DL: Kako cepiti v podjetjih? Prisiliti se ne sme

14.4.2021 | 14:45

Tomaž Kordiš (foto: L. M.)

Tomaž Kordiš (foto: L. M.)

Za to pri nas ni pravne podlage, cepljenje je prostovoljno, pravijo v ZSSS – Tomaž Kordiš: spoštovanje vseh ukrepov

Epidemija nove bolezni močno vpliva tudi na gospodarstvo. Delodajalci si verjetno želijo, da bi se večina delavcev cepila in da bi delo v njihovem podjetju ali obratu potekalo čim bolj nemoteno.

Ob tem se postavlja vprašanje, ali lahko delodajalec zaposlenega prisili v cepljenje in ali lahko zagrozi, da bo v nasprotnem primeru delavec ostal brez službe. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pravijo, da gre za legitimno vprašanje, saj gre za novo bolezen, ki je zelo nalezljiva, in okoliščine, s katerimi se še nismo srečali.

»Vendar pa menimo, da delodajalec obveznega cepljenja delavcu ne more odrediti, glede na to, da zakonodajalec ni določil obveznega cepljenja za prebivalstvo, in torej smatra tak poseg v osebnost posameznika za prekomeren, tudi v luči zagotavljanja javnega zdravstva. Delodajalec bi lahko npr. odredil periodično testiranje vseh zaposlenih, razen tistih, ki bi bili cepljeni, ne sme pa delavca enostransko napotiti na obvezno cepljenje, če v posameznih posebnih predpisih za to ne obstaja pravna podlaga,« so odgovorili.

Tudi direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš pove podobno, da v Sloveniji zakonodajalec ni določil obveznega cepljenja in s tem pravne podlage, zato tudi delodajalec ne odreja obveznega cepljenja za zaposlene.

Kot mu je znano, to vprašanje v naših podjetjih ni aktualno, in ni slišal, da bi delodajalci to želeli uvesti. Kordiš je povedal, da delodajalec lahko na podlagi revizije ocene tveganja med ukrepe zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu izvede ukrep testiranja na prisotnost novega koronavirusa. Ministrstvo za delo navaja sledeče: »Potrebo po izvajanju in ustrezen način izvajanja testiranja delodajalec ugotovi in sprejme v sodelovanju z izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu, tako da je testiranje izvedeno na strokovno sprejemljiv način in od usposobljenega zdravstvenega osebja.«

Sicer pa gospodarska zbornica po Kordiševih zagotovilih aktivno spremlja in informira vodstva podjetij in zaposlene v podjetjih ter drugih institucijah, da spoštujejo priporočila za preprečevanje širjenja okužb. »Izvajanje priporočil in ukrepov bo omogočilo obvladovanje razmer in omogočilo izvajanje storitvenih dejavnosti v regiji in Sloveniji,« je še povedal Kordiš.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 28. januarja 2021

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava