjo postavila po predpisih – Sto tisoč evrov iz proračuna?

Vaščani manjše vasi v šmarješki občini, Grič pri Klevevžu, so nezadovoljni, ker se že več kot leto dni pogovarjajo z občino Šmarješke Toplice za ureditev mostička čez potok Radulja, rezultata pa kar ni.

Gre za mostiček pod vasjo, pri katerem je Občina Šmarješke Toplice leta 2014, ko jo je vodila še prejšnja županja Bernardka Krnc, na zahtevo kmeta znižala ograjo pod zakonsko dopustno mejo, da je čezenj lahko prišel s kombajnom. In če je bil most za kmeta potem sprejemljiv, ni bil za vse druge krajane, saj je postal nevaren.

Tako trdi Renata Žibert, ki se je javno izpostavila v imenu vaščanov. Jasno pove, da je most nevaren za otroke, ki tam čakajo šolski avtobus, pa tudi za druge pešce in kolesarje, ki jih je v tistem koncu vse več, kar je povezano z naraščajočim turizmom v Klevevžu.

In zakaj niso na varnostni problem opozarjali že pred osmimi leti, še preden je prišlo do znižanja ograje mostička? Žibertova pravi, da takrat ni nihče razmišljal o varnosti, sama še ni imela otroka. Zdaj je drugače.

»Razumem, da mora kmet priti do svoje parcele s kombajnom, a most mora biti varen za vse. Obrnili smo se na občino, na kateri so povedali, da stanje ni v redu; dokazali smo, da most ni narejen po predpisih, a rešitve kar ni, pravzaprav gre za aroganco. Občina se na nas očitno požvižga. A če je občina pred leti storila to napako, naj jo zdaj še odpravi,« meni Žibertova, ki opozarja, da je prečkanje mostu za otroke nevarno, zlasti pozimi, ko je še tema, ko gredo do avtobusa. »To je nevarna točka in drugo leto ne bom dala otroka v šolo. Če se kaj zgodi, kdo bo odgovarjal za poškodbo ali celo smrt? Mojemu sinu onemogočajo varno pot v šolo. Očitno naša varnost ni primerljiva s kombajnom,« razmišlja Žibertova.

Ograja je po znižanju visoka le 45 centimetrov, kar ne ustreza predpisom.

Ograja je po znižanju visoka le 45 centimetrov, kar ne ustreza predpisom.

POVEČAN PROMET

Obenem pove še, da je problem tudi vse večji promet skozi vas, kamor prihajajo turisti, ki obračajo in parkirajo svoja vozila kjer koli, ker se tako izognejo plačilu parkiranja za obisk Klevevža na uradno urejenem parkirišču nekdanjega grajskega kompleksa. V vasi ni več miru.

»A občina je ob mostu postavila le znak ob cesti, da je dovoljen promet le za lastnike in posestnike zemljišč, intervencijo in za dostavo. To ni dovolj, če zadeve nihče ne nadzoruje,« meni sogovornica, ki se je zaradi vsega po pomoč že obrnila na inšpektorat za ceste, zaradi nevarnega mostu pa razmišlja tudi o prijavi na policijo zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar problematiko mostička pozna in pove, da je dejstvo, da je šlo pri znižanju ograje pred leti za nestrokoven in mogoče celo nezakonit poseg naročnika, to je Občine Šmarješke Toplice. »A stanje na terenu ne predstavlja nobene nevarnosti. Drži pa, da je občina v nasprotju s pravilnikom in z zakonodajo izvedla določena gradbeno-korekcijska dela; tu je treba pritrditi pritožnikom. Pravila v državi moramo spoštovati,« pove.

RAZŠIRITEV MOSTU

Problem je, da mora biti ograja mostu po zakonu visoka vsaj en meter, ker kombajn ni mogel čez, pa so jo znižali na 45 centimetrov. Cesta je tudi preozka.

»Pozvali smo vse strani na sestanek, dogovora pa ni bilo. Predlagali smo rešitev – ograjo na klip, torej, ko bi šel kombajn čez most, bi jo kmet znižal in nato dal nazaj. A od ljudi je bilo slišati bojazni, da se to ne bo dogajalo in da bo spet problem. Rešitev tako občina vidi v razširitvi mostička, pri čemer mora biti zagotovljena velika nosilnost mostu, saj cesto oz. most uporablja tudi gozdno gospodarstvo za prevoz hlodovine, ter v novi, po predpisih visoki ograji,« pove prvi mož šmarješke občine. K sreči mostiček ni spomeniško zaščiten.

PROBLEM OPTIKA

Žal se niso uresničila pričakovanja občine, ki je projekt že predlagala v program okrevanja, za kar je občina sicer dobila 1,5 milijona evrov, a mostička država ni potrdila. Prav zato še niso šli v naložbo, saj so upali, da jo bodo financirali iz drugih virov. Zdaj je že skoraj jasno, da bo treba seči le v občinsko blagajno in sto tisoč evrov po besedah župana gotovo ne bo dovolj. A problem bodo skušali čim prej rešiti.

Renata Žibert pa opozarja še ne drug problem njihove vasi – v Griču pri Klevevžu nimajo optike, kar rešujejo, kot kdo ve in zna. »Podpisali smo pogodbo in upali, da v okviru projekta Rune pridemo do širokopasovnega optičnega omrežja. A zdaj slišimo njihovo stališče, da se jim ne izplača. Mogoče nam pomaga Telekom, ne vemo,« pove Žibertova.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 4. avgusta 2022

Besedilo in foto: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava