Kje se lahko vozimo z električni skiroji?

12.8.2021 | 09:00

Foto: STA

Foto: STA

Zbrali smo nekaj ključnih dejstev, ki jih je dobro poznati, preden se podate v nakup ali izposojo električnega skiroja. Nova zakonodaja, ki ureja to področje, je bila pravkar sprejeta. Preverite, kaj prinaša.

Električni skiro je hitra in priročna rešitev za premagovanje krajših razdalj, na njem se ne spotimo kot na navadnem skiroju ali kolesu. To področje je bilo pri nas dolgo neurejeno in vse do zdaj se uradno pa se z njim v Sloveniji sploh nismo smeli voziti. Nova zakonodaja, ki je to področje uredila, velja od 11. avgusta 2021.

Kljub temu si ga je marsikdo že pred tem kupil ali pa si ga vsaj izposodil, denimo na počitnicah. Z mobilnimi aplikacijami je to res hitro in preprosto, vendar ne smemo pozabiti preveriti pogojev in omejitev uporabe e-skiroja, opozarjajo na ZPS.

V Zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o pravilih cestnega prometa so za udeležbo e-skirojev v cestnem prometu med drugim določena naslednja pravila uporabe:

1. Vožnja z njimi je dovoljena po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, je dovoljena vožnja ob desnem robu smernega vozišča v naselju, a le v naseljih z omejitvijo hitrosti vožnje do 50 km/h.

2. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti je obvezen sprednji žaromet z belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijska svetilka z rdečo svetlobo. Poleg tega mora biti na zadnji strani nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumen ali oranžen bočni odsevnik.

3. Določena je tudi smiselna uporaba pravil, ki veljajo za kolesarje, kar med drugim pomeni obvezno uporabo čelade do dopolnjenega 18. leta starosti.

4. Med vožnjo je prepovedano voditi, vleči ali potiskati druga vozila, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati druge osebe, prevažati predmete, ki ovirajo voznika pri vožnji.

5. E-skiro oziroma lahko motorno vozilo mora biti parkiran tako, da ne ovira prometa.

6. Uporaba lahkih motornih vozil, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 25 km/h ali so širša od 80 cm, lahkih motornih vozil brez krmila in miniaturnih motornih vozil, v cestnem prometu ni dovoljena.

Več na: https://www.zps.si/okolje-topmenu-320/trajnostna-mobilnost/10961-kje-se-lahko-vozimo-z-elektricni-skiroji , tudi o tem, kako je vožnja z e-skiroji urejena v nekaterih drugih evropskih državah.

Zveza potrošnikov Slovenije

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava