DL: Za zdrav planet in tudi proti 5G

10.4.2020 | 16:20

Predsednik Ajde Posavje Zvone Černelič med poročanjem o delu društva v preteklem letu.

Predsednik Ajde Posavje Zvone Černelič med poročanjem o delu društva v preteklem letu.

Za izmenjavo semen je vse večje zanimanje, še največ za solate in fižole, pravi Jožica Keber iz Budne vasi.

Za izmenjavo semen je vse večje zanimanje, še največ za solate in fižole, pravi Jožica Keber iz Budne vasi.

Društvo Ajda Posavje pred letnim zborom

Društvo Ajda Posavje pred letnim zborom

Meta Vrhunc

Meta Vrhunc

121 članov Ajde Posavje iz 18 občin, 6 jih ima certifikat Demeter – Podpirajo peticijo proti širitvi 5G omrežja v Sloveniji – Več postoriti za povečanje samooskrbe – Prijazen odnos do okolja, če želimo zdravo hrano in življenje

Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje je s 121 člani med največjimi in najuspešnejšimi v Sloveniji, tudi zato so v njegovih vrstah člani kar iz 18 slovenskih občin. To sta Posavcem na 10. zboru v Boštanju pretekli ponedeljek priznala tudi predsednika sorodnih društev za Dolenjsko in Štajersko.

S tem je soglašala tudi Meta Vrhunc, ustanoviteljica prvega tovrstnega društva na Slovenskem – Ajda Vrzdenec, ki ima tudi založbo, poljedelcem, vrtičkarjem in čebelarjem znano predvsem po koledarju – setvenem priročniku Marije Thun.

Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje podpira peticijo proti širitvi 5G-omrežja v Sloveniji in tiste, ki menijo, da se je treba tej in podobnim tehnologijam, ki povzročajo še več za zdravje ljudi škodljivega sevanja, upreti z vsemi sredstvi.

Pred letnim zborom v dvorani TVD Partizana so člani Ajde Posavje v mali dvorani pripravili že tradicionalno izmenjavo semen, ki nič ne stane, zaželeno pa je, da tisti, ki ne prinese nobenega semena, primakne kakšen prostovoljni prispevek. Glavno kolo izmenjave uspešno »goni« Jožica Keber iz Budne vasi, kakor je pohvalil Kebrovo predsednik Društva Ajda Posavje, Zvone Černelič, Kebrova pa je skromno dodala, da so za izmenjavo semen zaslužni vsi člani društva. Izmenjava semen se vse bolj povečuje, kajti člani Ajde se dobro zavedajo pomena zdravih, kakovostnih semen za zdravo pridelavo hrane.

»Naredimo konec zastrupljanju, sevanjem na zemlji, naj bo konec škode, ki jo imamo. Veliko bolj moramo pomagati rastlinam. Mnogo smo jih že izgubili. Cele živalske vrste so že izumrle, tudi 75 odstotkov insektov. Ptic je mnogo manj. Zato nas čaka ogromno dela. Na eni strani, da pripravljamo in uporabljamo biodinamične preparate, po drugi pa je zelo pomemben odnos. Tudi zemlji ni vseeno, ali se nekaj naredi z ljubeznijo, podobno, kot je to v kuhinji, pri pripravi hrane. Zato ne pozabimo reči nekako tako: 'Rad te imam, zemlja, in hvaležen sem ti',« je dejala Vrhunčeva.

»Ogromno bi naredili že, če bi omejili območja, kjer je dovoljeno wi-fi sevanje. S kruhom zaužijemo veliko strupenega glifosata, saj v Sloveniji ne pridelamo dovolj svojih žit, v uvoženih pa ga je precej. Zato bi morali v Sloveniji veliko več postoriti za povečanje samooskrbe.« Vrhunčeva je še citirala očeta biodinamike dr. Rudolfa Steinerja, ki je spisal tudi knjigo o Temeljih uspešnega kmetovanja v očeh duhovne znanosti, nekateri jo na kratko imenujejo kar Kmetijski tečaj. Gre pravzaprav za slovenski prevod stenografskih zapisov osmih predavanj, v katerih je Steiner utemeljil biodinamično metodo. Steiner je dejal, da »trije vrhovi segajo v modrino etra, tri poti vodijo tja, do njihovih v Soncu bleščečih vrhov: pot ljubezni in predaje, pot vere in ponižnosti ter pot trpljenja in odrekanja.« Vrhunčeva je rekla, da bi izbrala prvo, ker je najlepša. Gre za to, da ozavestimo, kaj nam je dano, da smo tisti, ki lahko ta planet ohranimo zanamcem. Rudolf Steiner je rekel, da bodo v Evropi ostali samo zeleni otoki. Skrbeti moramo ne le za svojo Zemljo, za naš planet, ampak tudi za našo domovino, za Slovenijo. Zbrani so toplo pozdravili tudi občuteno recitacijo pesnice Mihaele Zahrastnik iz Hotemeža pri Radečah.

Zvone Černelič je nazorno, s fotografijami in v besedi, orisal pestro dejavnost društva v preteklem letu. Na njihovi biodinamični kmetiji v Dečnih selih so člani pripravili gnoja po Mariji Thun vsaj za leto ali dve, a bodo vseeno pridelavo preparata nadaljevali tudi letos septembra v Boštanju. Meta Vrhunc je predlagala, da bi člani Ajde Posavje očitno zelo kakovostne preparate začeli tudi prodajati, podobno, kot to že počnejo v tujini, a le toliko, da bi pokrili tekoče stroške, saj komercializacija ni v skladu z njihovimi načeli. Černelič je pohvalil članico Cveto Jazbec iz Šentjanža, ki v njihovi skupini še nadgrajuje, plemeniti delo matice društva. Društvo je pohvalila za veliko število aktivnih članov in še posebej Jazbečevo za zanimiva predavanja po šolah, tudi Vlasta Kuzmički, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti na sevniški občini. Navzoče je seznanila s projektom kolektivna blagovna znamka sevniške občine. Pri Cveti Jazbec bodo imeli člani Ajde Posavje letos tudi kresovanje. Novi član Društva Ajda Posavje je postal tudi znani ekovinogradnik Radovan Šuman, ki se je udeležil zbora in letos spet povabil na trgatev v Zavrh pri Voličini. V društvu se veselijo tudi novih, mladih članov, kakršna sta Robert Špiler in Tjaša Štruc, ki že od leta 2013 živita Obilje male hiške pri Rožnem in sta lani člane Ajde navdušila z zgodbo, ki še zdaleč ni končana.

Člani Ajde se nenehno izobražujejo oziroma dopolnjujejo svoja znanja o biodinamiki. Po besedah koordinatorice in sive eminence Društva Ajda Posavje, Majde Hriberšek, je lani več kot 200 članov opravilo razne tečaje. Cikel petih predavanj bo Hriberškova začela že v ponedeljek, 10. februarja, v boštanjskem TVD Partizanu, kjer je tudi sedež društva. Novo spletno stran društva je izdelal Primož Černelič.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 6. februarja 2020

Besedilo in fotografije: Pavel Perc

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

12.4.2020Oceni Marko Mihelič 

Hvala bogu. Posredujte mi vaše podatke ali peticijski list.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava