DL: Pihalni orkester Krka - V gosteh španski skladatelj

23.4.2022 | 14:40

Kot so dejali v PO Krka, bodo s španskim skladateljem ostali v stikih in izvajali še kakšno njegovo delo. (foto: Boštjan Pucelj)

Kot so dejali v PO Krka, bodo s španskim skladateljem ostali v stikih in izvajali še kakšno njegovo delo. (foto: Boštjan Pucelj)

Skladbo Joséja Suñerja Oriole bo PO Krka zaigral konec junija na mednarodnem tekmovanju v Pragi – Navdušen nad predanostjo orkestra

Pihalni orkester Krka od leta 2015 gosti mednarodno uveljavljene in prepoznavne skladatelje. Kot prvi ga je obiskal Bart Picqueuer, sledili so Nigel Hess, Philip Sparke in Alexandre Kosmicki, pretekli konec tedna pa José Suñer Oriola iz Španije. »Orkester tako dobiva priložnost, da ustvarja z izjemnimi umetniki, se od njih uči, dobiva nasvete in tako napreduje. Takšno delo bomo nadaljevali tudi vnaprej, saj po vsakem obisku dobimo ogromno novega znanja, energije za delo, se povežemo kot ekipa in uživamo v visoki ravni izvajanja glasbe,« je ocenila Aleksandra Pavlič, predsednica Pihalnega orkestra Krka.

José Suñer Oriola sodeluje na glasbenih festivalih po vsem svetu, njegova dela so nagrajena na najvišjih skladateljskih tekmovanjih in razpisih, izvajajo pa jih v Evropi, Ameriki, Avstraliji, na Japonskem in Kitajskem. »Orkestru je prinesel svežo energijo. S svojo skromnostjo in spoštljivostjo pa je pokazal, da ni le izjemen skladatelj, ampak tudi krasen človek. Natančno je predstavil svojo vizijo oziroma občutenje skladbe El Jardin del Hera, ki jo bo orkester izvajal na mednarodnem tekmovanju v Pragi, ter jo s člani in članicami razgalil do potankosti,« je dejala Pavličeva.

Navdušen je bil nad predanostjo orkestra, pripravljenostjo za delo, odzivnostjo in prijaznostjo gostiteljev ter pripomnil, da bo novico o odličnem orkestru poslal vsem glasbenim kolegom v Španiji. Všeč mu je bil tudi prostor, v katerem orkester dela, narava in kulinarika, saj se člani in članice vsakič zelo potrudijo, da v sicer kratkem času predstavijo tudi turistično ponudbo.

Pihalni orkester Krka se konec junija odpravlja na že omenjeno tekmovanje v Prago, pred tem pa se bo 11. junija s koncertom v Kulturnem centru Janeza Trdine predstavil v Kozinovem abonmaju, nastopil bo na reviji Zveze godb Dolenjske in Bele krajine, zaigral tradicionalno budnico v Straži …

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 17. marca 2022

M. Ž.

Galerija

_zorkester (1)
_zorkester (10)
_zorkester (11)
_zorkester (12)
_zorkester (2)
_zorkester (3)
_zorkester (4)
_zorkester (5)
_zorkester (6)
_zorkester (7)
_zorkester (8)
_zorkester (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava