DL: Jubilej Godbe na pihala Šmarješke Toplice - Začeli iz nič, a veliko dobre volje

7.2.2020 | 10:20

Godba je v Beli Cerkvi delovala med obema svetovnima vojnama, edina ohranjena fotografija je iz leta 1927.

Godba je v Beli Cerkvi delovala med obema svetovnima vojnama, edina ohranjena fotografija je iz leta 1927.

Člani godbe, ki v njej igrajo že vseh deset let, z županom Marjanom Hribarjem.

Člani godbe, ki v njej igrajo že vseh deset let, z županom Marjanom Hribarjem.

Razstava fotografij, ki so jo pripravili ob jubileju, je v vseh vzbudila obilo prijetnih spominov.

Razstava fotografij, ki so jo pripravili ob jubileju, je v vseh vzbudila obilo prijetnih spominov.

Godba na pihala Šmarješke Toplice

Godba na pihala Šmarješke Toplice

Godbenikom in povabljenim na slavnostno akademijo je zaigrala mlada dolenjska skupina 5 jazz polnoč.

Godbenikom in povabljenim na slavnostno akademijo je zaigrala mlada dolenjska skupina 5 jazz polnoč.

Bilo je 29. novembra leta 2009, ko se je po predhodnem dogovarjanju in zbiranju poguma na ustanovnem zboru v starem kulturnem domu v Beli Cerkvi zbralo 23 zanesenjakov, ki so ustanovili društvo Godba na pihala Šmarješke Toplice. Tam je godba delovala že med obema svetovnima vojnama, a razen ene ohranjene fotografije iz leta 1927 ni nobenih zapisov, iz katerih bi lahko nasledniki izvedeli kaj več o njeni ustanovitvi, delovanju in članstvu.

»Na ustanovnem sestanku sem zagledal pestro druščino – od petletnih otrok do sedemdesetletnikov, ki bi radi igrali, nihče pa ni znal brati not ali igrati inštrumenta. Kar sproti sem določil, kaj bo kdo igral. In smo začeli, najprej s hitrim tečajem osnovne teorije glasbe, potem učenjem vsakega posebej in celotne skupine,« se je začetkov spominjal dirigent Branko Ambrožič, ki je bil s tedanjo županjo Bernardo Krnc na čelu seznama ustanoviteljev. Od teh jih je 13 poprijelo za inštrumente, ostali pa so bili podporni člani.

PRVI BOBEN KARTONASTA ŠKATLA

Kmalu se jim jih je pridružilo še nekaj, med njimi Gregor Zorko, predsednik društva, ki se skromnih začetkov spominja tako: »Prvi boben je bil kartonska škatla, prvi inštrumenti pa po 249 evrov, k sreči je bila ravno eno posebna ponudba v diskontni trgovini s prehrambnimi artikli. Potem smo stopili v akcijo z donatorji, JSKD, občino Šmarješke Toplice in že po enem letu smo naredili prvi novoletni koncert.«

Njihov prvi javni nastop je bila prvomajska budnica leta 2010. »Nismo igrali dobro, smo pa vse zbudili,« je v Dolenjskem listu krstni nastop godbe pred leti ocenil Branko. Posnetek zadnje od treh zaigranih skladb so zavrteli tudi na petkovi slavnostni akademiji, ki so jo pripravili v njihovem »domu« – Hiši žive dediščine v Beli Cerkvi, in na katero so povabili nekdanje godbenike, družine godbenikov, društva, s katerimi sodelujejo, prijatelje ter podpornike in donatorje. Skladbo so zaigrali tudi tokrat in pokazali, kako so glasbeno zrasli in napredovali z velikimi koraki v vseh teh letih. Sicer ta dogodek ni bil namenjen njihovemu igranju (predstavili so se le še z dvema skladbama), sebi in vsem povabljenim so za rojstni dan raje podarili prijeten večer glasbe – v goste so povabili odlično mlado dolenjsko zasedbo 5 jazz polnoč.

Ob tem so pripravili še fotografsko razstavo z utrinki preteklega desetletja in podelili zahvale ustanovnim članom društva, donatorjem in sponzorjem ter članom, ki so v godbi že vseh deset let. To so poleg že omenjenih Branka Ambrožiča in Gregorja Zorka še Marko Dežman, Jože Pavlin, Alojz Gregorčič, Jernej Petrovič, Aleksander Durič, Marjan Jamnik, Manca Zorko, Boštjan Bobič, Vinko Bobič in Elvis Dežman. Društvo je ob jubileju prejelo priznanje občine, župan Marjan Hribar je ob tem obljubil, da jim bo šmarješka občina stala ob strani tudi v prihodnje.

»Kdor ni poizkusil, ta ne ve, kako je videti, ko sam izvabiš zvok iz inštrumenta, ko sam zapoješ … To je le rezultat svojega dela, vaj in talentov. In to se povrne kot veliko veselje, ponos nad lastnim dosežkom. Zato to počnemo z veseljem, zanosom in živimo za trenutek, ko nam uspe. Zato šteje aplavz, ki nam ga naklonite naši zvesti poslušalci, ki veste, da to, kar pričakujete na našem nastopu, ne bo vedno do zadnjega tona zaigrano pravilno, ampak da smo to mi, ki se trudimo narediti čim več in čim bolje. Zato je v vsem, kar se dogaja v prostovoljnih organizacijah, neka posebna energija. Zato naj ostane še naprej v vseh nas veselje do dela ustvarjanja in druženja,« je Zorko zbranim položil na srce.

Če še malo pobrskamo po statistiki, so godbeniki, številka se skozi leta giblje med 20 in 30 članov, v teh letih naštudirali več kot 150 skladb, odigrali deset prvomajskih budnic, pripravili dvajset božično-novoletnih koncertov, se udeležili desetih shodov godb in pihalnih orkestrov Dolenjske in Bele Krajine, od tega dva gostili sami, štirih revij pihalnih orkestrov Dolenjske in Bele Krajine, nastopali v lokalnem okolju, v sosednjih občinah in tujini. Zaigrali so tudi na mnogih osebnih praznikih in kot občinska godba na vseh prireditvah v organizaciji občine Šmarješke Toplice, kamor so bili povabljeni, je nanizala voditeljica slavnostne akademije Majda Kušer Ambrožič, ki vsa ta leta vestno skrbi za vezno besedo na njihovih dogodkih in je tudi sicer nepogrešljiva voditeljica prireditev v Beli Cerkvi.

Članek je bil objavljen v 49. številki Dolenjskega lista 5. decembra 2019

Besedilo in fotografije: M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava