Vinogradniki obupujejo: kleti prepolne vina, prodaja pa stoji

3.6.2020 | 14:00

Nekaterim vinarjem se je prodaja povsem ustavila, drugi pa beležijo od 30- do 40-odstotni upad. (foto: Č. G.)

Nekaterim vinarjem se je prodaja povsem ustavila, drugi pa beležijo od 30- do 40-odstotni upad. (foto: Č. G.)

Zaradi izbruha covida-19 in popolnega zamrtja javnega življenja so tako rekoč strmoglavili gostinstvo, turizem, organizacija prireditev in sejemsko-promocijska dejavnost, posledice pa seveda čutijo tudi vinogradniki in vinarji, odvisni od teh panog. Številne kleti so tako še vedno polne vina, saj se je prodaja praktično ustavila, zaradi viškov vina pa je seveda na mestu bojazen, da ga bodo prisiljeni prodajati pod ceno.

Vinarji so v začetku krize državo pozvali k sprejetju nujnih ukrepov pomoči.Predsednik Združenja družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije Aleks Simčič je glede na situacijo celo napovedal hujše posledice kot v času gospodarske krize, ki je izbruhnila leta 2008. »Velike težave lahko pričakujemo vsaj do jeseni, za stabilizacijo pa bodo trgi potrebovali leto in več, zato so določeni ukrepi države nujni, kajti moramo obdržati likvidnost pa tudi ustrezno skladiščiti presežke lanskega letnika, ki bo najbrž v kleteh počakal do nove trgatve,« ocenjuje Simčič. Da izpada dohodka ne bo mogoče sanirati v letu dni, saj bo marsikdo v gostinstvu izgubil službo, se strinja tudi Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije.

Veliko vinarjev ni prodalo niti enega litra vina

Po podatkih, ki so jih na kmetijskem ministrstvu prejeli od vinarjev, imajo velike kleti doslej od 30- do 40-odstotni upad prodaje, tistim vinarjem, ki so odvisni predvsem od prodaje gostinstvu, pa se je prodaja povsem ustavila. Precejšen upad je zaznati tudi pri izvozu vina. Kmetije, ki se ukvarjajo s proizvodnjo vina, so s 16. marcem praktično čez noč izgubile dohodek od prodaje vina v gostinstvu in turizmu, ki vrednostno predstavlja 50 odstotkov prodaje, hkrati pa se je občutno zmanjšala tudi prodaja vina končnim potrošnikom.

Zato je vlada konec aprila sprejela odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina zaradi epidemije covida-19. Finančno nadomestilo se dodeli v obliki pavšalnega nadomestila na hektar vinogradov. Za ta namen je predvidenih 5,07 milijona evrov. Rok za oddajo vlog se je iztekel 15. maja, izplačilo pa je predvideno v prvi polovici junija. V postopku so še tudi nekateri drugi ukrepi, na primer krizna destilacija vina.

Pričakovati je precejšnje težave z jesenskim odkupom grozdja

Kot kaže,bo letošnja letina  odlična, ugotavlja Andrej Rebernišek,direktor ptujskega KGZ in sam vinogradnik. »Na žalost pa bo vse ostalo problem, saj ostajajo viški vina, precej verjetne pa bodo tudi težave z jesenskim odkupom grozdja. Kleti so v škripcih, saj sta za nami že dva bogata letnika, tako 2018 kot 2019, lanski celo kljub uničujoči toči na Ptujskem, kjer vsaj ni toliko viškov, jih pa je zato več na Radgonskem in Ormoškem. Tudi sicer vsa Evropa zaradi covida-19 beleži viške vina. Vinogradniki nas kličejo, negotovost je prisotna, a trenutno še vsi čakamo, kaj bo. Znašli smo se v nerodni situaciji, ko samo čakamo in ne upamo nič tarnati na glas, saj bi to bila slaba reklama za nas in bi cene samo še padale. Čakamo pa tudi na pomoč, ki jo je obljubila država.« Rebernišek sicer vinogradnikom predlaga, da s pletvijo zreducirajo pridelek in s tem letošnjemu letniku dvignejo kakovost.

Vinogradniki odvisni od kletarjev

Kako je s prodajo vina v ormoški kleti Puklavec Family Wines in ali morda razmišljajo o pocenitvi vin, smo želeli izvedeti od vodje marketinga Sonje Erčulj, ki pa pravi, da smo z vprašanji nekoliko prezgodnji. »V naši kleti smo namreč še v fazi podrobne analize, zato še ne moremo podajati izjav, zaključkov oziroma morebitnih odločitev; kaj več bo znanega čez teden ali dva.« Mitja Herga, glavni enolog in direktor kleti, pa je kmalu po začetku razglasitve epidemije povedal, da naročila sicer niso bila odpovedana, pač pa imajo večje težave s prevozi. Delo v podjetju so zmanjšali na minimum, z izjemo tistega v vinogradih; delavci v prodaji in režiji so v veliki meri delali, zaprli pa so turistično-gostinske objekte in tudi klet za obiskovalce. Ptujskemu vinogradniku Andreju Polancu, ki na Mestnem Vrhu obdeluje deset hektarjev vinogradov, glavobola ne povzročajo morebitni viški vina, saj ga ima doma le za lastno uporabo, ampak bodoči odkup grozdja. »Skoraj vse grozdje, ki ga pridelam, namreč prodam Ptujski kleti. Težav, ki nastajajo v naši panogi, zato za zdaj še ne čutim, sem pa odvisen od tega, v kakšnem položaju se bo v teh čudnih časih znašla Ptujska klet, kako bo prebrodila krizo, koliko grozdja bo odkupila in po kakšni ceni.«

V Ptujski kleti obljubljajo odkup vseh pogodbenih količin grozdja

Mednarodna organizacija za vinogradništvo in vino IOV s sedežem v Parizu je v svojem zadnjem poročilu napovedala, da bi se lahko letos prihodki vinarjev in distributerjev zmanjšali za polovico.

V Ptujski kleti pozorno spremljajo dogajanja na trgu vina in so v dnevnih stikih s kupci po vsem svetu. »Iščemo rešitve za gromozanski izziv, ki je pred vinsko branžo tako doma kot v tujini. Kajti če ne bomo znali poiskati skupne poti iz te krize vseh kriz, bodo lahko posledice katastrofalne,« pravi vodja marketinga Vinko Mandl. »V kleti smo skrbno in preudarno minimizirali stroške in se prilagajamo novonastali situaciji na trgu. Ponudba je presegala povpraševanje že pred pandemijo, karantena jo je samo še pospešeno poglobila. Kleti so polne, nova trgatev je vedno bližje, cene vina na trgu že padajo. Odziv države, ki se mora zavedati pomena vinogradništva in vinarstva, ne samo zaradi delovnih mest, temveč tudi zaradi ohranjanja naravne krajine, je danes ključen. Če ne bo pravi in dovolj izdaten, se bomo kmalu soočili z več tisoč tonami grozdja brez kupca, nižanjem odkupnih cen grozdja, opuščanjem vinogradov in propadom kleti. Kakšna bo konec avgusta realnost glede odkupa grozdja, je še prezgodaj govoriti, lahko pa zagotovimo, da bomo tako kot doslej našim zvestim vinogradnikom-kooperantom, ki s kletjo sodelujejo desetletja, tudi v teh težkih časih redno poravnavali svoje obveznosti in tudi letos odkupili vse pogodbene količine,« kooperantom Ptujske kleti obljublja Mandl.

Tudi zadruga se bo držala pogodb

Bližajočih se težav z odkupom letošnjega grozdja kot posledico koronakrize in polnih vinskih kleti lanskega letnika se še kako zaveda prvi mož ptujske kmetijske zadruge Branko Valenko. »Prodaja vina je za dobra dva meseca padla na nič, zato je jasno, da ne bo lahko prodati grozdja. V dani situaciji imajo nekatere naše kleti že težave, država to delno rešuje s pripravo ukrepov, v naši zadrugi pa smo dnevno v stiku z vsemi deležniki v verigi: izmenjujemo informacije, se pogovarjamo, a za zdaj ni znanega še nič konkretnega. Kako bo z odkupom grozdja, kakšne bodo količine in po kakšni ceni, je še v zraku, dejstvo pa je, da imamo pogodbe sklenjene in se jih bomo tudi držali.« Valenko še opozarja, da se zgodba z viški vina ni začela s covidom-19, ampak je vino v Evropi začelo ostajati že takrat, ko so Združene države Amerike zanj uvedle višje carine in se je prodaja evropskega vina na ameriškem trgu močno zmanjšala, zdaj pa je epidemija vse skupaj le še potencirala.

Svet24/Štajerski tednik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava