Filmska glasba pod zvezdami s Pihalnim orkestrom Krka

5.7.2021 | 11:30

Filmska glasba pod zvezdami s Pihalnim orkestrom Krka
Filmska glasba pod zvezdami s Pihalnim orkestrom Krka
Filmska glasba pod zvezdami s Pihalnim orkestrom Krka

Pihalni orkester Krka je po letu in pol dočakal prvi koncert pred občinstvom in po dolgem času je tako v Novem mestu odmeval večji koncert v živo – prav na slovenski državni praznik. Lahko rečemo, da so bili vsi vpleteni vidno ganjeni in polni upanja, da se taki časi za kulturo, ki je temelj slovenstva, ne ponovijo več. Orkester je prepričljivo in predano pričaral najbolj ikonične filme skozi glasbo v prelepem ambientu pod zvezdami. Moči so združili z Rotary klubom Novo mesto ter celoten izkupiček s koncerta, zbralo se je preko 4.000 evrov, podarili v dobrodelne namene. Otrokom s posebnimi potrebami bodo omogočili poletno letovanje na Debelem rtiču.

Čeprav je za Pihalnim orkestrom Krka izjemno zahtevno obdobje, ko so imeli večkrat mesečne pavze brez vaj v živo, saj so se sestajali le preko spleta in kljub temu, da so vaje od marca potekale v manjših skupinah do 10 glasbenikov, so se vseeno odločili, da se čimprej vrnejo na oder. V mesecu in pol, kolikor so ga imeli na voljo za pripravo koncerta, so uspeli svojim zvestim poslušalcem prirediti nepozaben koncert, prijetno inštrumentalno in vizualno doživetje v objemu atrija na gradu Grm, ki je poskrbel za dodatno idilo. Pihalni orkester Krka je koncert otvoril s skladbo enega največjih slovenskih skladateljev, novomeščana Marjana Kozine. Melodija Na svoji zemlji iz slovenske filmske klasike je bila opomnik, kako zelo srečni smo lahko, da imamo že 30 let svojo domovino. V nadaljevanju je zazvenela skladba Forrest Gump, skladatelja Alana Silvestrija, pri kateri smo kar zaslišali njegovo najbolj pomembno življenjsko lekcijo: "Mama je vedno govorila, da je življenje kot škatla čokoladnih bonbonov. Nikoli ne veš, kaj boš dobil." Sledila je romantična skladba Cinema Paradiso s solistom na alt saksofonu, Simonom Šircem, ki nas je s svojo doživeto in izrazno interpretacijo popeljal v malo sicilijansko vasico. Mogočna izvedba skladbe Jurski park je potrdila, da je John Williams eden izmed najbolj prepoznavnih in uspešnih filmskih skladateljev, saj lahko zatrdimo, da vsak pozna vsaj nekaj njegovih znanih filmskih melodij. Ni naključje, da je Pihalni orkester Krka v tem večeru izvedel kar nekaj njegovih del, poleg prej omenjene tudi skladbe Harry Potter Symphonic Suite, Viktor's Tale, v kateri se je s tehnično preciznostjo in natančnostjo izkazal solist, klarinetist, Borut Turk ter skladbo Theme from Schindler's list, v kateri je zablestela gostja - izvrstna in čutna violinistka, štipendistka Mestne občine Novo mesto, Manja Slak. Večer sta zaokrožili še skladba iz filma Boter ter najbolj prepoznane melodije Disneyevih risank. Občinstvo je prelep večer nagradilo s stoječimi ovacijami ter si zaslužilo kar dva dodatka, Simon Širec je ponovil svoj izvrsten solo nastop, vsi oboževalci filma Vojna zvezd pa so prišli na svoj račun, ko je orkester izvedel The Imperial March, ki ga je dirigent Matevž Novak dirigiral kar s svetlobno sabljo.

Celoten večer je izjemno duhovito in spretno povezoval Tilen Artač, imitiral je različne goste, kot so Svetlana Makarovič, Milan Kučan, Milan Krek, Dimitrij Rupel, Marcel Štefančič jr. in druge ter z nepozabnimi monologi do solz nasmejal občinstvo.

Kljub zahtevnim organizacijskim razmeram je Pihalni orkester Krka v sodelovanju z Rotary klubom Novo mesto poskrbel za nepozaben večer in navdušil razprodan atrij Grmskega gradu, sedaj pa že zre v prihodnost in skrbi za izvedbo desetih poletnih glasbenih delavnic – Poletne glasbene urice.

A. P.

Galerija

_krka (1)
_krka (10)
_krka (11)
_krka (12)
_krka (2)
_krka (3)
_krka (4)
_krka (5)
_krka (6)
_krka (7)
_krka (8)
_krka (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava