Pihalni orkester Krka gostil francoskega skladatelja

13.12.2021 | 10:30

Pihalni orkester Krka gostil francoskega skladatelja
Pihalni orkester Krka gostil francoskega skladatelja

Pihalni orkester Krka nadaljuje niz povabil uveljavljenim skladateljem. V Straži so tako, na veliko veselje orkestra pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka, že gostovali Bart Picqueur, Nigel Hess in Philip Sparke, letos pa je iz Francije v Rumanjo vas pripotoval Alexandre Kosmicki. Francoski skladatelj, dirigent, pedagog in klarinetist je prejemnik mnogih prvih nagrad priznanih glasbenih institucij v Franciji, njegova dela pa so prežeta s pravo francosko estetiko in se širijo daleč preko evropskih meja. Skladba Danse Satanique, ki jo bo Pihalni orkester Krka prihodnje leto izvajal na Evropskem prvenstvu za pihalne orkestre v mestu Amiens (Francija) in jo je z njim »pilil« cel vikend, pa predstavlja najboljše iz njegovega repertoarja. Kosmicki je ustvaril fascinantni zvočni svet s prefinjenostjo ritma, razvitim harmoničnim jezikom in bogastvom orkestracije. Skladba, ki nas je na začetku priprav za tekmovanje kar nekoliko »prestrašila«, saj je izjemno zahtevna, je počasi pričela dobivati pravo obliko. Alexandre, ki sicer večinoma dela s profesionalnimi glasbeniki, je takoj začutil ambicijo orkestra, da jo zaigra po svojih najboljših zmožnostih. Prepričal nas je s svojo preprostostjo in pozitivno energijo, našel pa je tudi pravi način, da nas motivira in spodbudi k še boljši izvedbi. Svoje glasbeno znanje je razdajal ter podajal zelo sproščeno, kar smo lahko začutili vsi glasbeniki. Lahko zatrdimo, da je bilo navdušenje obojestransko. Kot je povedal v intervjuju za lokalno televizijo, ga je orkester prevzel s svojo koncentracijo, pripravljenostjo za delo ter mladostno energijo. Vedno znova so naši gosti presunjeni nad visokim nivojem igranja orkestra ter nad profesionalnim odnosom članic in članov orkestra, na kar smo lahko tako mi, ki v orkestru ustvarjamo, kot tudi lokalno okolje, v katerem delujemo, izjemno ponosni.

Naporen urnik vaj mu sicer ni dopuščal resnejšega ogleda naše prelepe Slovenije, a ga je navdušila že sama vožnja iz letališča do Dolenjskih Toplic, kjer je bival, saj je občudoval čudovito zeleno pokrajino ter sprehajalna pot pri hotelu, kjer je zjutraj opravil svoj jutranji tek. Okusil je tudi lokalne kulinarične dobrote, na tem mestu se moramo zahvaliti Turističnemu društvu Straža, ki je poskrbelo, da je impresioniran pošiljal fotografije vseh pripravljenih dobrot svoji družini v Francijo. Slovenija je nanj pustila prijeten vtis in zatrdil je, da se zagotovo še vrne … naslednjič kar z družino.

Vsekakor bomo z Alexandrom Kosmickim ohranili stike in negovali prijateljstvo, ki smo ga stkali, na naš repertoar bomo nedvomno uvrstili še kakšno njegovo skladbo. Danse Satanique pa bo na odru v naši izvedbi zazvenela 18. decembra v Kulturnem centru Janeza Trdine na tradicionalnem Novoletnem koncertu, zato vsi prisrčno vabljeni.

A.P., Kulturno društvo Pihalni orkester Krka
Foto: Boštjan Pucelj

Galerija

_zzzzzpo (1)
_zzzzzpo (10)
_zzzzzpo (2)
_zzzzzpo (3)
_zzzzzpo (4)
_zzzzzpo (5)
_zzzzzpo (6)
_zzzzzpo (7)
_zzzzzpo (8)
_zzzzzpo (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava