DL: Dolenjske Toplice - Končno bodo lahko gradili nov vrtec

13.8.2021 | 12:30

Novi vrtec bo stal na levi strani šole in bo z njo povezan s hodnikom. (Foto: M. Ž.)

Novi vrtec bo stal na levi strani šole in bo z njo povezan s hodnikom. (Foto: M. Ž.)

Andreja Koščak, ravnateljica topliške šole (foto: M. Ž.)

Andreja Koščak, ravnateljica topliške šole (foto: M. Ž.)

Topliška občina uspešna na razpisu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Med 65 vlogami za investicije v vrtce pristali na šestem mestu, prejeli bodo okoli 1,2 milijona evrov – Enajst oddelkov – Šolo še vedno pesti prostorska stiska

V Dolenjskih Toplicah se o novem vrtcu govori že vrsto let. Zdaj bo končno postal resničnost, saj so uspeli na razpisu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, kjer bodo dobili 1,2 milijona evrov.

Doslej so se na razpis šolskega ministrstva prijavili v začetku tega tisočletja, a so se uvrstili na 138. mesto, tako da so bile njihove želje zatrte v kali. Po besedah župana Franca Vovka se je potreba po novem vrtcu znova izpostavila leta 2009, ko je takratna ravnateljica naredila projekcijo, ki je pokazala, da bodo leta 2014 imeli prostorske težave. Dali so izdelati idejni projekt, ki je predvideval šest oddelkov desno od sedanjega vrtca, in gradnjo prizidka uvrstili v načrt razvojnih programov za leto 2013 in 2014, do česar pa ni prišlo. Nato so v letu 2014 odprli prvi dislociran oddelek v apartmajskem naselju v prostorih, ki so v lasti občine, tri leta kasneje pa v zasebni družinski hiši v Dolenjskih Toplicah. Tistega leta je bila spet narejena idejna zasnova, s katero so se prijavili na letošnji razpis, ki je po besedah župana prišel zelo na hitro. Vovk je sicer želel prostorsko stisko rešiti celovito (vrtec, dodatne učilnice za šolo in nova telovadnica), a kot je dejal, takšni razpisi morda pridejo na vsakih pet let, zato so ponujeno možnost morali izkoristili takoj.

Na razpis je skupno za naložbe v osnovne šole in vrtce prišlo 167 vlog, od tega 65 za vrtce, Topličani pa so se na koncu uvrstili na šesto mesto. »To pomeni takojšno akcijo, saj se prvih trinajst financira takoj,« je poudaril župan. Z denarjem, ki ga bodo dobili, bo država sofinancirala gradnjo šestih oddelkov, nov topliški vrtec pa jih bo imel enajst. Stal bo levo od osnovne šole na makadamskem parkirišču in delno zelenici ob njem.

»Ocenjena skupna vrednost naložbe po trenutno izdelanih dokumentih znaša okoli štiri milijone evrov, končno vrednost oziroma kakšno ceno bomo dosegli na razpisu za izvajalca del, pa je v tem trenutku res težko oceniti. Ne glede na to, ali bo šlo za tri ali štiri milijone, bo pri slabih pet milijonov evrov težkem občinskem proračunu res velik finančni zalogaj, tako da bomo kakšno drugo investicijo morali prestaviti v prihodnost. Ne bo enostavno zagotoviti denar, a verjamem, da nam bo pravočasno uspelo,« je dejal župan in dodal, da morajo odkupiti še del zemljišča od Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki so že izrazili pripravljenost za prodajo, saj je zavedajo pomena nove pridobitve za občino.

Predvidoma septembra bodo oddali vlogo za gradbeno dovoljenje, tako da bi še letos, če bo vse po sreči, izbrali tudi izvajalca. Graditi bi tako predvidoma začeli prihodnje leto in končali v začetku leta 2024.

Tudi ravnateljica topliške osnovne šole Andreja Koščak, pod okrilje katere spada tudi vrtec Gumbek, srčno upa, da bo otroški živžav novi vrtec napolnil v začetku leta 2024. Trenutno je v matični enoti osem oddelkov, dva pa sta dislocirana, tako da bo načrtovano število oddelkov zadoščalo za vsaj prihodnjih pet let. Vesela je, da bodo z novim vrtcem končno lahko delovali po normativih, saj imajo zdaj zaradi pomanjkanja prostora v igralnicah zmanjšani normativ in morajo vsako leto dobiti soglasje ministrstva, da je lahko na manjši površini večje število otrok. »Pripravlja pa se tudi nov zakon o vrtcih, predvidoma naj bi luč sveta ugledal sredi leta 2023, kjer bo določena obvezna kvadratura po številu otrok, ki je zdaj ne zagotavljamo,« je pojasnila. Trenutno je v vrtec vpisanih 176 otrok, podobna številka, morda celo malo manjša, bo tudi prihodnje leto. »Epidemija covid je prinesla tudi krizne situacije, imamo namreč posameznike, ki imajo odobreno vlogo za vpis otroka, a so ostali brez zaposlitve in bodo otroka imeli doma,« je opozorila.

Zdajšnji vrtec Gumbek, ki je sicer tudi potreben prenove, bo z izpraznitvijo pripomogel k zmanjšanju velike prostorske stiske, ki topliško šolo pesti že leta. Primanjkuje jim učilnic za dodatno strokovno pomoč (DSP), še vedno nimajo zbornice, knjižnica je močno premajhna, potrebujejo tudi večjo telovadnico. »Potreb je veliko, prazne prostore vrtca pa bomo prilagodili takratnim potrebam,« je še dodala Koščakova.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 3. junija 2021

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava