DL: Načrtujejo večnamenski objekt - Za društva in starejše

27.2.2022 | 11:00

»Dom krajanov dobro služi svojemu namenu, vendar je občutno premajhen za vse uporabnike in vsebine,« poudarjajo na trebanjski občini. (foto: R. N.)

»Dom krajanov dobro služi svojemu namenu, vendar je občutno premajhen za vse uporabnike in vsebine,« poudarjajo na trebanjski občini. (foto: R. N.)

Zagotovili bodo boljše pogoje za delovanje lokalnih društev – Predviden tudi prostor za dnevno varstvo starejših – V DU Veliki Gaber pravijo, da bo to velika pridobitev za kraj

Občina Trebnje v Velikem Gabru načrtuje gradnjo večnamenskega objekta, v katerem bodo zagotovili boljše pogoje za delovanje lokalnih društev in tudi prostor za izvajanje pilotnega projekta dnevnega varstva starejših. Z naložbo želijo prispevati k trajnostnemu razvoju zahodnega dela občine.

Lokalnim društvom je zdaj za prirejanje družabnih, športno-rekreativnih, kulturnih in drugih dogodkov na voljo dom krajanov Krajevne skupnosti Veliki Gaber, ki je bil zgrajen pred več kot tremi desetletji. V njem so pred leti postavili Rastočo knjigo Velikega Gabra z okolico, svoje prostore imajo tam tudi krajevna skupnost, Društvo upokojencev Veliki Gaber, krajevna knjižnica, ki nosi ime po domačinu, pisatelju, Ivanu Zorcu in frizerski studio. »Dom krajanov dobro služi svojemu namenu, vendar je občutno premajhen za vse uporabnike in vsebine,« poudarjajo na občini, zato so se odločili za gradnjo novega večnamenskega objekta nasproti doma krajanov.

V dveh etažah bo skupaj na voljo okoli 150 kvadratnih metrov površin, zunaj bodo uredili tudi pet parkirnih mest. »V pritličju bo dnevni center za starejše za okoli od deset do dvanajst varovancev, ki jim bo poleg dnevno-bivalnega prostora na voljo tudi veliko utrjenih zunanjih površin orientiranih na živahno osrednjo prometno žilo skozi naselje. Dinamičnost šolskega okoliša in središčna lokacija v naselju bo v prid novega družbotvornega žarišča ter bo spodbudila mešano, medgeneracijsko rabo. Mimoidoči bodo lahko kar s pločnika ogovorili znanca na terasi pred dnevnim centrom za starejše. Otroci bodo na poti iz šole lahko obiskali center in nudili pomoč starejšim, jim brali ali jih naučili rabe sodobne tehnologije. V zgornjem nadstropju bodo prostori za društvene dejavnosti in Rastočo knjigo Veliki Gaber z okolico,« piše v obrazložitvi investicije, ki je ocenjena na okoli 316.000 evrov z DDV. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko že spomladi zabrneli gradbeni stroji.

»To bo velika pridobitev za kraj, predvsem za starejše, ki želijo jesen življenja preživeti v domačem kraju,« je prepričana predsednica društva upokojencev Joži Štrempfelj. Pobudo za dnevni center za starejše občane, ki je marsikje po svetu uspešno zamenjal dom za starejše, so dali že pred leti, zdaj bo vendarle prišlo do njene uresničitve.

Svetnica Mateja Povhe (DROT) je na novembrski seji, na kateri je občinski svet razpravljal o dokumentu identifikacije investicijskega projekta večnamenski objekt Veliki Gaber, poudarila, da že Dom starejših občanov (DSO) Trebnje, gradi dnevni center za uporabnike, ki še ne potrebujejo celodnevne stacionarne oskrbe. Izrazila je pomislek, da bo DSO težko dosegel vse kazalnike, ki jih zahteva Evropa, ki je sofinancirala naložbo, če bo podobna oblika varstva tudi nekaj kilometrov stran. »Bojim se, da si bomo z dnevnimi uporabniki konkurirali,« je opozorila Povhetova, ki je zaposlena v DSO Trebnje. Župan Alojzij Kastelic verjame, da ne bo tako in da bosta oba dnevna centra dobro služila svojemu namenu.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 20.  januarja 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava